2022-02-03 10:30:00
Aston Martin DBX707
Aston Martin DBX707
Zdroj: Aston Martin

FOTO: Aston Martin DBX707: Stane sa najrýchlejším SUV na svete?

Aston Martin DBX707 je nová ultra-ostrá vrcholná verzia modelu DBX.

A v automobilke Aston Martin sa vôbec netaja záujmom ponaháňať na Nurburgringu rekordný čas, ktorý v lete minulého roka stanovilo Porsche Cayenne Turbo GT. Ten čas znie 7.38.9, teda sedem minút aj 38 sekúndy. Toľko trvalo modelu Porsche, kým prešlo cez Zelené peklo. Brutálny čas, vzhľadom na to, že ide o SUV ale aj vzhľadom na akékoľvek iné auto.

Aston Martin považuje svoj nový vrcholný SUV model za najrýchlejšie SUV na svete a práve rekordom to chce dokázať a vraj sú blízko rekordu aj na štandardných pneumatikách. Kedy? Najskôr na jar.

No a čo vedie Aston Martin k takejto trúfalosti? Parametre a viera vo vlastné úpravy vozidla, na ktoré sa pozeráte. DBX707 znie ako SUV pre Jamesa Bonda. Či na ňom niečo nový Bond odjazdí, to zatiaľ nevieme, ale rozhodne by to nebol zlý marketing. Číslo značí maximálny výkon 4,0 litrového motora V8. Motor pochádza od Mercedesu, využíva ho štandardné DBX, no za úpravy bude akiste zodpovedný práve Aston Martin. Maximálny výkon je obdivuhodných 520 kW (707 k) a maximálny krútiaci moment je 900 Nm. Auto vďaka vylepšenému motoru s dvomi novými turbodúchadlami, ale i vďaka elektronickému diferenciálu s kratším finálnym prevodom a aj vďaka novej 8-stupňovej dvojspojkovej (mokrej) prevodovke dokáže zrýchliť z 0 na 100 za 3,1 sekundy. Auto využíva inteligentný pohon všetkých kolies, ktorý aj vďaka zadnému e-diferenciálu dokáže veľmi "inteligentne" rozdelovať silu motora medzi kolesá. Tuhší podvozok v spolupráci so systémom eARC (aktívne stablizátory) pomáha autu udržať masu ocele, hliníku a karbónu v správnej stope aj v zákrutách. O brzdenie sa starajú ohromujúce karbón-keramické brzdy nasadené na 22 až 23-palcové kolesá.

O ostrejší dizajn sa stará väčšia maska chladiča, aktualizované svetlomety a doplnky i aerodynamické prvky naprieč celým autom. Auto má aj elektrické dovieranie dverí a štvoricu výfukov s aktívnou klapkou pre divoký zvuk agregátu. A má aj peknú cenovku: cca 205-tisíc eur. Pozrite si galériu, je tam takmer každý detail.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: Aston Martin, Motor1.com

Komentáre k článku


Stream naživo