2021-12-15 16:30:00
Honda Civic Type R
Honda Civic Type R 2023
Zdroj: Honda, Kolesa.ru

FOTO+VIDEO: Nový Civic Type R páli gumy na okruhoch. Takto by mal vyzerať

Honda Civic Type R bude posledným autom automobilky Honda s čisto spaľovacím motorom.

Honda Civic Type R je stále prítomná na našom trhu a zostane tak minimálne ďalších pár rokov. Budúci rok, s modelovým rokom 2023, však príde celkom nová generácia. Auto bude vychádzať z technicky výrazne prekopanej novej generácie modelu, ktorá sa do rúk zákazníkov dostane na jeseň budúceho roka. Nový Civic však príde do Európy s výhradne hybridným ústrojenstvom podobne ako model Jazz a HR-V. Honda postupne vyradí všetky čisto spaľovacie motory a nahradí ich hybridom, ktorý si zákazník mohol vyskúšať ako v modeli Jazz, tak v CR-V. Akurát je základom pre jeden i druhý model odlišný motor. 

Podkapotou modelu Civic Type R však elektrina bzučať nebude. Namiesto toho treba očakávať premotivovaný dvojlitrový turbomotor s výkonom o niečo málo vyšším než má súčasná generácia - 306k. Tradične pôjde o auto s pohonom prednej nápravy a so samosvorným diferenciálom medzi kolesami. Už súčasná generácia poskytuje naozaj výdatný športový zážitok. Tá nová by sa mala posunúť ďalej aj v tomto smere, mala by prekonávať časy na okruhoch súčasnej verzie a k tomu by mala pridať kus pocitu vyššej kvality a nových technológií. Najmä však dodá menej extravagantný dizajn s viac uhladenými plochami. 

Nový Type R sa túto jeseň opakovane ukazoval v zamaskovanej podobe, následne urobila stránka Kolesa.ru spolu so svojim verným grafikom Nikitom skice vychádzajúce zo zamaskovaného vozidla. Nájdete ich v galérii. Nižšie je priložené video s autom jazdiacom na slávnom okruhu Nurburgring a v jeho okolí. Aktuálne sa auto preháňalo po okruhu v Suzuke. Aj z tohto testovania sú fotky v galérii.

Azda sa dočkáme nového pokusu prekonať rýchlostný rekord auta s predným náhonom aj v prípade tejto generácie. Podstatné na videu je zlepšenie, ktoré si majitelia modelu žiadali naozaj dôkladne. Zlepšenie zvukového prejavu. To by mal zabezpečiť nový výfukový systém, ktorý síce príde v trojvýfukovej konfigurácii ale s odlišným nastavením (stačí sa pozrieť na koncovky - tentoraz je najväčšia stredná, ktorá sa najväčšmi stará o zvukový prejav auta). 

 


AUTOR: © Zoznam/Ján Hargaš
ZDROJ: Honda, Kolesa.ru, YTB

Komentáre k článku


Stream naživo