2021-07-12 11:56:00
Rivian SUV a Pikap
Rivian SUV a Pikap
Zdroj: Rivian

VIDEO Pikap pohne jedným kolesom vpred, druhým vzad a vyhrabe sa zo všetkého

Dvojica nových automobilov od startapu Rivian dokáže neuveriteľné pohyby ako na ceste, tak v teréne.

 

A všetko to začalo pravdepodobne celkom inde. Azda za to môže krabia chôdza modelu Hummer. Ten sa naozaj dokáže vkradnúť napríklad do úzkeho parkovacieho miesta ako taký elektrický krab. Niečo podobné už chce robiť aj budúci model pikapu od Tesly, no Rivian na tieto tanečné pohyby ide vlastnou cestou. Každý vie nainštalovať výrazné natáčanie zadnej nápravy, nie každý vie manévrovať v úzkych priestoroch iba vďaka vektoringu štyroch kolies. Tým, že riadiace jednotky auta dokážu rozbehnúť každý motor na každom kolese zvlášť a dokonca rôznym smerom, Rivian R1T a R1S dokážu vykonať veľmi zaujímavé pohyby. K jednému – staršiemu máme aj video. Ide o tzv. tank turn, teda o otočenie na nespevnenom povrchu v štýle pásového vozidla. To nedokáže svoje pásy nakláňať vľavo, či vpravo, no dokáže sa otočiť vyslovene na mieste práve vďaka protibežnému ovládaniu pásov.

Druhý pohyb je už prekérnejší, pretože ide o tzv. k-turn, teda o otočenie v tvare písmena K. V praxi to bude niečo podobné ako tank-turn. Vykonať ho môže tak, že natočí predné kolesá, na vonkajšie posunie väčší moment. Zadné kolesá potom pôjdu v protibežných smeroch. Vonkajšie koleso vpred, vnútorného koleso výrazne vzad. Auto tak doslova vlezie do náročného priestoru bez toho, aby vodič musel manévrovať niekoľko minút. Pri veľkom pikape a SUV sa takéto pohyby určite hodia a navyše majú aj výrazný mediálny potenciál. Toto váš naftový pikap nedokáže. Otázne je, či elektrický pikap dokáže to, čo naftový...

Tento režim jazdy zatiaľ nemôžete vidieť vo videu, ani na fotografiách. Ide len o patentové skice, ktoré Rivian použil pri uplatnení patentu tohto pohybu. Aby sa auto skrútilo do malého priestoru musí podľa všetkého vodič zatlačiť volant až za krajnú polohu. 

 


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: InsideEVs, Rivian

Komentáre k článku


Stream naživo