2020-06-13 12:25:00

VIDEO: Škoda Superb iV sa vďaka batériám stala pretáčavou mrchou. Vadí to?

Tak Škoda Superb iV aj Passat GTE vrtia zadkom ako polonahé devy vo videoklipoch.

Mala to byť šokujúca informácia: Passat GTE a Superb iV šokujúco neprešli losím testom. Ale stačí sa na tie videá pozrieť a človek si razom všimne jeden kľúčový aspekt. Tie potvory totiž robia presne to, čo by auto s ťažším zadkom malo robiť – vrtia zadkom.

Nebudem tu velebiť neúspech v tvrdom losom teste vykonanom známym švédskym časopisom Teknikens Värld, ktorý sa špecializuje práve na tento manéver. Ale zároveň musím spomenúť, že testom je ťažké prejsť aj autám bez ťažkej elektrickej výbavy pod batožinovým priestorom a kto čakal niečo iné, bol poriadne naivný.

Úspech, či neúspech je v prípade losieho testu založený nie ani tak na rozložení hmotnosti, ani na type pohonu, je predovšetkým o elektronických pomocníkoch, ich nastavení a do veľkej miery aj pneumatikách.

Konštruktéri pri nastavovaní trakčnej kontroly a ESP/ESC majú pri plug-in hybridoch dve možnosti: buď zohľadnia zväčšenie hmotnosti vzadu výrazne, alebo menej/vôbec. V prvom prípade sa auto stane bezpohlavnou ustráchanou električkou, ktorá bude brať z výkonu v každej zákrute. V druhom prípade neprejde najtvrdším losím testom, no skúsení vodiči ocenia hravosť auta v zákrutách – napriek vyššej hmotnosti.

V skutočnosti je ideálny kompromis, ktorý ovplyvníte jazdnými režimami, respektíve obmedzením/vypnutím ESC. V bežných situáciách bude auto nedotáčavé, ale kontrolovateľné aj vystrašeným nerozvážnym vodičom, ale so športovým režimom bude jazda zábavná a auto v zákrute pretáčavé.

Test porovnáva Superb iV a Passat GTE s plug-in hybridnými verziami modelov Peugeot 508 a Mercedes Triedy C. Rozdiel v ich správaní je zrejmý. Je teda jasné, že nastaviť elektroniku je možné aj pri zohľadnení batérií vzadu. Faktom ale je, že Passat mal problém s losím testom aj bez ťažkých batérií. Teraz sa problém zväčšil.

Len zopakujem to, čo som písal vyššie – výrobca má len dve možnosti... Zdá sa, že hmotnosť navyše nad zadnou nápravou v koncerne príliš nezohľadnili, ak vôbec. Lebo losím testom by auto prejsť malo a zábavnosť si pritom môže ponechať, i keď je to veľmi ťažké. Ani 508 hybrid, ani C hybrid som nemal česť porovnať s bežnými verziami áut, verím, že si fun factor zachovali. Problém s losím testom však do budúcna čaká viacero plug-in hybridných vozidiel s obdobnou koncepciou. Tu sú oba testy:

_________________


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: ytb

Komentáre k článku


Stream naživo