2013-12-19 05:45:00
Námraza a poľadovica prinášajú
Námraza a poľadovica prinášajú vždy komplikácie v doprave
Zdroj: ADAC

Ako sa zbaviť ľadu z auta bez toho, aby ste mu uškodili? Máme pár šikovných rád

Na prvý pohľad je veľmi nenápadná. Obyčajná voda. Keď sa zmení na ľad čo sa „prilepí“ na auto, poriadne potrápi.

Mrznúce mrholenie je prvá cesta k tomu, aby ste škrabali a škrabali a škrabali. Samozrejme ľad z okna. Nielen predného, hoci to je pre výhľad z auta najdôležitejšie.Nnezabúdajte na bočné a už vôbec nerobte na skle priezor veľkosti pohľadnice s odôvodnením, že veď predsa vidíte.

Okno musí ísť donaha – teda zbavte ho námrazy, ľadu, alebo aj snehu úplne a celkom. A keď spomíname sneh: ten poodmetajte z celého povrchu auta, inak vám to policajti „pripomenú“ pokutou. Neriešme teraz ako zbaviť snehu plachty návesov. Tieto rady sú určené hlavne motoristom, ktorí jazdia (najmä) osobnými autami.

Keď sa dielo podarí, to je radosti

Výhľad z auta, primeraná rýchlosť, fungujúce brzdy a kúrenie sú asi hlavné predpoklady bezpečnej jazdy v zimných podmienkach. Zima sa v niektorých okresoch Slovenska pripomenula už pred pár týždňami. Na juhu takmer doteraz nevedeli, čo to zima je. Až včera, keď mrznúce mrholenie ukázalo, čoho je schopné. Nielen že obalilo do ľadu autá, ktoré majitelia musia očistiť, ale ľad na vozovke spôsobil prudké zníženie priľnavosti. Nestačia na to ani zimné pneumatiky, ktoré sú v tomto čase už nutnou nevyhnutnosťou. Žiaľ, neskončilo sa to dobre a 31 ročná vodička na šmykľavej ceste zaplatila cenu najvyššiu.

Ľad z vozovky majú odstrániť cestári. Alebo ho aspoň posypať. My motoristi musíme  spomaliť a postarať sa o vyslobodenie nášho plechového pomocníka z ľadového objatia. Ako:

Horúci čaj aj teplý punč autu „neservírujte“

Kaskadérske kúsky s vriacou vodou liatou na čelné sklo priamo z čajníka vám asi neprídu na um. No keby predsa, varujem vás: nerobte to. Stačí okom málo postrehnuteľný mikrokráter čo zanechal odskočený kamienok. Nemusí sa nič stať, ani na druhý, či tretí raz. Ale raz to sklo povolí. Ak chcete silou-mocou nové sklo, veselo a hor sa do toho. Inak – zabudnite!! Ak sa nezahrejete pri rozcvičke okolo auta, teplý čaj vám urobí dobre v cieli cesty. Punč? Až večer, alebo po návrate.

Zdroj: ADAC

Ťažko na cvičisku, ľahko na bojisku

Odstraňovanie námrazy z čelného skla si v lete nacvičíte ťažko. Preto viac pomôže prevencia, ako liečenie. Boj s námrazou, poľadovicou a primrznutým snehom je síce vyčerpávajúci a náročný, ale nie nemožný. Ak chcete šetriť sily a čas, pomôže kartón. Ale viete čo? Vykašlite sa naň, lebo nie je úplne spoľahlivý. Ak ho položíte na vlhké sklo, môže vám primrznúť a potom... nechcem počuť tie nadávky. Lepšia je fólia. Nie veľmi tenká – lebo ju roztrhnete, ani príliš hrubá – lebo ju nezacviknete. A to treba: do dverí a natiahnuť cez sklo. Ráno stačí dvere otvoriť a fóliu odstrániť. Čelné sklo je ako... no skrátka čisté! Iba žeby ste dvere neotvorili...

Keď vám primrzne... ani si nevrzne (auto)

Primrznuté gumové tesnenie dverí býva neprekonateľnou bariérou vstupu do auta. Treba vyskúšať diverzifikované metódy vstupu. Alebo takú typickú „dlaňovku.“ Totiž skúste opatrne pobúchať dlaňou po ráme dverí, aby sa uvoľnili. Ak to nepomôže, vyskúšajte vareškovú metódu.

Nepýtajte sa, či hrubým, alebo tenkým koncom, len ju treba opatrne vopchať. Medzi dvere a tesnenie. Ak je už tam, opatrne oddeľujte primrznuté časti od seba. No ak sa vám to nepodarí, nastupuje metóda, ktorú ste mali skúsiť už predtým: či namiesto dverí vodiča neotvoríte niektoré iné. Ak máte hatchback, liftback, alebo kombi a zadné piate dvere povolia, vlezte dovnútra a skúste otvoriť dvere odtiaľ. Ak nie – naštartujte a vyhrievajte interiér. Na záver (na ktorý ste mali myslieť už na jeseň...) ošetrite tesnenia vhodným prípravkom na gumu, alebo ich potrite technickým, v prípade núdze aj kozmetickým glycerínom, zmenší sa tak riziko, že dvere primrznú.

Motor na voľnobeh – krajné riešenie

Neodporúča sa trápiť motor voľnobehom a pritom si škrabkať sklá.  Urobte to naopak. Najprv škrabkať, potom naštartovať a pomaly sa vydať na cestu. Môžete mať teplo v aute aj pri príchode k nemu. Nechajte si nainštalovať nezávislé kúrenie a máte po starostiach. Okrem vyhriateho interiéru bude menej trpieť studenými štartmi aj motor. Nie je to zadarmo, ale ak nemáte garáž, je to na zimu ideálne riešenie.

Zdroj: Rolf Handke-MAZ Verlag
Zdroj: ADAC

Pomocníčka chémia

Nechcem, vedieť, čo ste mali z chémie na strednej škole. Pamätajte ale, že na námrazu, sneh a ľad je dobrý alkohol. Nie ako „vnútorné mazanie“! Do ostrekovača a na rozmrazenie skiel, teda použitie je zvonka! Lebo keby ste chceli zvyšky ľadu (nebodaj celý) utrieť z čelného skla stieračmi, rozlúčte sa s gumičkami. Aj keď nie sú primrznuté, pohyb po námrazou pokrytom skle im neprospieva. Drsný povrch ich zoderie tak, že ich môžete meniť. Vlastne musíte. Lepším riešením je chémia, ktorá námrazu rozpustí, vy ju zotriete a stierače sa dožijú svojho konca v lepšom stave.

Najprv vypustiť, potom napustiť

Do nádržky ostrekovača nestačí naliať do zvyšku letnej náplne zimnú. Ak sa hneď „nepobijú“, čo sa prejaví zrazeninami, ktoré spoľahlivo a s veľkou radosťou upchávajú ostrekovacie trysky v najmenej vhodnom čase, môže zvyšok letnej zmesi zamrznúť v hadičkách. Preto najprv letnú vypustite, vysajte, vystriekajte (ak ste tak ešte neurobili – a bolo to treba aspoň pred mesiacom...). Potom nalejte nemrznúcu zimnú náplň. Malo by stačiť, aby odolala -20⁰ Celzia. No ak bude na nižšiu teplotu, nemusíte sa báť treskúcich mrazov a toho, že sa po nastriekaní na sklo alkohol počas jazdy rýchlejšie odparí a zvyšok tak či onak primrzne na sklo.

Nanotechnológie v praxi

Dnes je už pár rôznych prípravkov, ktorými sa oplatí ošetriť okno ešte pred príchodom zimy. Tenučká vrstva zacelí povrch skla, to bude hladšie a námraza sa bude ťažšie „chytať“. Okno sa aj menej rýchlo špiní, lepšie sa zotrie a o niečo dlhšie by mohli vydržať aj stierače. Aj do ostrekovačov nájdete náplne, ktoré popísané prednosti robia „za pochodu“, teda po nastriekaní na sklo a rozotretí stieračmi. Stoja však viac ako klasika. Ale robia život a jazdu menej problematickejšími.

Keď všetko zlyhá...

Platobná karta, obal od cédečka, či nebodaj malý techničák? Ani v núdzi ich nepoužívajte, radšej si kúpte poriadnu škrabku. Nie takú za pár centov. Najlepšia je so vsadeným mosadzným pásikom. Môžete ju používať roky a  funguje dobre. Len pozor na ostrie, aby ste ním neprerezali tesnenia skla, alebo nepoškodili lak. No a ak idete kupovať auto, zvážte, či to nebude model s vyhrievaným čelným sklom. Prípadne s garážou...

A keď sme už pri garáži - ak máte auto kompletne zabalené v ľade a horko-ťažko ste zvládli očistiť okná, vyskúšajte nechať zvyšok rozmraziť v podzemných garážach. Teraz v zime majú teplotu vyššiu ako je bod mrazu a postupne vám ľad na aute "popustí". Za pár hodín určite.

Máte ďalšie tipy, ako na námrazu, ľad a sneh? Dajte vedieť v diskusii a veľa šťastia pri (nielen) ranných rozcvičkách!

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo