2012-11-15 16:48:19
Ako odstrániť sneh a
Nepriehľadné okná treba očistiť, tomto prípade aj kopu snehu.
Zdroj: Jozef Vydra

Ako odstrániť sneh a námrazu

Zima občas prináša okrem príjemných chvíľ na lyžovačke aj starosti. Hlavne v posledných dňoch nám na mnohých miestach nadelila snehu viac, ako je zvykom. Spolu s námrazou ich treba pred jazdou odstrániť.

Bojovať s námrazou či namrznutým snehom nie je úplne jednoduché, ale ani nič zložité. Nezaškodí zopakovať si ako na to. Buď si ráno vždy privstanete, prípadne počas dňa prídete skôr k autu a budete oškrabávať sklá, alebo použijete pár jednoduchých tipov, ako si uľahčiť prácu.

Prevencia je lepšia

Námraze skúste predchádzať – vlastne jej následkom. Fólia na čelnom (a s výhodou aj na zadnom) skle ušetrí nervy, čas aj samotné sklo od možného poškriabania. Keď je námraza poriadne hrubá a pevne drží, alebo vám na sklách primrzol sneh, použite podporné prostriedky - najmä chémiu v rozmrazovačoch. Ale určite neskúšajte liať horúcu vodu na mrazom skrehnuté sklo. Obrovský tepelný šok sklo nemusí „rozchodiť“ a budete mať o problém viac – kde a za koľko ho vymeniť. Na prvý raz sa to síce stať nemusí, ale ak postupujete takto častejšie, silné pnutia raz sklo určite pošlú do večných lovísk.

Najprv škrabte, potom štartujte

Nespúšťajte motor na voľnobeh s tým, že vám pomôže rozmraziť okná zvnútra! Najmä pri úsporných vznetových motoroch je zvyškového tepla veľmi málo. S výsledkom môžete rátať len pri nezávislom kúrení, ktoré interiér vyhreje vopred a výrazne pomôže odstrániť námrazu jednoduchým zotretím skla stieračmi. Aj pri odstraňovaní snehu naštartuje až po jeho odhrnutí.

Vyzbrojte sa chémiou

Keď je vrstva námrazy, alebo snehu tenká a drží na skle len tak, aby sa nepovedalo, stačí použiť škrabku. Inak musí nastúpiť ťažšia paľba v podobe rozmrazovačov. Je ich nepreberné množstvo. Použitie je jednoduché: nastriekať, počkať, zotrieť. Len to chce čas, aby mali možnosť pôsobiť. Nebuďte netrpezliví, ani keď vám meluzína píska za ušami a sneh zalieza pod nechty! Spustením stieračov skôr, ako sa námraza zmení na ľadovú kašu, riskujete odtrhnutie tenkej hrany na gumičkách. Radšej postriekajte sklo znova rozmrazovačom.

Igelit aj kartón pomôžu

Jednoduché riešenia sú niekedy najúčinnejšie. V núdzi postačí kus kartónu prichyteného stieračmi na čelné sklo, alebo dokonca noviny. Lepším riešením je použiť fóliu, ktorú prichytíte do dverí – a môže obmedziť aj primrznutie dverí k gumovému tesneniu. Dostať ich aj hotové za pár drobných, v zime vám ušetria čas a nervy, v lete, keďže sú z reflexného materiálu, pomôžu obmedziť prehrievanie interiéru. Zručný domáci majster si však v prípade potreby dokáže potrebný kus fólie vystrihnúť hoci zo starého, nepotrebného obrusa, alebo podobného materiálu. Stále lepšie, ako neustále oškrabávať sklá od námrazy, nemyslíte?

 

Praktická rada (teraz skôr do budúcnosti): ošetrite pred príchodom zimy sklá prípravkom známym ako „tekuté stierače“ Pomôže to už v jesenných daždivých dňoch a podľa vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že námraza sa toľko na okná nelepí, v lepšom prípade sa ani nevytvorí. Ak neveríte, vyskúšajte, funguje to.

 

 

Sneh a ľad dajte preč aj zo strechy

Očistiť výhľad nestačí. Vrstvu snehu a ľadu treba odstrániť z celého auta – nielen z prednej kapoty a zo strechy. Kvôli pokute? Alebo, že to prikazuje zákon? Nie - je to hlavne pre bezpečnosť – aby uvoľnený ľad zo zohriatej strechy nespadol pri zabrzdení na čelné sklo, prípade netrafil chodcov, či vozidlo za vami.

Keď primrznú dvere...

...neotvárajte ich nikdy nasilu, môžete si poškodiť tesnenia. Zväčša stačí pobúchať opatrne dlaňou dvere po obvode. To pomôže uvoľniť ich. Môže, ale nemusí. Pokúste sa otvoriť všetky dvere (najmä ak máte centrálne zamykanie) a zvoľte pre vstup do vozidla cestu najmenšieho odporu – hoci aj cez kufor. Keď sa auto zohreje, zamrznuté dvere sa uvoľnia. Potom nezabudnite ošetriť tesnenia vhodným prípravkom na gumu, alebo ich potrieť glycerínom, čím sa zníži primŕzanie dverí.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo