2023-02-16 14:32:00
SAD Prešov
SAD Prešov
Zdroj: TASR

Počet cestujúcich prímestskými autobusmi na východe stúpol o 34 percent

Prímestská autobusová doprava na východe Slovenska zaznamenala v minulom roku nárast počtu cestujúcich a priblížila sa k údajom pred pandémiou.

Oproti roku 2021 záujem o cestovanie autobusmi stúpol o 34 percent. Informovali o tom v stredu Košický a Prešovský samosprávny kraj.

Zmluvní dopravcovia oboch krajov vlani vybavili 35.916.780 cestujúcich. V roku 2021 to bolo zhruba 26,8 milióna, pred pandémiou v roku 2019 však až 41,8 milióna cestujúcich.

"Vlani sme na východnom Slovensku prepravili o deväť miliónov viac cestujúcich ako rok predtým. Nedosahujeme síce ešte také počty ako pred pandémiou, ale chceme, aby záujem cestovať autobusmi naďalej rástol," uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský. Dodal, že pre cestujúcich pripravujú novinky, akými sú zlepšenie nadväzností medzi autobusmi a vlakmi či zavádzanie jednoducho zapamätateľných taktových cestovných poriadkov na ďalších trasách.

Autobusoví dopravcovia PSK, ktorými sú Bus Karpaty, SAD Humenné, SAD Poprad a SAD Prešov, previezli vlani 19.150.495 cestujúcich. V Košickom samosprávnom kraji (KSK), kde dopravu zabezpečujú Arriva Michalovce a eurobus, to bolo 16.766.285 cestujúcich. Najvyťaženejším mesiacom s počtom takmer 3,6 milióna prepravených osôb bol máj.

Oba samosprávne kraje evidovali aj dvojnásobné zvýšenie záujmu o zvýhodnené víkendové cestovné za jedno euro pre každého člena rodiny. "V roku 2021 využilo cestovné za jedno euro na východe spolu 6812 cestujúcich, minulý rok to bolo až 13.715 cestujúcich. Pozitívne ohlasy máme aj na zľavy pre tehotné ženy, darcov krvi a seniorov od 70 rokov," konštatoval predseda KSK Rastislav Trnka. Pripomenul, že od 1. februára sa zaviedli už aj zľavy pre seniorov od 63 rokov.

Najviac predaných víkendových lístkov v roku 2022 bolo na trase Košice - Sečovce - Michalovce - Sobrance - Vyšné Nemecké a späť. Druhá najvyužívanejšia trasa je Košice - Prešov - Bardejov - Bardejovské kúpele a späť.

Najvyšší počet prepravených osôb v roku 2022 zaznamenal KSK na linke Košice - Valaliky - Čaňa - Gyňov/Skároš/Trstené pri Hornáde. V PSK bola najvyužívanejšou linka Poprad – Spišská Stará Ves - Červený Kláštor - Veľká Lesná.

Cestujúci čoraz viac využívajú pri platbe za cestovný lístok dopravné karty, čo je aj cenovo výhodnejšie. Vlani tak bolo realizovaných 66 percent platieb.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo