2023-02-15 22:54:00
GMC Sierra EV
GMC Sierra EV
Zdroj: GMC

Hummer má lacnejšiu kolegyňu: GMC Sierra EV dokáže to čo on, akurát lacnejšie

Hummer je späť a je to auto, ktoré je rozporuplné. Presne také si GM želalo stvoriť.

 

Teraz ale prišiel čas na o niečo racionálnejší elektrický model. Volá sa GMC Sierra EV a už o rok sa postaví do konkurenčného boja k modelom F-150 Lightning, Rivian R1S a už aj RAM 1500 REV. Veľké pikapy sú v USA tým najpopulárnejším vehiklom. To viete, päť a pol metra dlhé, vyše dva metre široké a skoro dva a pol tony hmotné pikapy sú v Amerike ideálnym sprievodom na nákup potravín, či do práce. A práve tieto modely prechádzajú v USA na elektrický pohon najrýchlejšie zo všetkých.

GMC nechce zaostávať a tak si pre modelový rok 2025 pripravuje elektrickú verziu GMC Sierra s označením EV.

Pochopiteľne pôjde najprv do predaja tá najluxusnejšia verzia s označením Denali Edition 1. I keď bude najluxusnejšia, na cenovku podobne ladených Hummerov v oboch karosárskych verziách (i pikap) sotva dovidí.

Denali Edition 1 bude mať dvojicu elektromotorov v kombinovanom maximálnom výkone 562 kW (762 k) a v kombinovanom krútiacom momente 1064 Nm. Výsledkom je zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 4,6 sekundy, schopnosť utiahnuť brzdený príves s hmotnosťou až 4,3 tony.

Zdroj: GMC

Auto bude zo začiatku dostupné výhradne ako double cab s ložným priestorom s dĺžkou 180 cm. Ten sa vďaka otvoru v kabíne môže pre dlhé predmety zväčšiť na 330 cm. A v predu bude ešte aj frunk na drobnosti. 

GMC Siera Denali 1 bude mať skutočne bohatú výbavu s množstvom displejov a moderných fičúr vrátane kopy asistentov. Čo ale spája Sierru EV s Hummerom?

Okrem rovnakého výrobcu a teda rovnakej techniky, či elektrických komponentov bude aj Sierra schopná jazdiť ako krab. Všetky kolesá budú riadené a aj tie zadné sa budú vedieť natočiť naozaj poriadne, až tak, že auto získa schopnosti, ktoré by mu závidel nejeden vysokozdvižný vozík...

Cena tejto verzie štartuje na úrovni 108-tisíc dolárov, no vraj si Američania budú môcť dopriať toto auto s cenou od 50-tisíc. To ale nebude mať maximálny dojazd 400 míľ.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: GMC

Komentáre k článku


Stream naživo