2019-02-26 07:58:00
Škoda Kamiq
Škoda Kamiq
Zdroj: Škoda auto

Škoda oficiálne predstavuje Kamiq – nové mestské SUV

Vozidlom Škoda Kamiq rozširuje značka Škoda svoju ponuku vozidiel SUV o tretí model pre európsky trh.

Podobne ako pri úspešných modeloch Škoda Kodiaq a Škoda Karoq pochádza názov Kamiq z jazyka Inuitov, obývajúcich sever Kanady a Grónska. Popisuje stav, keď niečo prirodzene „padne ako uliate“ za všetkých okolností, niečo, čo je úplne prirodzené a má svoj vlastný charakter.

V rámci obľúbeného segmentu mestských SUV v sebe Škoda Kamiq spája klasické prednosti vozidla SUV, akými sú zvýšená svetlá výška alebo pohodlná pozície sedadiel, s agilitou kompaktného vozidla. Nový automobil Škoda Kamiq má zaujímavý dizajn a ponúka najmodernejšie asistenčné a infotainment systémy, veľkorysý priestor a mnoho prvkov Simply Clever. Spĺňa tak nároky lifestylovo orientovaných zákazníkov i rodín.

Zdroj: Škoda auto
Zdroj: Škoda auto

Vzhľad vozidla Škoda Kamiq, ktorý je pokračovaním úspešného dizajnového jazyka vozidiel SUV Kodiaq a Karoq, charakterizujú nové dvojdielne predné svetlomety so svetlami pre denné svietenie umiestnenými hore. Mestské SUV využíva modulárnu platformu MQB a napriek dĺžke 4 241 mm, ponúka veľkorysý priestor, typický pre značku Škoda. Vďaka moderným asistenčným systémom, ekologickým a úsporným motorom, najnovším infotainment systémom a najmodernejším možnostiam konektivity spĺňa vozidlo Škoda Kamiq požiadavky súčasného moderného cestovania.

Názov Kamiq pokračuje v už zabehnutom názvosloví modelov SUV značky Škoda, kde mená väčších modelov Škoda Kodiaq a Karoq sa začínajú tiež písmenom K a končia sa písmenom Q.

Vozidlom Kamiq chce spoločnosť Škoda Auto v stále obľúbenejšom segmente mestských SUV osloviť nových, mladších zákazníkov, ktorí majú radi moderný život a dobrodružstvo. Veľmi dôležitými prvkami v tejto triede vozidiel sú terénne vzhľad a vysoká úspornosť. Vozidlo Škoda Kamiq sa ponúka výhradne s pohonom predných kolies.

Zdroj: Škoda auto

Dizajn – emócie a kompaktné rozmery

Predná časť nového vozidla Škoda Kamiq má širokú masku chladiča s dvojitými lamelami a typický tvar kapoty motora. Terénny charakter vozidla podporuje robustný predný spojler. Pri bočnom pohľade pôsobí auto mohutne a dynamicky aj vďaka 16 až 18 " kolesám a vysokej kapote motora. Nechýba veľká svetlá výška. Zadné skupinové svetlá s odrazkami majú nový tvar koncových svetiel, pre značku Škoda s typickým tvarom písmena C.

Ako prvý model značky Škoda má toto nové SUV dvojdielne LED predné svetlomety. Vo full LED variante je denné svietenie zo štyroch LED prvkov umiestnené nad hlavným svetlometom. Tento variant svetiel má tiež hmlové svetlomety s prisvietením do zákruty pri odbočovaní. Škoda Kamiq  je prvý model značky Škoda vybavený prednými a zadnými dynamickými smerovými svetlami, kde sa jednotlivé diódy rozsvecuje po sebe smerom od vnútra po vonkajšok.

Zdroj: Škoda auto

Interiér – priestor a pohodlie

Kamiq je druhý model značky Škoda s novým konceptom interiéru. Dominuje mu samostatný displej s uhlopriečkou 9,2“ v zornom poli vodiča. Patrí k jedným z najväčších v triede. Na želanie dodávaný virtuálny kokpit s 10,25“ displejom patrí k najväčším vo svojej triede. Bočné prieduchy ventilácie siahajú až k dverám a opticky tak zväčšujú šírku interiéru.

Prístrojová doska s novými veľkoplošnými dekoračnými lištami a výplne predných dverí majú kvalitný, mäkčený povrch so špecifickou úpravou, ktorá napodobňuje kryštalickú štruktúru a bude v budúcnosti charakterizovať štýl značky Škoda. Na želanie ponúkané ambientné LED osvetlenie v troch rôznych farbách (biela, červená a medená) dodáva interiéru príjemnú atmosféru a doplňuje odtiene farieb a farebné kontrastné prešitie poťahov sedadiel. Čalúnenie sedadiel je na želanie z kvalitného mikrovlákna Suedia.

Interiér nového SUV má aj komfortnú výbavu, doteraz známu skôr z vozidiel vyšších tried. Napríklad vyhrievaný volant a vyhrievané čelné sklo. Vozidlo Škoda Kamiq má na želanie okrem vyhrievaných predných aj vyhrievanie zadných sedadiel.

Zdroj: Škoda auto

Dĺžka nového vozidla Škoda Kamiq je 4 241 mm, šírka 1 793 mm, výška 1 531 mm. Rázvor meria 2 651 mm, čo ocenia najmä cestujúci na zadných sedadlách. Pred kolenami majú 73 mm. Základný objem batožinového priestoru je 400 l. Sklopením operadiel zadných sedadiel sa dá zväčšiť na 1 395 l. Sklopné operadlo sedadla spolujazdca (na želanie) umožňuje bez problému prevážať aj predmety dlhé až 2 447 mm.

Pod kapotou – päť motorov

Na želanie je dostupný aj nastaviteľný podvozok. Všetky motory majú priame vstrekovanie, turbodúchadlo, rekuperáciu brzdnej energie a Start-Stop systém. Spĺňajú emisnú normu Euro 6d-TEMP. Základný trojvalcový motor 1,0 TSI má výkon 70 kW (95 k) a ponúka maximálny krútiaci moment 175 Nm. O prenos hnacej sily sa stará päťstupňová manuálna prevodovka.

Motor 1,0 TSI s výkonom 85 kW (115 k) ponúka maximálny krútiaci moment 200 Nm a štandardne má manuálnu šesťstupňovú prevodovku. Môže byť aj s automatickou sedemstupňovou prevodovkou DSG. Vrcholom je štvorvalcový motor 1,5 TSI s výkonom 110 kW (150 k) a maximom krútiaceho momentu 250 Nm. Aktívne riadenie valcov (ACT) pri malej záťaži automaticky vypína dva prostredné valca, čo znižuje spotrebu. Štandardom je manuálna šesťstupňová prevodovka, na želanie automatická sedemstupňová prevodovka DSG. Všetky benzínové motory sú vybavené filtrom pevných častíc.

Štvorvalcový naftový motor 1,6 TDI má výkon 85 kW (115 k) a krútiaci moment 250 Nm a je štandardne vybavený systémom SCR so vstrekovaním AdBlue a filtrom pevných častíc. Úsporný vznetový motor je štandardne dodávaný s manuálnou šesťstupňovou prevodovkou. Na želanie je k dispozícii automatická sedemstupňová prevodovka DSG.

Ekologickým variantom je moderná verzia motora 1,0 G-TEC. Trojvalcový motor s pohonom na zemný plyn má výkon 66 kW (90 k) a maximálny krútiaci moment 160 Nm. V porovnaní s konvenčnými motormi produkuje menej emisií. Je dodávaný s manuálnou šesťstupňovou prevodovkou.

Zdroj: Škoda auto

Podvozok vozidla má o 37 mm väčšiu svetlú výšku ako nové kompaktné vozidlo Scala. Spája v sebe klasické prednosti vozidla SUV a dynamickými jazdnými vlastnosťami kompaktného vozidla. Ešte viac možností športového charakteru umožňuje na želanie dostupný systém Sport Chassis Control. O 10 mm znížený podvozokmá okrem režimu Normal tiež režim Sport s tuhšou charakteristikou tlmičov, ktoré sú elektronicky ovládané. Vodič môže prepínať obe nastavenia v menu Voľby jazdného režimu (DRIVING MODE SELECT), ktorá je dodávaná spoločne so systémom Sport Chassis Control. Voľba jazdného režimu (DRIVING MODE SELECT) umožňuje prepínanie štyroch režimov Normal, Sport, Eco a Individual. Pre jazdu v teréne ponúka vozidlo Škoda Kamiq na želanie ochranu podvozku.

Bezpečnosť – moderné asistenčné systémy

Škoda Kamiq ponúka najmodernejšie asistenčné systémy. Asistent pre udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu (Lane Assist) a Front Assist sú súčasťou štandardnej výbavy. Front Assist vrátane funkcie núdzovej brzdy a prediktívne ochrany chodcov sleduje pomocou radaru v meste priestor pred vozidlom a pomáha tak predchádzať nehodám. Asistent pre udržiavanie vozidla v jazdnom pruhu (Lane Assist) rozpozná pomocou kamery jazdné pruhy na ceste a pomáha vodičovi držať sa vo zvolenom jazdnom pruhu. Na cestách po diaľnici až do rýchlosti 210 km / h pomáha vodičovi tiež adaptívny tempomat (ACC) dostupný na želanie. Udržiava nastavenú rýchlosť, prípadne upravuje automaticky rýchlosť podľa vozidla idúceho vpredu. Ak má vozidlo automatickú prevodovku DSG, tak dokonca samočinne zastaví. Do troch sekúnd zaistí tiež automatický rozjazd vozidla. Asistent rozpoznanie únavy (Driver Alert), ktorý je dostupný na želanie, varuje v prípade poklesu koncentrácie vodiča.

Bezpečnosť zvyšujú aj ďalšie asistenčné systémy, ktoré sú dostupné na želanie. V prípade hroziacej nehody uzavrie proaktívna ochrana cestujúcich Crew Protect Assist, ktorá je dostupná v štandarde vozidla, automaticky bočné okná a predopne bezpečnostné pásy na predných sedadlách. V prípade nehody chráni cestujúcich deväť airbagov, medzi ktoré patrí aj kolenný airbag vodiča alebo zadné bočné airbagy. Štandardne dodávaná multikolízna brzda zabraňuje nekontrolovanému pohybu vozidla po zrážke.

Zdroj: Škoda auto

má mnoho moderných asistenčných systémov, ktoré sa starajú o vysokú úroveň aktívnej bezpečnosti a predchádza nehodám. Asistent zmeny jazdného pruhu (Side Assist), ktorý je dostupný na želanie, rozpozná pomocou dvoch radarov v zadnej časti, keď sa zozadu blíži vozidlá, ktoré majú v úmysle predbiehať, alebo sa už nachádzajú v mŕtvom uhle. Vodič je na to upozornený svetelnou signalizáciou na vnútornej strane krytu spätných zrkadiel. Vodič tak oveľa lepšie spozná hroziace nebezpečenstvo. Asistent je schopný sledovať okolie za vozidlom do vzdialenosti 70 m a dokáže tak efektívne varovať pred nebezpečenstvom tiež na diaľniciach a rýchlostných cestách. Súčasťou asistenta zmeny jazdného pruhu (Side Assist) je aj asistent vyparkovania (Rear Traffic Alert), ktorý upozorňuje na objekty, ktoré sú za autom.

Užitočným pomocníkom pri parkovaní je na želanie dostupná zadná parkovacia kamera a na želanie dostupný parkovací asistent (Park Assist), ktorý vozidlo Škoda Kamiq automaticky zaparkuje do pozdĺžnych alebo priečnych parkovacích miest a tiež z nich dokáže vyjsť. Parkovací asistent je už vybavený asistentom pre manévrovanie (Manoeuvre Assist). Ak senzory pri parkovaní zaregistrujú nebezpečnú prekážku, ktorá sa nachádza pred alebo za vozidlom, automaticky vozidlo zabrzdí. Na želanie dostupný asistent diaľkových svetiel (Auto Light Assist) automaticky stlmí diaľkové svetlá, ak kamery zaregistrujú blížiace sa vozidlá alebo vozidlá nachádzajúce sa pred vozidlom.

Konektivita – stále online

Nový Kamiq ponúka tri infotainment systémy. Samostatná centrálna obrazovka vrcholného infotainment systéme Amundsen umiestnená vysoko v prístrojovej doske v zornom poli vodiča, má veľkosť displeja 9,2 ". Spoločne s 10,25" displejom Virtuálneho Kokpitu, ktorý ponúka päť režimov zobrazenia Classic, Basic, Modern, Šport a Extended, tak ide o jedny z najväčších displejov vo svojej triede. Základný systém Swing s 6,5 "displejom má štyri reproduktory vpredu, systém Bolero s 8" displejom ponúka osem reproduktorov, rovnako aj Amundsen. Sound System Škoda dostupný na želanie, má výstupný výkon 405 W a hudbu prenáša desať reproduktorov.

Zdroj: Škoda auto

Vďaka stálemu pripojenie k internetu ponúka vozidlo Škoda Ksmiq službu Tiesňového volania (eCall) a Proaktívny servis. V prípade nehody odošle vozidlo svoju aktuálnu pozíciu a stav integrovaným záchranným zložkám. Okrem toho možno k vozidlu priradiť servisného partnera, ktorý sa v prípade servisnej potreby predčasne so zákazníkom dohovorí na konkrétnom termíne.

Vysoký stupeň konektivity umožňuje tiež služby z balíčka Vzdialený prístup (Remote Access). Pomocou aplikácie ŠKODA Connect App alebo cez webový portál Škoda Connect je možné diaľkovo zamknúť alebo odomknúť vozidlo Škoda Kamiq, alebo skontrolovať, či sú všetky okná zatvorené. Okrem toho sa dá na diaľku zistiť, koľko paliva zostáva v nádrži, zobraziť ďalšie údaje o vozidle alebo o absolvovanej jazde – napríklad stav najazdených kilometrov alebo rýchlosti.

Ďalšie služby vo vozidle ponúkajú aplikácie infotainmentu dostupné cez infotainment systém Amundsen zo Shopu - správy z internetových kanálov, alebo počasie z celej Európy. Služba Dopravné informácie online umožňuje výpočet presnejšej a spoľahlivejšej trasy s dobou jazdy v reálnom čase. V reálnom čase sú vypočítavané a upravované možné obchádzky v prípade dopravnej zápchy. Online podporu majú aj funkcia vyhľadávania parkovacích miest a čerpacích staníc so zobrazením aktuálnych cien palív. Online prístup na server Škoda zlepšuje nové hlasové ovládanie infotainment systému, ktoré rozpozná aj celé vety alebo nárečia. Ďalšie dátové balíky umožňujú cestujúcim vo vozidle mať k dispozícii dáta dostupné cez Wi-Fi hotspot.

Simply Clever – pre mestské SUV

Škoda Kamiq má na palube viac ako 20 Simply Clever prvkov. Ako prvé vozidlo vo svojej triede ponúka na želanie inteligentnú ochranu hrany dverí po otvorení, keď sa automaticky vysunie plastová lišta. Chráni vozidlo aj autá v okolí pred poškodením v mestských zónach s úzkymi parkovacími miestami. Príplatkové elektricky ovládané piate dvere sa otvárajú a zatvárajú stlačením tlačidla. Vďaka funkcii Tip To Close stačí krátko zatiahnuť za veko a to sa začne zatvárať. V základe je dostupné odnímateľné LED svietidlo v batožinovom priestore. Na želanie je dostupné mechanicky sklopné, elektricky sa odisťujúce ťažné zariadenie, ktoré sa vyklopí po stlačení tlačidla v batožinovom priestore.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo