2020-03-21 08:45:00
Land Rover Defender Nitra
Land Rover Defender Nitra
Zdroj: Jozef Vydra

Automobilový svet sa zastavil. Autá sa nepredávajú, výroba sa odkladá

Kým v Číne sa (vraj) pomaly spamätávajú a postupne nabieha výroba, Európa a USA majú opačný problém.

Pre prudké šírenie vírusu COVID-19 sa zastavuje výroba prakticky v celej Európe. Posledné výnimky možno nájsť napríklad v Británii. Začalo sa to v Taliansku, pokračovalo v Španielsku, u nás, v Česku, teraz zastavujú výrobu aj najväčšie mená v USA a dokonca výrobu zastavuje aj Tesla.

U nás budúci týždeň už nebude vyrábať nikto

Na Slovensku sa aj pod tlakom odborov a miestnej samosprávy ako prvý odhodlal zastaviť výrobu najväčší zamestnávateľ – Volkswagen. Zastavil výrobu v hlavnom závode v Devínskej Novej Vsi, no tiež v Stupave a v Martine. Chvíľu to vyzeralo tak, že v tom zostane sám, no v priebehu dňa sa situácia úplne otočila aj v neďalekom trnavskom závode PSA. Potom oznámenie o výraznom utlmení výroby prišlo z Nitry, a keď už to vyzeralo, že jediná funkčná zostane fabrika Kie v Žiline, pridali sa aj oni.

Spoločnosť Kia Motors Slovakia preruší výrobu automobilov v Tepličke nad Váhom od pondelka 23. marca. TASR o tom informoval hovorca spoločnosti Ján Žgravčák. "Kia Motors Slovakia s plným vedomím a zodpovednosťou za zdravie zamestnancov a ich rodinných príslušníkov a za účelom zabránenia šírenia nového koronavírusu dočasne preruší výrobu na dva týždne. Toto opatrenie sa vzťahuje na všetkých zamestnancov okrem tých, ktorých prítomnosť je nevyhnutná," uviedol Žgravčák. Kia Motors Slovakia je jediný výrobný závod spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe.

Jaguar Land Rover v priemyselnom parku zastavuje výrobu dnes 20.3.

Aktivity týkajúce sa nábehu výroby vozidla Defender budú pokračovať v nevyhnutnom rozsahu. "Spoločne so zástupcami odborových organizácií pôsobiacich v našom závode v Nitre sme vypracovali plán, pri ktorom sme zohľadňovali vyvážený prístup k ochrane zdravia zamestnancov, ako aj k ochrane nášho podnikania v lokálnom aj globálnom meradle...," informovala manažérka pre firemné vzťahy Miroslava Remenárová.

Zdroj: Jozef Vydra

Všetky závody spoločnosti Jaguar Land Rover v Británii zostávajú otvorené. Spoločnosť bude podľa Remenárovej naďalej pozorne sledovať vývoj celkovej situácie.

Automobilka Huyndai v Česku zastavuje výrobu, zamestnanci dostanú 70 % platu

Automobilka Hyundai v Nošoviciach zastaví pre pandémiu nového koronavírusu od pondelka (23. 3.) výrobu. Odstávka bude trvať dva týždne a zamestnanci budú doma so 70 % priemerného platu. Povedal to hovorca automobilky Pavel Barvík.
Ako dodal, automobilka sa rozhodla zastaviť výrobu v situácii, keď uzatvorenie hraníc v Európe spôsobuje logistické problémy, ako pre zamestnancov, tak pre dodávateľov. Navyše, dopyt po automobiloch klesá. "Opätovné spustenie výroby je naplánované na 6. apríla," citoval Barvíka server iDnes.cz.

V automobilke v Nošoviciach pracuje približne 3300 ľudí a ďalších asi 8700 pracovníkov zamestnávajú jej subdodávatelia. Hyundai sa tak pridal k mladoboleslavskej firme Škoda Auto a kolínskej TPCA, ktoré odstávku oznámili v minulých dňoch a posledné pracovné zmeny opustili brány ich závodov v stredu večer 18. marca.

Automobilky Suzuki, Audi aj Mercedes zastavujú výrobu v Maďarsku

Vedenie výrobného závodu Magyar Suzuki v severomaďarskom Ostrihome sa rozhodlo s platnosťou od 23. marca do 3. apríla zastaviť výrobu automobilov, informovala v stredu agentúra MTI, podľa ktorej dôvodom tohto kroku je narastajúce riziko šírenia nákazy novým druhom koronavírusu SARS-CoV-2.

Zdroj: Daimler

V utorok rovnaký krok avizoval aj výrobný závod nemeckej automobilky Audi v Győri, ktorý opatrenie zdôvodnil medzinárodnou situáciou v oblasti ochrany proti epidémii a neistotou, ktorá sa ukázala v dodávkach komponentov potrebných k výrobe. Výrobu tam prerušia do konca budúceho týždňa. Audi ako súčasť koncernu Volkswagen zastavuje výrobu aj v ďalších závodoch v Európe.

Daimler, materský koncern značky Mercedes oznámil uzatvorenie závodov v celej Európe, vrátane toho v Maďarsku. Zatiaľ na dva týždne.

Rovnaké kroky oznámil Volkswagen, vrátane závodov Lamborghini a Ducati, Ford taktiež a rovnako FCA, Renault i koncern PSA (Peugeot, Opel, Citroen, DS).

BMW zastavuje všetku výrobu v Európe až na mesiac

Nemecká automobilka BMW v stredu oznámila, že zastavuje všetku výrobu v Európe na štyri týždne. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu, ktorá ovplyvňuje dopyt na kľúčových trhoch, narúša dodávateľské reťazce a ohrozuje zdravie pracovníkov v továrňach.

Zdroj: dpa, tasr

Od dnešného dňa začíname odstavovať naše európske závody aj závod v Rosslyne v Južnej Afrike. Prerušenie výroby je v súčasnosti naplánované do 19. apríla,“ uviedol v stredu výkonný riaditeľ BMW Oliver Zipse.

USA: najprv sa nič nedialo, náhle naraz najväčší hráči

GM, Ford a Fiat Chrysler zastavia výrobu vo všetkých závodoch v USA. Tri najväčšie americké automobilky zastavujú výrobu vo všetkých závodoch v USA. Dôvodom je pandémia nového koronavírusu. General Motors (GM), Ford a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) plánujú pre nový koronavírus uzavrieť všetky závody v USA, uviedla CNBC s odvolaním sa na zdroje z odvetvia. Detaily by mali byť zverejnené ešte v stredu.

Ford potvrdil, že preruší výrobu v USA, Kanade a Mexiku po dokončení štvrtkovej (19. 3.) večernej zmeny. Závody Fordu zostanú zatvorené do 30. marca. Automobilka uviedla, že v najbližších týždňoch bude úzko spolupracovať s odborovou organizáciou United Auto Workers (UAW) na pláne znovuotvorenia závodov rovnako ako na ďalších opatreniach, ktoré majú zabrániť šíreniu vírusu.

Tesla sa pridáva, aj keď chvíľu odolávala

Americký výrobca elektromobilov Tesla od 23. marca dočasne zastaví výrobu vo svojom závode v kalifornskom Fremonte, aby dodržal nariadenia, ktoré zaviedli úrady v zálive San Francisco Bay v snahe zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Spoločnosť to oznámila vo štvrtok (19. 3.).

Zdroj: Musk twitter

Generálny riaditeľ Elon Musk udržiaval doteraz závod v prevádzke aj napriek tomu, že úrady v okrese Alameda, kde sa nachádza aj Fremont, nariadili zatvorenie podnikov. „Rozhodli sme sa dočasne pozastaviť výrobu v našom závode vo Fremonte na konci dňa 23. marca, čo nám umožní riadené odstavenie výroby,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení zverejnenom na svojej webovej stránke.

Príkazy na zastavenie prevádzok vydalo spoločne šesť okresov San Francisco Bay a sú platné do 7. apríla. Úrad verejného zdravotníctva však uviedol, že tento dátum sa môže zmeniť. Závod Tesly má približne 10.000 zamestnancov. Spoločnosť neuviedla, akým spôsobom bude vyplácať zamestnancov počas odstávky.
Tesla tiež informovala, že aj jej solárna elektráreň v Buffale, bude dočasne odstavená.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo