2018-12-08 04:05:00
Tesla Model 3
Tesla Model 3
Zdroj: autoblog.com

Tesla začne od februára do Európy dodávať Model 3. Výrobu v Číne spustí do roka

Americký výrobca elektromobilov Tesla začne od februára budúceho roka dodávať európskym zákazníkom Model 3.

Najprv však rovnako ako v USA bude k dispozícii drahšia a lepšie vybavená verzia s cenou na úrovni 57.900 eur a viac.

Model 3 má v USA základnú cenu od 35.000 USD (30.826 eur) v USA pred zdanením a úľavami. Zatiaľ sú stále dostupné iba drahšie verzie, počiatočná cena začína na úrovni 45.000 USD.

Automobilka mala obrovské problémy pri spúšťaní výroby modelu a až na konci júna, teda o 6 mesiacov neskôr, než ohlasovala, dokázala vyprodukovať 5000 áut týždenne.

Tesla dostala vyše 400.000 rezervácií na Model 3, keď zákazníci museli pri rezervácii zaplatiť po 1000 USD, respektíve 1000 eur. Nie je známe, koľko rezervácií je z Európy. Automobilka teraz volá európskym zákazníkom s rezerváciou, aby si do 1. januára online nakonfigurovali svoje vozidlo.

Tesla začne s čiastočnou výrobou svojich áut v Číne v 2. polroku 2019

Americký výrobca elektrických áut Tesla spustí čiastočnú produkciu vo svojom novom závode v čínskom Šanghaji v 2. polroku budúceho roka. Uviedli to zástupcovia mesta po tom, ako starosta Šanghaja Jing Jung navštívil oblasť Lin-kan, ktorú si Tesla vybrala na výstavbu svojho prvého závodu v Číne.

V júli generálny riaditeľ Tesly Elon Musk podpísal v Šanghaji dohodu o výstavbe závodu s produkčnou kapacitou 500.000 vozidiel ročne. Prvý závod Tesly mimo územia USA by mal výrobcovi elektromobilov pomôcť vyhnúť sa nepriaznivým dôsledkom spojeným s dovozom áut na čínsky trh. K tým patria napríklad vyššie dovozné clá. Situáciu firme uľahčilo rozhodnutie čínskej vlády z apríla tohto roka, že do konca roka zruší limit na zahraničné vlastníctvo pri výrobe elektrických áut.

Práve pre súčasné vysoké clá na dovoz áut z USA v dôsledku obchodných sporov s Washingtonom Tesla najskôr v júli ceny áut zvýšila, pre pokles dopytu ale v novembri rozhodla, že ceny svojich vozidiel na čínskom trhu zníži. Informovala, že ceny áut Model X a Model S zníži v Číne o 12 % - 26 % s cieľom urobiť tieto vozidlá na najväčšom automobilovom trhu "pre zákazníkov dostupnejšie".


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR

Komentáre k článku


Stream naživo