2018-12-05 18:20:00
Volkswagen Touareg
Volkswagen Touareg Ilustračné foto
Zdroj: Porsche Slovakia

Volkswagen vyvíja poslednú generáciu spaľovacích motorov. Prichádza koniec éry

Koniec éry spaľovacích motorov je už na dohľad. Minimálne podľa plánov značky Volkswagen.

Inžinieri koncernu Volkswagen vyvíjajú poslednú generáciu spaľovacích motorov. Posledné roky so spaľovacími motormi sa pritom budú niesť v postupnom prechode k CO2 neutrálnym vozidlám.

„Naši kolegovia vyvíjajú platformu, ktorá bude ako posledná určená pre vozidlá, ktoré nebudú CO2 neutrálne,“ vyhlásil Michael Jost.

Postupný prechod k elektrickým automobilom už začal, avšak reálne kontúry naberie až keď sa na cesty dostanú prvé elektromobily z modelového radu I.D.

Nasledujúca generácia spaľovacích motorov má prísť v roku 2026. To sa zdá byť celkom ďaleko, no je celkom zrejmé, že najmä na vyspelých trhoch bude každým rokom čoraz ťažšie dostať sa k novým autám bez toho, aby boli aspoň čiastočne elektrifikované. Už dnes má Audi niekoľko modelov, ktoré nekúpite s iným ako mild-hybridným a následne hybridným pohonom.

Toto smerovanie potvrdilo aj Audi. Prémiová značka koncernu Volkswagen v utorok oznámila, že do roku 2023 investuje 14 miliárd eur do elektrickej mobility, digitalizácie a autonómnej jazdy.

Celkové plánované výdavky v nasledujúcich piatich rokoch dosiahnu 40 miliárd eur, uviedla spoločnosť vo svojom vyhlásení. Plánuje tiež reštrukturalizačné opatrenia, ktoré už v roku 2018 vygenerujú príjmy vo výške 1 miliardy eur.

Podľa predsedu predstavenstva spoločnosti Audi Brama Schota sú tieto plány jasnou známkou, že automobilka pristupuje veľmi systematický k elektromobilite a v budúcnosti sa ňu sústredí ešte viac. Prioritou z hľadiska investícií je orientácia na budúce produkty a služby, ktoré sú pre trh veľmi atraktívne a relevantné.  


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: TASR, Volkswagen

Komentáre k článku


Stream naživo