2016-03-11 09:40:00
Opel GT Concept
Opel GT Concept
Zdroj: Opel

VIDEO: Autosalón Ženeva 2016 – klasika pod kapotou odoláva, elektrina útočí

Z vyše 120 premiér na výstavisku Palexpo až 70 z nich je viac či menej „zelených“.

Teda buď sú to hybridy, plug-in hybridy, elektrické autá, alebo z výfukov v prípade zážihových motorov má vychádzať normovaných menej ako 70g CO₂ na km. To je odpoveď na mnohé otázky, prečo dochádza k postupnému „amputovaniu“ počtu valcov klasických motorov na fosílne palivá.

Hoci mnoho ľudí vie (alebo tuší), že elektrický pohon je nevyhnutnosťou blízkej budúcnosti, súčasná výroba elektrickej energie (neraz v elektrárňach spaľujúcich uhlie) má ďaleko do výroby čistej energie. Výrobcom to však zatiaľ neprekáža, silnejším argumentom je silný diktát Bruselu voči emisiám.

Sú však aj automobilky, ktoré sa neženú len za takzvane nulovými emisiami (v mieste spotreby, nie výroby) Automobilka Opel ukazuje v Ženeve svoju predstavu, ako má vyzerať správne športové auto blízkej budúcnosti. Opel GT Concept poháňa výkonný prepĺňaný benzínový trojvalec s objemom 1,0 litra a má v športovej verzii výkon 107 kW (145 k). Jeho retro dizajn zaujal, veríme, že bude aj sériový model.

Zdroj: Opel
Zdroj: twitter, steve wozniak

A sme opäť pri elektrine. Tesla predstavila po rôznych odkladoch finálnu verziu elektrického SUV. Tesla Model X zaujme okrem technických riešení a netradične vyklápanými dverami smerom dohora – dokonca aj v úzkych priestoroch parkovísk.

Stretnúť na autosalóne žijúcu legendu dizajnu nie je celkom bežné. Pred hľadáčik kamery sa dostal Franco Sbarro. Jeho kreácie, štúdie a modely dekorujú ženevský autosalón už roky. Navyše v jeho dizajnérskej škole dozrieva množstvo budúcich umelcov tvorby automobilového dizajnu.

Práve dizajn najviac ovplyvňuje naše vnímanie noviniek. Nie výkon, či úžitkové parametre auta, ale v prvom rade jeho tvary. Logika môže veliť: vyber si toto, srdce sa podriaďuje tvarom a celkovým proporciám. Čo sa (za)páčilo novinárom na tohtoročnom ženevskom autosalóne, sa dozviete v záverečnej dnešnej reportáži.

Takže príjemné sledovanie:

 

Jozef Vydra
ZDROJ: salon-auto.tv

Komentáre k článku


Stream naživo