2015-08-20 17:25:00
Audi e-tron Quattro
Audi e-tron Quattro
Zdroj: Audi

Audi e-tron Quattro koncept naznačuje SUV kupé na elektrinu. Má dojazd 500 km!

Audi ukázalo prvé oficiálne skice konceptu SUV, ktoré by sa v budúcnosti mohlo označovať ako Q6.

Jeho výnimočnosť však nespočíva len v dizajne. Podstata je ukrytá pod podlahou auta a to v batériách, ktoré Audi získalo zo spolupráce s LG Chem a Samsung SDI. Vďaka novej generácií lítium-ionových batérii dokáže veľké SUV prejsť podľa informácií Audi až 500 km na jedno nabitie.

V podstate tak ide o budúceho konkurenta pre model Tesla X ako aj ďalšie elektromobily, ktoré chystajú ostatné automobilky. Pritom samotný model Q6 by mal byť namierený proti modelom X6 od BMW a tiež GLC Coupé od Mercedesu.

Pohon vozidla zabezpečujú až tri elektromotory, keďže je to quattro, ide o novú generáciu, resp. prístup k tomuto označeniu. Pohon prednej náprave poskytuje jeden elektromotor, dva sú umiestnené vzadu. Pohonná jednotka mala byť inšpirovaná konceptom Audi R8 e-tron, čo naznačuje, že nepôjde o žiadnu pomalú tehlu, ale auto, ktorého športové schopnosti budú zodpovedať ostrému vzhľadu.

Dizajn auta je to, čo zaujme na prvý pohľad. Mohutná predná maska je doplnená opticky zmenšenou kabínou s enormne dynamickými proporciami. Dôvod na „pričupenosť“ je jasná – minimalizovanie aerodynamického odporu. Skutočnosť, že má auto súčiniteľ odporu vzduchu na úrovni 0,25 je ozaj obdivuhodná (hlavne na SUV).

Zdá sa nám, že v tomto stroji vidíme dizajnový jazyk nového šéfa dizajnu Audi Marka Lichteho, ktorý prezentoval na konceptoch Prologue. Audi ale podľa doterajších informácií nechcelo jeho schopnosti použiť na SUV... Ktovie.

Tak či onak, reálnu podobu konceptu e-tron Quattro budeme môcť vidieť na autosalóne vo Frankfurte v septembri tohto roku. Mimochodom Audi na tomto koncepte odprezentuje tiež novú generáciu svetiel OLED, ktoré majú byť vo všetkých smeroch lepšie ako LED. Pritom technológia OLED nejde len do svetiel, ale nesie sa naprieč všetkými displejami v interiéri. Tých je v aute skutočne požehnane...

 

jh
ZDROJ: Audi

Komentáre k článku


Stream naživo