2014-06-14 10:57:00
Tesla model S
Tesla model S

Čo chystá Tesla? Závod v Európe, patenty pre všetkých a lacný elektromobil!

Elon Musk, šéf najúspešnejšieho výrobcu elektromobilov predstavil horúce novinky aj o pripravovanom SUV.

Model X, to je téma ostatných mesiacov. Tesla doň vkladá nielen svoje nádeje ale aj obrovské finančné prostriedky. Objavujú sa informácie, že automobilke dochádzajú zdroje, ak by to tak aj bolo, Model X a jeho očakávaný úspech všetky podlžnosti rýchlo vyrieši.

Model S je momentálne jediným modelom automobilky, no dlho to tak nebude. Musk očakáva, že Model X príde v druhej polovici budúceho roka do USA, do Európy na konci budúceho roka.

Ďalšia zaujímavá informácia, ktorá odznela v rozhovore s uznávaným Muskom bola ohľadom expanzie v Európe. Tesla totiž začala doručovať prvé Modely S zákazníkom v Británii. Má tam síce iba jeden showroom – v obchodnom dome v Londýne, no i tak má o úspech postarané.

Musk tvrdí, že na to, aby sa mu oplatilo postaviť výrobný závod v Európe, musel by tu predávať viac než 160 000 áut ročne. Vzhľadom na to, že za prvých päť mesiacov na starom kontinente predal 3467 kusov znie to ako hudba ďalekej budúcnosti. Nie však pre Muska. Ten očakáva, že v priebehu nasledujúcich rokov bude schopný dosiahnuť na métu 500 000 predaných vozidiel ročne na celom svete – to je dlhodobý plán. V takom prípade má zmysel postaviť fabriku nielen v Európe, ale aj v Číne, ako sme vás informovali. A tam chce postaviť závod najneskôr o štyri roky.

Tesla už malý závod v Európe má – v Holandsku. Tam sa však len vkladajú batérie späť do vozidiel po vyložení z ďalekej cesty z Fremontu v USA.

Zároveň ozrejmil aké plány má Tesla po uvedení modelu X. Plánuje vyrábať „entry model“ teda svoj najlacnejší elektromobil, ktorý bude o 20 % menší ako Tesla S s cenou začínajúcou na cca 30 000 eur. To síce nie je z kategórie "za pár faciek" ale rozhodne je to pre mnohých záujemcov o štýlovú Teslu lepšie ako za iné modely. Mimochodom Tesla S vo Veľkej Británii začína na cene 60 000 eur.

Ďaľšou správou s logom Tesly je, že automobilka sa rozhodla niekoľko svojich vlastných patentov uvolniť pre všetkých, aby tak zlepšila šance ostatných výrobcov automobilov na zlepšenie daností elektrických vozidiel. Veľmi sympatický krok, to treba uznať. Vzdať sa vlastného duševného bohatstva pre rozvoj ekologickej dopravy... Ale poďme ďalej: najnovšia správa z Tesly k tomu pridáva ešte nadviazanie blízkej spolupráce s koncernom BMW. Tesla i BMW chcú spolupracovať na popularizovaní elektromobilov. BMW slávi úspechy so svojou i3-jkou a obrovský záujem vzbudila aj i8-čka.

 

Ján Hargaš
ZDROJ: Automotive news Europe

Komentáre k článku


Stream naživo