2014-07-08 04:00:00
Motor Kombat - netradičné
Motor Kombat - netradičné porovnávanie áut

Motor Kombat Kia Rio vs. Škoda Fabia 1/3: Vnútorný priestor

Štartujeme Motor Kombat, súboj dvoch veľkých konkurentov v menšom balení. V porovnávacom teste na pokračovanie sa proti sebe postaví Kia Rio a Škoda Fabia.

Zalovili sme v prehustených vodách subkompaktnej triedy a proti Kia Rio sme nasadili najsilnejšieho súpera - Škodu Fabia. Nebudeme porovnávať nadupané a výbavou natlačené novinárske autá, práve naopak.

Na štartovú čiaru sme postavili dve autá v základnej výbave, so základnými motormi: Kia Rio 1.2 D-CVVT vo výbave LX a Škoda Fabia 1.2 HTP Active. Dnes sa pozrieme na to, ako sú na tom naši dvaja subkompaktní kohúti s ponukou vnútorného priestoru. Ale dosť bolo slov, pozrite si sami ako to dopadlo.

Rio telom neklame

Test potvrdil to, čo naznačoval už prvý pohľad do tabuľky vonkajších rozmerov. Pri ponuke vnútorného priestoru má tesne navrch Kia Rio. Favorizuje ju jemne väčšia dĺžka karosérie (+45 mm), značne veľkorysejšia šírka (+78 mm) a o triedu dlhší rázvor osí kolies (+105 mm).

Zdroj: motorkombat
Zdroj: motorkombat

 

Vonkajšie proporcie sa v kabíne odrazili tak, že vpredu je miesta jednoznačne viac v Kii Rio, vzadu je ponuka porovnateľná, aj keď v pozdĺžnom smere má výhodu Rio. Na druhej strane Fabia ponúka o čosi viac miesta na hlavu. Daňou za to je jej vysoká konštrukcia, ktorá od uvedenia Fabie druhej generácie vzbudzuje rôzne reakcie.

Pri porovnaní batožinových priestorov má výhodu Fabia (+ 27 l), ktorá boduje aj vďaka tvaru zadnej časti a vzpriamenejšiemu sedeniu na zadných sedadlách. Plusom je aj nižšie umiestnená nakladacia hrana a veľkorysejší vstupný otvor.

Na druhej strane sme pri meraní kufra zažili malé prekvapenie. Šírka kufra medzi podbehmi je v Riu väčšia až o 11 cm. Fabia má teda tabuľkovú výhodu väčšieho objemu, no reálna praktickosť nezávisí len od litrov. Do Ria sa pohodlnejšie vojdú o niečo širšie predmety.

Zdroj: motorkombat
Zdroj: motorkombat

 

Ak chcete prevážať rozmernejšie predmety, obaja konkurenti ponúkajú sklápanie zadných delených operadiel, no o chlp lepšie sa pracuje s Riom. Stačí sklopiť operadlá a hoci vznikne medzi dnom batožinového priestoru a ich zadnou stenou malých schodík, nepovažujeme to za hendikep. Ak chcete dostať do porovnateľnej konfigurácie Fabiu, musíte najprv odklopiť sedáky, až potom sklápate operadlá. V opačnom prípade dosť odstávajú. Taktiež nám vznikne schodík.

 

Pozrite si aktuálnu ponuku testovaných modelov

 

MOTOR KOMBAT

Porovnávané parametre

1. VNÚTORNÝ PRIESTOR RIO   FABIA  
  rozmer kombat výsledok rozmer kombat výsledok
vnútorná šírka vpredu 137 cm 1 134 cm 0
vnútorná šírka vzadu 135 cm 1 135 cm 1
vnutorná dĺžka od palubovky po zadné sedadlá 175 cm 1 165 cm 0
objem kufra základný/po sklopení sedadiel 288/980 0 315/1180 1
šírka kufra 107 cm 1 96 cm 0
hĺbka kufra 61 cm 0 67 cm 1
         
Motor Kombat VERDIKT   4   3
Ostatné údaje bez hodnotenia        
  nameraný výsledok   nameraný výsledok  
dĺžka auta 404,5 cm   400 cm  
šírka auta 172 cm   164,2 cm  
výška auata 145,5 cm   149,8 cm  
rázvor 257 cm   246,5 cm  
svetlá výška vozidla 14 cm   13,4 cm  
objem palivovej nádrže 43 l   45 l  
pohotovostná hmotnosť 1104 kg   1095 kg  
užitočná hmotnosť 456 kg   530 kg  
priemer pneumatík 15 palcov   14 palcov  

 

Zbrane neskladať, pokračujeme!

Po zhodnotení priestorovej ponuky nám z testu vychádza tesne ale predsa ako víťaz Kia Rio, ktorá je mimochodom Autom roka 2012 na Slovensku. Uvidíme ako odpovie ostrieľaná Škoda Fabia v nasledujúcej disciplíne, kde sa pozrieme na bezpečnosť. Sledujte ďalší Motor Kombat už zajtra!

 

motorkombat

Komentáre k článku


Stream naživo