2019-04-07 08:10:00
Trabantom tam a zase
Trabantom tam a zase späť
Zdroj: transtrabant

Takto sa jazdí svetom: Trabantom tam a zase späť

Transtrabant je cestovateľský projekt Dana Přibáňa, ktorý sa rozhodol nadviazať na českú automobilovú cestovateľskú tradíciu.

V prvom rade na cesty manželov Elstnerových v 30. a 40. rokoch 20. storočia uskutočnených rôznymi vozidlami, predovšetkým však autami Aero Minor. A práve s vozidlom Aero Minor a jeho technickými parametrami sa porovnáva vozidlo, ktoré použili pre prvú a potom aj všetky ďalšie expedície. Je to Trabant 601 Universal (Combi).

Dôvodom pre voľbu tohto vozidla boli podľa slov Dana Přibáňa jednak dôvody finančné, lebo na Land Rover jednoducho neboli prostriedky. Okrem iného však tvrdí, že: „až veľká cesta malým vozidlom je extraktom dobrodružstva, na aké sa pomaly zabúda.“

Zdroj: transtrabant

Zámerom projektu bolo počas cesty nazbierať dostatočné množstvo materiálu k vzniku dokumentárneho filmu z tejto cesty a k ďalšej publikačnej činnosti, najmä prednášok, čo umožňovalo naplno sprostredkovať zážitky z ciest. Poznávacím znamením vozidiel všetkých expedícií je ich žltá farba, pre ktorú sú niekedy nazývané „žltý cirkus“.

Prvá výprava v rámci sa uskutočnila v roku 2007, teda v roku niekoľkých výročí súvisiacich s touto výpravou i projektom samotným. Rok 2007 priniesol 50. výročie výroby prvých kusov automobilu Trabant, ktorý použili ako expedičné vozidlo, 60. výročie výpravy manželov Elstnerových so synom severozápadnej Afrikou s dĺžkou 13 110 km na vozidle Aero Minor, ktoré svojimi parametrami je s Trabantom 601 viacmenej porovnateľné. No a rok 2007 priniesol aj 60. výročie prvej cesty legendárnych cestovateľov Hanzelka a Zikmunda s Tatrou 87.

Zdroj: transtrabant
Zdroj: transtrabant

Ako expedičné vozidlo zvolili Trabant 601 Universal (Combi) po drobných technických úpravách (úprava interiéru, zosilnenie odpruženia), vyrobený v roku 1986, ktorý dostal meno Egu. Posádku expedície tvorili Dan Přibáň (náčelník a vodič), Vladislav Ružička (fotograf a doktor) a Jan Martin Kozel (kameraman). Expedícia mala trvať približne 45 dní a merať 15 000 km. Trasa viedla z Európy do Ázie a z časti kopírovala legendárnu Hodvábnu cestu.

Vlastná expedície sa začala 1.7.2007 v Prahe na Vyšehrade, pri reštaurácii Na Hradbách. Odtiaľ viedla cesta cez Slovensko, Maďarsko, Srbsko, Bulharsko a Turecko do Istanbulu, kde sa expedície dostáva na ázijský kontinent. Ďalej cesta pokračovala cez Irán a Turkménsko do Uzbekistanu, kde je 27. júla 2007 dosiahla po 8112 km cesty v Samarkande najvýchodnejší bod expedície. Pokračovanie cesty vedie cez Kazachstan, Rusko, Ukrajinu a Slovensko späť do Českej republiky, kde sa expedícia po 6 týždňoch a 15 422 kilometroch 19. augusta skončila opäť v Prahe na Vyšehrade. Prvý film z expedície bol 57 minútový dokument Trabantom Hodvábnym chodníkom uvedený do kín v roku 2009.

Odvtedy ubehlo viac ako desať rokov a za ten čas sa uskutočnili ďalšie štyri expedície a svetlo sveta uzreli filmy, ktoré na nich vznikli:

Trabantom naprieč Afrikou (2010)

Trabantom až na koniec sveta + 12 dielny seriál Trabantom Južnou Amerikou (2014)

Trabantom až do posledného dychu + 12 dielny seriál Trabantom z Austrálie do Ázie (2016)

Zdroj: transtrabant
Zdroj: transtrabant
Zdroj: transtrabant

No a teraz sa veľká cesta okolo sveta končí! Posledná výprava uzatvára cesty žltých trabantov naprieč kontinentmi vo veľkom štýle. Žltá výprava sa vracia domov! Končí sa posledná veľká cesta naprieč kontinentmi. V tíme tentoraz nie je žiadna žena a putovanie svorky mužov na čele s cestovateľom Danom Přibáňom naberá často divoké obrátky.

Zdroj: transtrabant
Zdroj: transtrabant

Film Trabantem tam a zasa zpátky definitívne dokazuje, že aby človek prešiel celý svet a zažil jeden z najdojemnejších návratov, nie sú potrebné drahé terénne autá. Návrat domov je dojemný ako ešte nikdy predtým a dokazuje, že na dobrodružstvo netreba luxus – stačia 2 Trabanty, 1 Maluch, 1 Jawa a skupina skvelých ľudí.

Žltý cirkus ide tentoraz z Indie až domov. Prekonáva Himaláje i diktatúry, láme výškové rekordy aj uteká pred políciou. Jednoducho ľudia na tejto expedícii nemôžu sklamať. Ničoho sa neboja a hoci ide mnohokrát do tuhého, medzinárodná česko-slovensko-poľská posádka bojuje so všetkými nástrahami s čiernym humorom, sebairóniou a občas na hrane politickej korektnosti.

Zdroj: transtrabant
Zdroj: transtrabant

Slovenská premiéra je naplánovaná súčasne s českou na štvrtok 11. apríla. Exkluzívna predpremiéra sa odohrala včera v bratislavskej Petržalke v Artkine za zrkadlom Domu kultúry Zrkadlový Háj. Projekciu filmu v rámci Zrazu Trabantov a jeho predstavenie uviedla slovenská dvojica tejto dobrodružnej partičky – Marek Slobodník a Marek Duranský.

Zdroj: transtrabant
Zdroj: transtrabant

Ak ste o tom nevedeli, alebo nemáte Trabanta (Malucha, Jawu 250 a podobne), ktorý by vám zabezpečil bezplatný vstup na premietanie a chcete si film pozrieť v predstihu, máte možnosť. Uvedú ho v predpremiére už dnes v troch bratislavských kinách Cinema City - v Auparku o 14.00, v Eurovea o 14.10 a v Poluse o 16.50. Aj keď film tvorcovia neuvedú osobne, na začiatku divákov pozdraví „náčelník“ Dan Přibáň!


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo