2019-01-07 09:40:00
Tesla Model 3
Tesla Model 3
Zdroj: autoblog.com

VIDEO: Zrodenie Modelu 3 - takto sa vyrába najmenšia Tesla

Má byť prvým relatívne dostupným modelom kalifornskej značky.

Tesla Model 3 je zatiaľ najmenší a najlacnejší automobil tohto amerického výrobcu elektromobilov, ktorý mu má pomôcť sa stať etablovaným producentom áut aj pre širšiu verejnosť. Tesla Model 3 je pritom najbezpečnejším automobilom na svete. Aspoň podľa amerických crash testov. V čase, keď sa začala výroba , trápili auto mnohé problémy a ťažkosti. Zakladateľ automobilky Elon Musk ich nazval výrobným peklom. Situácia sa už ale upokojila, a tak nás Tesla necháva nahliadnuť do útrob svojej továrne v americkom Fremonte.

Ak máte 48 sekúnd voľného času, pozrite si video, ktoré vám ukáže, ako sa vyrába Tesla Model 3. Celá etapa výroby je tu pekne zrýchlená do pozerateľného videa, ktoré predstavuje niektoré celkom zaujímavé prvky. Napriek tomu Tesla niektoré časti výroby do videa nedala. Ide len o skladanie už pripravenej, zvarenej a nalakovanej karosérie.

Je to takzvaná studená fáza, teda montáž, keď sa do skeletu vozidla inštalujú vnútornosti, dvere, okná a ďalšie vybavenie. V zrýchlenom procese tak vidno, akým spôsobom sa z hrubej karosérie stane pojazdný automobil. Závod vo Fremonte teraz údajne vyrobí každý týždeň 5000 až 7000 kusov Modelu 3. Tesla tak konečne môže môže lepšie uspokojovať veľký dopyt.

Zároveň sa ale nedarí zatiaľ znížiť cenu najlacnejšej verzie Modelu 3 na predtým avizovaných 35 000 dolárov (aktuálne približne 30 694 eur). Výroba auta totiž aktuálne stojí zhruba 38 000 dolárov (33 325 eur). Tesla ale pracuje na ďalšom zefektívnení produkcie. Elon Musk verí, že Model 3 bude k dispozícii za pôvodne avizovanú cenu do polroka.

Takýchto videí ste už mohli vidieť množstvo. Lenže Tesla je Tesla a mnoho ľudí si stále myslí, že hoci to je hi-tech auto, vyrába sa asi „ny kolene“. Firma dosť stratila svoju povesť  hlavne v roku 2018, keď sa borila s nekonečným počtom problémov s výrobou. Bol to neuveriteľne dlhý čas nábehu, potom oneskorené dodávky áut a v neposlednom rade aj otrasná kvalita.

Tesla totiž rieši naraz množstvo problémov, ktoré spôsobuje neskutočné tempo jej hlavného predstaviteľa - zakladateľa a majiteľa Elona Muska. Jednoducho určí takmer nereálny termín, ktorý sa musí splniť. Nie vždy sa to však dalo. Tesla napríklad musela postaviť za továrňou aj obrovský stan, kde prebieha časť výroby. Prečo? Nuž preto, lebo inak nestíhala.

Teraz je už celá výroba zracionalizovaná, zautomatizovaná a zabehnutá. Kvalita výroby išla údajne išla tiež hore, kým sa výroba, teda vlastne montáž, skrátila na prijateľnú jeden a pol hodinu. Vo videu si všimnite aj niektoré pozoruhodné veci. Napríklad špeciálne patentované sedačky pracovníkov. Sú v nich pripútaní a na špeciálnych ramenách sa aj s nimi vsunú do interiéru, kde pohodlne môžu pracovať posediačky.

Pozornosť si zasluhuje aj inštalácia prístrojovej dosky s obrovským displejom takmer na začiatku kompletizácie. Musí to dať veľa práce, aby sa všetko a všetci vyhli tejto veľkej ploche, ktorú by mohli poškodiť. Vo videu však vidno, že sa to správnymi postupmi dá...


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Tesla

Komentáre k článku


Stream naživo