2018-06-17 07:30:00
Ferrari 458 Spider milánskej
Ferrari 458 Spider milánskej polície
Zdroj: Marchettino@Youtube

VIDEO: Talianska polícia má Ferrari 458 Spider iba za 57 eur

Ako k nemu prišla za takúto cenu? Neuveríte, ale to auto je od mafie...

Vidieť niektorý zo superšportov vo farbách polície nie je nič výnimočné. To sa však deje hlavne v Dubaji. Vozidlový park dubajskej polície je známy už takmer notoricky, neraz sme o prírastkoch písali aj my. Len pripomíname, že do neho patrí napríklad aj Bugatti Veyron. V susednom Abú Zabí „musí“ polícii vystačiť „iba“ Nissan GT-R. No zrejme to nie je posledný prírastok. Tam si však autá polícia kúpila legálne, aby sa mohla „predvádzať“ pred turistami.

Bokom neostáva ale ani Európa. Hoci superšporty sú tu skôr výnimkou, ako pravidlom. V domovskej krajine značky Lamborghini, v talianskej Bologni a Ríme slúži Lamborghini Huracán. To prispôsobili rýchlemu transportu krvi a orgánov na transplantáciu. Pod prednou kapotou má špeciálne chladiace zariadenie a v kabíne dokonca aj defibrilátor. Ak neslúžia na takýto účel, môžu naháňať aj zločincov. Ale získať auto od mafie?  To je už celkom iná káva...

Nie, že by si polícia v Miláne nechala kúpiť také drahé auto od bossov mafie. Jeho získanie je však celkom podivuhodnou a vtipnou iróniou osudu. Auto sa stalo súčasťou inventára policajného zboru v Miláne. Toto Ferrari je teraz stredobodom vzdelávacieho projektu. V ňom vysvetľujú zákonodarcovia mladistvým, že zločin sa nevypláca. No a načo k tomu potrebujú Ferrari? Je to ideálny demonštrátor podstaty celého programu.

Zdroj: Marchettino@Youtube
Zdroj: Marchettino@Youtube


Ferrari 458 Spider zabavili mafii. Talianske zákony umožňujú polícii (ale aj hasičom), aby požiadala o skonfiškované autá, či iné veci. Tie sa potom stanú jej majetkom.

Zdá sa vám to ako krádež posvätená zákonom? Uvedomte si, že je to majetok získaný nezákonnou činnosťou. Prepadnutie v prospech štátu sa preto nedá vnímať ako mimoriadny  a nezákonný čin. Je to určite výrazne lepšie riešenie, ako zošrotovanie, ktoré býva v podobných prípadoch veľmi častým riešením.

Zdroj: Marchettino@Youtube
Zdroj: Marchettino@Youtube

Mafiánske auto sa tak zo dňa na deň stalo policajným. To je práve tá irónia osudu. Polícia ho má mimoriadne lacno. Jediným nákladom bol poplatok za registráciu vozidla na nového majiteľa vo výške 57 Eur. Povinná inšpekcie v autorizovanom servise Rossocorsa, kde vymenili brzdy bola už bezplatná. Za svoje služby si nič neúčtovala ani firma Caronno Petrusella. Špecializuje sa na prestavby bežných áut na policajné. Dodala na Ferrari nielen špecifický polep, pribudli aj varovné svetlá na oblúky za sedadlá. Pri otvorenom Spideri by na streche obmedzovali využitie auta.

Ako sa vyjadril policajný dôstojník Antonio Barbato: „Toto Ferrari sa stalo symbolom zákonnosti. Bolo pridelené našej jednotke, ktorá s jeho pomocou bude vzdelávať mladých ľudí. Počas roka sa naši kolegovia stretnú s vyše 55 tisícmi deťmi. Vysvetľujú im, že štát môže využiť zhabané veci, ktoré boli nadobudnuté nelegálne aktivitou.“

Zdroj: Marchettino@Youtube
Zdroj: Marchettino@Youtube

Milánska polícia zabavila okrem Ferrari ešte ďalších 29 automobilov a tri motocykle. Všetky sa stanú súčasťou spomínaného programu, prípadne poslúžia pre hasičov. Policajti ale s Ferrari veľmi jazdiť nebudú – nebolo by to lacné, ani potrebné. Auto slúži naozaj len na spomenuté prezentačné účely. Do služby ho nenasadzujú. Vysielačka a majáky sú tam teda viac iba „na parádu.“ Nejde ale o mrhanie prostriedkov, ako by sa mohlo zdať. Farrari po skončení svojej edukačnej misie predajú o pár rokov v aukcii. Výťažok z nej použijú pre pomoc pozostalým obetiam mafie. To sa zdá byť naozaj oveľa šikovnejšie využitie ako silácke šrotovanie, ktoré má ukázať prevahu zákona nad mafiou.

Komentáre k článku


Stream naživo