2018-05-16 06:15:00
Traktorové preteky v orbe
Traktorové preteky v orbe

VIDEO: Traktorové preteky v orbe – lepšie ako čokoľvek iné

Toto musíte vidieť! Adrenalínové oranie v podaní traktoristov je skutočný zážitok.

Už sme mali traktory v našom magazíne niekoľkokrát. Predstavili sa v rýchlostných pretekoch traktorkrosu v Rusku, kde sú populárnejšie pomaly viac ako preteky Formule 1. Najrýchlejší traktor v zime, traktor so ženou za volantom na južnom póle, driftovanie s traktorom... Bolo toho jednoducho viac.

Traktory dnes už nie sú len tie hrkotajúce, čmudiace ťahače vlečiek, pluhov, či iného poľnohospodárskeho náradia. Patria svojou výbavou, jazdnými vlastnosťami, aj plnením emisných noriem k vyššiemu štandardu vozidiel, ktoré sa pohybujú po cestách – aj necestách, teda hlavne po poliach.

Vlastne – ako ktoré. Tie moderné sú neraz ďalej, ako všetky ostatné pokusy s autonómnymi vozidlami. Dokážu totiž aj samé zorať pole, prípadne zasiať plodiny, pobrániť, alebo zavalcovať pôdu – majú GPS navádzacie systémy, ktoré ich vedú pekne po poli od jedného kraja po druhé, pričom nevynechajú ani jednu brázdu, či štvorcový meter na niekoľkohektárovom poli.

Sú však aj také traktory, pri ktorých pojem "niečo zorať" neznamená iba orbu samotnú, ale aj adrenalín pre všetkých zúčastnených. Dnes sa súťaží vo všeličom. V hlbokej orbe to aj u nás bývalo už kedysi dávno. Prezentovala sa tým nielen úroveň techniky, ale aj umenie traktoristov – niečo pekne poorať. Dnes týmto slovným spojením označujeme skôr činnosť celkom inú, keď sa niečo nevydarí.

V prípade pretekov v orbe je to niečo celkom iné. Na jednej strane idú preč nejaké emisné predpisy, lebo z výfukov sa dymí, ako z komína v oceliarni pred pár rokmi, na druhej strane je neuveriteľné, ako rýchlo dokážu traktoristi poorať určený kúsok zeme. Keby takto rýchlo orali oj ostatní a u nás, možno by sme sa konečne opäť stali sebestační vo výrobe potravín...

Netušíme, odkiaľ sú tieto zábery, ale podľa doterajších skúseností odhadujeme, že s krajiny, kde už včera prejedli to, čo mali zjesť zajtra. Alebo sa to hovorilo akosi inak? V tomto momente je dôležité pozrieť si precíznu prácu so zdvíhaním pluhu na konci poľa a rýchlosť otočiek, ako aj orby samotnej... Mimochodom, aj vy máte pocit, že traktorista – znie tak hrdo...?


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: internet, Facebook

Komentáre k článku


Stream naživo