2016-03-25 10:10:00
Traktor Terror - drift
Traktor Terror - drift ako sa patrí

VIDEO: Traktor Terror na obzore – a driftuje!

Už sme mali v našom magazíne pár strelených príbehov s traktormi. Tento je zasa iný.

Priniesli sme napríklad informácie, ako prišiel traktor so ženou za volantom až na Južný pól. Ale tiež, že s traktorom sa dá dosiahnuť aj rýchlostný rekord zapísaný v Guinessovej knihe rekordov. Mali sme tu už aj viťúza z južnej zeme, ktorý postavil funkčný traktor z borovicového dreva. No a tiež správu o tom, že najrýchlejší záhradný traktor dokáže jazdiť až 215 km/h.

Teraz sme pre vás našli videá, ktoré sú síce staršie, ale určite dobre pobavia na začiatku jarných prác na poli... Teda aby bolo jasné, to nie je klasické zapriahnem, pooriem, pobránim zasejem, prípadne podmietnem. Nič takého z technologických postupov obrábania zeme. Spoločné majú akurát ten traktor, ktorý je však skôr zdrojom zábavy. Predstavujú sa na nich totiž Škandinávci, ktorí (nech sa neurazia) musia mať prívlastok strelení. Alebo teda blázniví, ak chcete. Prichádzajú na scénu so svojim traktorom, čo dokáže driftovať. S videom, ktoré je plné dymu a preplňovaného poľnohospodárskeho stroja.

Pôvodne sa tento traktor z roku 1956 volal Volvo BM Terrier. Pokojne si bafkal kade tade po poliach a cestách Švédska. Mal štvorvalcový benzínový motor Volvo B 14 C s objemom 1,4 litra a výkonom 21 kW (29 k). Tento motor mimochodom poháňal aj 120 000 kusov vyrobených modelov áut značky Volvo – najprv PV 444 a neskôr Volvo Amazon. Traktor mal hmotnosť 1350 kg a rázvor 1915 milimetrov. Označenie BM znamenalo, že je to pôvodná konštrukcia firmy Bolinder-Munktell BM 15 a začala sa predávať ako Volvo. Traktor po jednom roku a 275 vyrobených kusoch upravili a dostal označenie Terrier 425. Vyrábal sa v rokoch 1957 až 1962, spolu opustilo brány továrne 11 193 kusov. Motor bol Volvo B 16 C s menším výkonom 17 kW (23,5 k), ale s vyšším objemom 1,58 litra.

Vráťme sa ale k mašine, ktorú vám chceme predstaviť. Keďže bol pôvodný motor benzínový a Volvo, nič nebránilo nápad vymeniť ho za výkonnejší a „zasnúbiť“ ho aj so značkou SAAB. Traktorček zrazu dostal preplňovaný motor z Volva 940, ktorému hlavu valcov darovalo Volvo 240 a medzichladičom vzduchu prispelo Volvo 740. No a SAAB daroval zapaľovanie a palivový systém Turbo Prospark. Turbo dodáva tlak 0,75 baru, no ako tvorcovia samotní priznávajú, je to vraj nanešťastie málo. Hm, ťažko povedať, ale je to celkom  „šumný“ mix... Nemožno sa čudovať, že si Terrier zmenil meno v občianskom na Terror.

Asi by ste na prvý pohľad tomuto traktoru netipovali teraz 165 kW (225 k) a maximálnu rýchlosť 95 km/h. Nie je to veľa, teda tá rýchlosť. Dôležitý je výkon a krútiaci moment, čo sa posiela na zadné kolesá s rozmerom 13,6-28 10. Dodáme ešte, že traktor má (pre traktor úplne netypickú) nastaviteľnú prednú nápravu, na ktorej sú pneumatiky s už nám oveľa známejším automobilovým rozmerom 155/60 16, no a samozrejme ochranný rám. Ten pri oraní nie je až tak potrebný, ale pri drifte nikdy neviete, kedy sa zíde.

Ešte skôr, ako sa dostaneme k výslednému prezentačnému videu, by asi nebolo na škodu pozrieť si, ako vyzeral tesne po prestavbe už vtedy Terror. Bolo to niekedy pred koncom roka 2012:



Myslíte si ešte stále, že traktory sú len na práce na poli v lese a podobne? Existujú preteky, kde súťažia v rôznych jazdách zručnosti, na trialových pretekoch, kde na náročnej trati nejde ani tak o rýchlosť, ale o body pomedzi bránkami, súťažia neraz ako dragstre, ale v ťahaní ťažkých nákladov... Aké ďalšie strelené veci sa dajú vyvádzať s Terrorom. Stačilo, že sa za volant pekelného traktora posadil Richard Nilsson, nový jazdec tímu Vianor a diali sa veci. Vychutnajte si to:

Jozef Vydra
ZDROJ: Vianor

Komentáre k článku


Stream naživo