2018-04-08 14:55:00
Najrýchlejší traktor na svete
Najrýchlejší traktor na svete

Najrýchlejší traktor na svete dosiahol 144 km/h, pod kapotou má osemvalec

V Guinessovej knihe rekordov je teraz zapísaný ako najrýchlejší traktor na svete špeciál pripravený na zákazku Top Gear.

Top Gear sa síce zmenil, ale môžeme byť radi, že sa vrátil späť nielen k poriadnym testom áut, ale že občas nezabúda ani na zábavu. Tú teraz preukázal pri dosahovaní nového rýchlostného rekordu traktorom. Je to ďalší zo špeciálnych rekordov, o ktorých písali médiá v poslednom čase.

Za volantom tohto inak najpomalšieho prostriedku na ceste bol známy – neznámy: Stig. Snažil sa prekonať rýchlostný rekord traktora, ktorý naposledy stanovili v roku 2015 vo fínskom Vuojarvi, ktoré je rajom traktorov a poľnohospodárskych strojov. Vtedy sa tam traktor značky Valtra T234 podarilo rozbehnúť na pekných 132,6 km/h. Za volantom bol štvornásobný majster sveta v rely, Juha Kankkunen. Treba však povedať, že traktor išiel na snehovej dráhe so špeciálnymi pneumatikami Nokian. Pripomeňme si to vo videu:

 V Top Gear na to išli dôkladne vedecky. Traktor dôkladne prerobili, aby mali istotu, že sa im podarí rýchlostný rekord prekonať. Nalakovali ho špeciálnou oranžovou farbou, akú používajú superšportové vozidlá značky Lamborghini. Potom mu pod kapotu namontovali nový motor. Použili k tomu small block, teda legendárny osemvalec Chevy s objemom 5,7 l a výkonom 368 kW (500 koní).

K tomu samozrejme výrazne upravili  aerodynamiku, aby pri vysokej rýchlosti traktor držal poriadne na ceste. Zmeny boli výrazné aj na brzdách, na traktor namontovali nastaviteľné vzduchové odpruženie. A samozrejme tiež špeciálne 54 palcové zadné pneumatiky. Potom už sa za jeho volant posadil Stig, jeden z protagonistov relácií Top Gear britskej televízie BBC a vyrazil na dráhu postavenú na letisku.

Presne 140,45 kilometra za hodinu. To je hodnota rýchlosti, ktorú dosiahol špeciálny traktor pri oficiálnom meraní pre Guinessovej knihy rekordov ako priemer z dvoch jázd. Predchádzajúci „traktorový“ rekord tak prekonal o viac ako desať kilometrov za hodinu. Na meranom úseku dokonca dosiahol v jednom smere až 147,929 kilometrov za hodinu. No pri jazde smerom späť to bolo iba 132,969 km hod. Všetko sa odohralo v známom areáli Bruntingthorpe Proving Groud, ktorý je umiestnený na bývalom vojenskom letisku Royal Air Force v Leicestershire vo Veľkej Británii. To sa vraj má definitívne rušiť a na jeho mieste má vyrásť množstvo obytných domov. Kde bude Top Gear jazdiť, nevedno...

Stig stanovil nový svetový rýchlostný rekord a od Guinnessa získal certifikát. Celé video bolo zároveň pozvánkou na novú epizódu 24. série Top Gear, ktorá sa vysielala 25. marca. V nej sa ukázalo, čo všetko okrem rýchlosti tento špeciálny traktor zvláda.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: guinnessworldrecords.com, motor1.com

Komentáre k článku


Stream naživo