2018-05-05 11:00:00
Preťažené auto
Preťažené auto
Zdroj: ADAC

VIDEO: Zlé rozloženie nákladu výrazne ovplyvňuje jazdné vlastnosti

Máte pocit, že auto naložené úplne až po strechu aj s plným strešným nosičom jazdí inak?

Celkom oprávnene. Test nemeckého autoklubu ADAC ukázal totiž ešte v roku 2011, ako sa pri nesprávnom zaťažení mení správanie auta. Rozdiely v jazdných vlastnostiach sú obrovské. Hoci každý už tie rady niekoľkokrát počul, či čítal, až vtedy, keď vidíme dôsledky, pochopíme.

Nevhodné zaťaženie, ba dokonca aj  nevhodné rozmiestnenie nákladu výrazne vplývajú na jazdné vlastnosti vozidla, ba aj dôsledky pri nehode - to je možno tou najlepšou skúseností. Preto nemecký autoklub pripomína svojim videotestem, ako je dôležité dbať na správne zaťaženie vozidla. Nestačí poznať predpísané normy, ale aj trocha pohnúť rozumom a správne pochopiť, čo je vhodné a čo nie. Figurantom je v tomto prípade Škoda Octavia druhej generácie.

Pre auto je dôležitých niekoľko parametrov. Z nich je najdôležitejší údaj o maximálnej hmotnosti. Pohotovostná hmotnosť sa udáva so všetkými prevádzkovými kvapalinami, bez posádky a nákladu. Na prevádzkovú hmotnosť sa podľa normy EU pridáva „normalizovaný“ vodič s hmotnosťou 75 kg. Maximálne zaťaženie vozidla je potom súčtom pohotovostnej hmotnosti a užitočného zaťaženia osôb, alebo nákladu.

Zdroj: ADAC


Bežné osobné auto uvezie 400 až 600 kilogramov. Ak chcete odviezť päť osôb, do kufra už takmer nič nenaložíte, aby ste neprekročili hmotnostný limit. Testovací jazdci autoklubu ADAC počas druhých jázd  naložili o 80 kilogramov viac, ako je limit. V praxi je to celkom bežné.

Celý vtip priloženého videa je však znalosť umiestnenia nákladu. Na tú dbajú letci, ale tiež vodiči nákladných vozidiel. Rovnaké pravidlá platia aj pre osobné autá. Základ je udržať ťažisko vozidla čo najnižšie a čo možno najbližšie k stredu auta. Stačí naložiť napríklad balík vôd „navyše“ a už je situácia celkom iná. Nie je to síce paleta, ale v pomere k užitočnej hmotnosti vozidla sa tak niekedy aj správa.  Vysoká záťaž na konci dlhého kombi robí z auta kyvadlo, rovnako tak aj plný a ťažký strešný box dramaticky zvyšuje ťažisko a zväčšuje nakláňanie auta v zákrutách.

Potvrdilo sa to predovšetkým pri vyhýbacom manévri. Správne zaťažená Octavia prešla vďaka systému ESP a skúsenému vodičovi tento test bez problému. Síce s rovnakými kilogramami, ale s odlišným umiestnením nákladu, už bol problém. Auto sa napríklad s balíkom fliaš vody v strešnom boxe nakláňalo oveľa viac a ďalšie zaťaženie v zadnej časti zvyšovalo pretáčavé správanie auta.



ADAC pripomína oblasť, na ktorú pri nakladaní batožiny na dovolenku zabúda. Ak jazdíte s batožinovým priestorom plným až po strechu, dbajte na zaistenie nákladu. Aj na pohľad malá a ľahká tenisová loptička je pri nehode smrteľným projektilom. Nezabudnite na dohustenie pneumatík na hodnotu, ktorá je určená na maximálne zaťaženie vozidla.


AUTOR: © Zoznam/jv
ZDROJ: ADAC

Komentáre k článku


Stream naživo