2016-01-14 04:15:00
Fiat 126p  najsilnejší
Fiat 126p najsilnejší ťahač

VIDEO: Najsilnejším ťahačom na svete je... Fiat 126p

Toto malé auto pozoruhodne a prekvapujúco dokázalo niečo, čomu by ste ťažko uverili.

Zdá sa to možno príliš pritiahnuté za vlasy, ale je to tak: Maluch sa stal najsilnejším ťahačom na svete! Toto tvrdenie ale treba brať s istou dávkou humoru. No keď uvidíte video, pochopíte a možno sa nezdržíte smiechu.

Iba nedávno sme vám ukázali Malucha, ktorý sa podrobil celkovej prestavbe. Zmenil svoju vizáž, dostal poriadne rozšírený podvozok aj s výkonným motorom. Jednoducho stala sa z neho netradične vyzerajúca strela, ktorá dokáže ohúriť a predbehnúť väčšinu áut na cestách.

V tomto prípade to vzniklo celkom spontánne. Tu nejde o výkon a o rýchlosť, ako v predchádzajúcom prípade. Z Fiatu 126p sa stal „ťažný kôň“ na neidentifikovanom (poľno)hospodárskom dvore, kdesi v Poľsku. Buď sa im tam pokazil traktor, alebo pracoval inde, ale bolo treba previezť štyri vlečky. Zapriahli Malucha – a ten, div sa svetu, popasoval sa s touto úlohou nad očakávanie. Vlečky sa dostali na miesto, kde ich potrebovali. Tam získajú náklad a ten už pravdepodobne rozviezol na miesto určenia traktor.

Nebolo treba príliš veľký výkon, na premiestnenie štyroch (aj keď prázdnych) vlečiek bol skôr potrebný ťah. Maluch nemá ani toho nazvyš, dokonca sa zdá, že mu niekto pri rozbehu pomáha. No nech je ako chce, traktor nahradil takmer dokonale. Nie žeby traktory dnes nedokázali jazdiť rýchlo. Veď diaľničné maximum nestačilo, keď traktor vytvoril nový rýchlostný svetový rekord - dokonca na snehu! Ale aj malé záhradné traktorčeky majú prevody namiesto rýchlosti uprednostnené do pomala, čím narastie ich krútiaci moment. Aj na oranie stačí traktor s malým výkonom. Iné to je, ak treba ťahať radlicu s ôsmimi pluhmi. Tam sa už na nedostatok výkonu nemôžeme vyhovárať.

Nasledujúce video sa stalo hitom internetu – veď bodaj by nie: malý Fiat ťahá štyri vlečky. Pozrite sa a presvedčíte sa, že sa to dá:

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo