2018-02-11 04:15:00
Filipínske úrady zničili 30
Filipínske úrady zničili 30 luxusných áut
Zdroj: Philippine Bureau of Customs

VIDEO: Úrady zničili 30 áut – majitelia nezaplatili daň

Filipínske úrady pripravili na výročie 116 rokov od založenia colného úradu netradičné predstavenie.

Pred filipínskym prezidentom a ďalšími vysoko postavenými úradníkmi buldozérom zlikvidovali viac ako tridsať viac či menej luxusných vozidiel, s nezanedbateľnou hodnotou.

Ich majitelia akosi „zabudli“ na platenie a preto o autá prišli. Doslova. Filipínska hlava štátu Rodrigo Duterte sa totiž preslávil nielen svojím poriadne nevyberavým prístupom voči drogovým dílerom aj drogovo závislým. Vedie s nimi skutočne krvavú vojnu. Okrem toho sa však Duterte snaží zbaviť krajinu aj ďalšieho zločinu. Patrí medzi ne korupcia, pašovanie, ale tiež neplatenie daní.

Odstrašujúcim prípadom pre páchateľov posledne spomenutých troch kriminálnych činov mala byť verejná likvidácia 30 políciou zhabaných vozidiel. Do krajiny ich priviezli ilegálne a ich majitelia z nich neodviedli štátu daň, či clo. Okrem toho mnohé z týchto áut patrili ľuďom, ktorí mali na svedomí aj ďalšie prehrešky, vrátane predaja drog.

Zdroj: Philippine Bureau of Customs

Verejná likvidácie automobilov, medzi ktorými nechýbalo napríklad BMW Z4, Audi S5, Nissan 350Z alebo Mazda MX-5, sa tak mala stať demonštrácií sily a jasným odkazom, že vláda nemieni v krajine tolerovať žiadny zločin. Dobre, pravidlá musia platiť – aj dane treba platiť. Takýto postup však nie je výnimočný a podobný postup uplatňujú aj iné krajiny.

Napríklad v USA, konkrétne v Los Angeles, sa stalo ničenie zhabaných automobilov pomerne bežnou praxou. Dosť dlho trápila milovníkov japonských vozidiel, ktorých dovoz je dovolený až po 25 rokoch od ich výroby. Ak si niekto priviezol do USA auto skôr, alebo zaň nezaplatil daň a clo, úrady mu ho zaistili a zlikvidovali bez ohľadu na jeho vzácnosť či cenu.

Kým sa dá tento postup v USA pochopiť, na Filipínach je trochu kontroverzný. Štát totiž nemá práve najbohatšiu štátnu pokladnicu. Lepším riešením ako likvidácia by bolo zmysluplnejšie predať zhabané autá. Ich hodnota sa totiž odhadovala na cca 2.9 milióna dolárov. teda v prepočte asi 2 363 000 eur. Tieto prostriedky by sa dali pomerne rozumne využiť pre financovanie bezpečnostných zložiek, ale aj na liečenie drogovo závislých.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: RT, Philippine Bureau of Customs

Komentáre k článku


Stream naživo