2016-07-09 11:45:00
Škoda Superb lepšia ako
Škoda Superb lepšia ako superšporty
Zdroj: Škoda UK

VIDEO: Môže byť Škoda Superb rýchlejšia, ako Porsche, Honda, Lotus, či Ferrari?

Britské zastúpenie škodovky sa rozhodlo postaviť proti najsilnejšiemu Superbu superšporty slávnych značiek.

Čo im to prišlo na um? Ako vôbec dokáže manažérska Škoda súperiť so superšportovými autami? Obháji svojich 206 kW? Na štart totiž postavili najsilnejšiu Škodu v histórii značky -  Škoda Superb 2.0 TSI 4x4 DSG. Jej preplňovaný štvorvalec poskytuje v najvyššej špecifikácii výkon 206 kW pri 5600 otáčkach a krútiaci moment 350 Nm. Prekonal tým aj šesťvalcový motor minulej generácie auta (191 kW a 350 Nm).

Liftback zrýchli z 0-100 km/h za 5,8 sekundy, pričom sa tým jeho schopnosti ani zďaleka nekončia. Pri celkom svižnom tempe dokáže udržať spotrebu pod desiatimi litrami. O to však britskému zastúpenie značky tentoraz vôbec nešlo. Dôležité bolo celkom iné posolstvo.

Keď sa povie reklama na Škodu Superb, každý si vybaví priestor pre posádku aj na náklad, simply riešenia rodina a podobné veci. V Británii na to išli celkom inak. Rozhodli sa ukázať, že Škoda Superb 2.0 TSI s prevodovkou DSG a pohonom 4x4 je rýchlejšia ako ako Ferrari, Lotus, Porsche alebo Honda NSX. Nemožné? Ale celkom pravdivé.

Zdroj: Škoda UK

Vtip je v tom, že samozrejme nejde o najnovšie generácie spomínaných športových áut. Všetky sú to skoro štvrť storočia staré autá a žiadne z nich nemá turbo a pohon všetkých kolies. Zatiaľ čo ostatné spomínané automobily si už niečo pamätajú, Superb je úplne nový. Ale nápad to je zaujímavý a samotná reklama je celkom vydarená. Viac ako schopnosti najsilnejšieho Superbu dokazuje, ako veľmi za pár rokov pokročil motorizmus vpred. Ale pozor, nejde o žiadne násilné porovnávanie, veď najsilnejšia zo súperov je Honda NSX  - s rovnakým výkonom ako má Superb. Takže v tom problém nie je.

Britské zastúpenie značky Škoda využilo na propagáciu verzie Combi štvoricu športových áut, o ktorých by ste si mysleli, že neznesú porovnanie s bežným autom. Ajhľa – Škoda Superb v šprinte z miesta dala poriadne na frak všetkým štyrom! Aj vďaka štandardne dodávanému pohonu všetkých kolies, ktorý na vlhkom povrchu zohral svoju úlohu.

Zdroj: Škoda UK

Nech je to už akokoľvek, nová britská reklama na Škodu Superb má pomerne odvážny odkaz: Škoda Superb vo svojom najvýkonnejším prevedení osadenom pohonom všetkých kolies, prevodovkou DSG a benzínovým dvojlitrom s výkonom 206 kW (280 k) je rýchlejšia ako Ferrari 308 GTB, Honda NSX, Lotus Esprit Turbo a Porsche 911 Carrera... A je to rýdzo oficiálne záležitosť, žiadny vtip!

Môžete namietať, že je to reklama, že skutočné porovnanie v šprinte by mohlo dopadnúť inak, ale nie je veľa dôvodov Škode neveriť. Superb 2,0 TSI je vážne veľmi rýchle auto. Možno keby bola letisková plocha suchá, nebol by náskok taký výrazný. No nemáme pocit, že práve štart bol v prípade Superbu výrazne rýchlejší. Pozrite sa na to sami...

Jozef Vydra
ZDROJ: Škoda UK

Komentáre k článku


Stream naživo