2016-07-05 03:55:00
Škoda Superb 1400-1549
Škoda Superb 1400-1549 kg
Zdroj: thetowcarawards.com

Vyberáte dobrý „ťahač“ pre príves? Poznáme víťazov Tow Car Awards 2016

Britská anketa Tow Car Awards patrí k najprestížnejším svojho druhu. Nielen v Európe, ale na svete.

Pozor, nepomýľte si ju s podobnou konkurenčnou súťažou Towcar of the Year, ktorú organizuje Caravan Club založený v roku 1907, no nie je natoľko prestížna a známa aj za hranicami Británie.

Výsledky ankety Tow Car Awards berú vážne aj ďaleko za kanálom La Manche. Karavaning a Briti totiž patria neodmysliteľne spolu. Sú do neho zamilovaní. No keby len to. Zodpovední sú aj k hodnoteniu obytných prívesov, na ťahanie ktorých potrebujú aj autá. Preverujú aj tie. Každý rok súťažia desiatky modelov. Dohromady už 440 áut. Testovanie sa totiž začalo v roku 2006.

Testy organizujú a prihlásené modely preverujú experti z renomovaných magazínov Practical Caravan, Wath car? spolu so zástupcami britského The Camping and Caravaning Club. Nejde iba o subjektívne hodnotenie. Prihlásené vozidlá absolvujú náročné skúšky s meracími zariadeniami. Auto musí absolvovať zrýchľovanie, brzdenie, meria sa, ako drží stopu a ako sa rozbieha do svahu. V tomto už desiatom ročníku sa na ankete zúčastnilo 41 áut. Víťazom však môže byť ale iba jeden model. Teda, ak hovoríme o absolútnom víťazstve. V tomto roku britskú anketu o najlepšie auto na ťahanie prívesu vyhrala Škoda Superb. Dokonca to nebolo prvý raz. Žezlo prevzala od minuloročného víťaza, ktorým bol Volkswagen Passat.

Zdroj: thetowcarawards.com
Zdroj: thetowcarawards.com
Zdroj: thetowcarawards.com

Kategórií je však viac, preto bodovali aj Honda HR-V, Kia cee´d, či nová Suzuki Vitara. Nedosiahli ale na celkového víťaza. Škoda Superb dosiahla excelentné výsledky vo všetkých disciplínach. S prívesom výborne zrýchľuje, drží stopu, bezpečne brzdí a problém jej nerobí ani rozbeh do svahu. Je preto celkom logické, že si odniesla hlavnú cenu.

Tvrdé porovnávanie

Autá súťažili v niekoľkých hmotnostných kategóriách. Ide o to, že hoci niektoré autá dokážu ťahať príves s hmotnosťou rovnakou ako vážia, počas týchto testov majú zapriahnutý príves s hmotnosťou, ktorá má 85 % prevádzkovej hmotnosti samotného auta. Nižšiu iba vtedy, ak je maximálna hmotnosť prívesu udávaná výrobcom pod touto hranicou. Je pritom úplne jedno, či to je SUV, malý hatchback, alebo iný druh auta - všetky absolvujú rovnaké testy. Hodnotia sa pri nich rôzne vlastnosti. Ale najdôležitejšie sú tie, ktoré súvisia s ťahaním prívesu.

Hodnotí sa stabilita jazdy pri rýchlostiach 60 a 70 míľ za hodinu (96,6 a 112,6 km/h). Potom príde na rad náročný slalom (môžete si ho, spolu s ďalšími disciplínami pozrieť v pripojenom videu) a rozbeh do kopca so sklonom až 19 %. Vyhodnocuje sa po meraní tiež pružné zrýchlenie zo 48 na 96 km/h, no a dôležité je tiež núdzové brzdenie z rýchlosti 48 km/h. Pri niekoľkých rýchlostiach sa vyhodnocujú aj zmeny jazdných pruhov. Vplyv nárazového vetra simuluje manéver s prudkým trhnutím volantu. Pri celkovom hodnotení zohrávajú svoju rolu tiež cena auta, jeho cena, prevádzkové a servisné náklady, ale dôraz sa kladie aj na celková praktickosť auta.

Samostatne sa hodnotí ekonomika prevádzky. Tento test prebieha na okruhu s dĺžkou 88 km, pričom na rovinkách udržuje vodič rýchlosť približne 100 km/h a v zákrutách 65 km/h. Aby boli výsledky čo najobjektívnejšie, vozidlá riadi jediný vodič. Spotreba sa potom meria dotankovaním nádrže, čím sa vylúčia chyby palubného počítača. Hybridy absolvujú až dva okruhy, jeden s nabitými a druhý s vybitými batériami. Je to logické, v odlišných režimoch totiž dosahujú rozdielne spotreby, zvlášť sa to týka plug-in hybridov.

Keď autá absolvujú toto všetko, zrátajú sa získané body a potom dochádza k vyhodnoteniu piatich víťazov podľa hmotnostných kategórií, najlepšie benzínové auto, najlepšie ultraľahké auto, najlepšie „zelené“ auto s najlepšou spotrebou, najlepšie MPV, no a samozrejme celkový víťaz.

Suzuki Vitara Sport sa mohla tešiť zo zlata v triede ultraľahkých áut. Bola najľahšia z testovaných vozidiel. Váži iba 1200 kg, napriek tomu si poradila s prívesom bez väčších problémov - spoľahlivo drží stopu a disciplínu v pružnom zrýchlení zvládla vďaka jej preplňovanému 4-valcu 1,4 BoosterJet za 14,4 sekundy.

Prekvapením v triede ekonomiky prevádzky a najúspornejším autom je Kia Ceed 1,6 CRDi. Na 100 km si s prívesom vypýta len 8,9 litra nafty. Výkonný Ford Mondeo 2,0 EcoBoost Vignale zviťazil v triede benzínových áut. Problematická je iba vysoká cena, lebo pružné zrýchlenie zo 48 na 96 km/h mu trvá len 9,2 sekundy.

V kategórii vozidiel MPV získal najlepšie ocenenie SEAT Alhambra napriek tomu, že pri rozbiehaní do kopca má tendenciu začať s prívesom cúvať. V ďalších hmotnostných triedach zvíťazili ešte Honda HR-V, Jaguar XF, Land Rover Discovery Sport a v najťažšej triede opäť Land Rover s veľkým Discovery.

Excelentná Škoda Superb

Tento rok získala prvenstvo Škoda Superb 2,0 TDI z Mladej Boleslavi, ktorá dokáže ťahať príves s hmotnosťou až 100 % svojej hmotnosti. Hodnotiaci odborníci v porote ocenili vynikajúcu stabilitu auta, vynikajúce brzdenie (z rýchlosti 48 km/h za 10 s), bezproblémový rozjazd do svahu, ako aj pružnosť zrýchlenia. Zo 48 na 96 km/h to zvládne za 13,5 sekundy.

Superb bol vo všetkých parametroch vyrovnaným modelom a neukázal ani jediné slabé miesto. Má navyše obrovský vnútorný priestor a batožinový priestor, ako aj množstvo praktických prvkov. No a to všetko za cenu, ktorá je nižšia, ako má vlaňajší víťaz VW Passat. Nový Superb vyhral tiež vo svojej hmotnostnej kategórii od 1 400 do 1 549 kg.

Výsledky Tow Car Award 2016

Kategória                               Najlepší model

Celkový víťaz                        Škoda Superb 2,0 TDI (110 kW) Business

do 1 400 kg                           Honda HR-V 1,6 i-DTEC SE

od 1 400 do 1 549 kg             Škoda Superb 2,0 TDI (110 kW) Business

od 1 550 do 1 699 kg             Jaguar XF 2,0 i4D Prestige Auto

od 1 700 do 1 899 kg             Land Rover Discovery Sport TD4 SE Tech Auto

nad  1 900 kg                         Land Rover Discovery 3,0 SDV6

Najlepšie MPV                       Seat Alhambra 2,0 TDI (135 kW) SE Lux DSG

Najlepšie benzínové auto      Ford Mondeo Vignale 2,0 EcoBoost

Najlepšie ultraľahké auto      Suzuki Vitara Sport 1,4 BoosteJet

 

Na záver vám prinášame ešte prehľad celkových víťazov predchádzajúcich deviatich ročníkov ankety:

2007                                       Volkswagen Passat kombi 2.0 TDI Sport 4Motion

2008                                       Ford Mondeo kombi 2.0 TDCi Titanium auto

2009                                       Volvo XC60 D5 SE Geartronic

2010                                       Land Rover Discovery 4 3.0 TDV6 XS

2011                                       Volkswagen Passat 2.0 TDI 170 Bluemotion Sport

2012                                       Jaguar XF 2.2D Premium Luxury

2013                                       Škoda Octavia 2.0 TDI CR 150PS Elegance

2014                                       Nissan Qashqai 1.6 dCi (130PS) S&S Acenta Premium

2015                                       Volkswagen Passat kombi 2.0 TDI BMT 150PS SE Business DSG

jv
ZDROJ: thetowcarawards.com

Komentáre k článku


Stream naživo