2016-07-03 03:55:00
Golfový vozík nie je
Golfový vozík nie je off road

VIDEO: Golfový vozík v nesprávnych rukách, alebo komu nie je zhora dané...

Možno to znie ako samozrejmosť, ale golfový vozík sa nemá používať ako off-roadový, či driftovací špeciál.

Lenže, vysvetlite to podaktorým, čo si myslia, že keď si sadnú za riadidlá takéhoto špeciálneho vozidla, môžu si dovoliť jazdiť ako astronauti v Lunar Roving Vehicle. Golfový vozík je však konštrukčne veľmi jednoduché vozidielko, ktoré pomáha skracovať hráčom golfu vzdialenosti medtzi jednotlivými jamkami. No vie tiež vystrčiť rožky. Najmä ak mu k tomu pomôžu jazdci – kaskadéri.

Vlastne sú to iba obyčajní hráči golfu, no cítia sa neraz ako filmové hviezdy. Skúšajú teda preraziť aj  vo filme. Presnejšie vo videách, ktoré potom tvoria kompiláciu toho najmenej podareného ovládania tohto elektrického vozidla.

Golfové vozíky väčšinou poháňajú elektromotory s výkonom okolo 2-3 kW a pri hmotnosti približne 500 kg sú schopné rozbehnúť sa na maximálnu rýchlosť 20 až 30 km/h. Stačí to pre pokojnú jazdu po golfovom ihrisku.

Dokonca tieto hodnoty môžu byť pre niektorých užívateľov až príliš vysoké a nebezpečné. Na mokrom greene (trávniku) potom nie je problém jazda bokom, čo však správcovia golfových ihrísk vidia neradi, keď im (neraz podgurážení) jazdci ničia prácne udržiavaný trávnik.

Niektorí odvážlivci sa dokonca neboja odvážne (alebo z nevedomosti)  vyraziť aj do terénu. To však nie je práve najlepší nápad, lebo na takú jazdu nie sú golfové vozíky väčšinou uspôsobené. Existujú aj špeciálne upravené, či postavené modely, ktorý vyzerajú ako off-roady, ale je to väčšinou iba otázka imidžu.



Bohužiaľ vďaka vysoko položenému ťažisku, krátkemu rázvoru a úzkemu rozchodu majú golfové vozíky pomerne veľkú túžbu sa pri len trochu najcitlivejším zaobchádzaní s volantom prevracať na bok. Ako sa máte presvedčiť v najnovšom zostrihu o ich jazdcoch, ktorí to nemajú v ruke...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo