2016-01-19 11:55:42
LPG auto vybuchlo
LPG auto vybuchlo

VIDEO: Zapálil si cigaretu v aute s LPG - vybuchlo

Zákaz fajčenia na čerpacej stanici nie je samoúčelný. Ide v prvom rade o bezpečnosť – výpary môžu vybuchnúť.

Požiar však môže vzniknúť aj keď ho vôbec neočakávate. Napríklad, keď sa rozhodnete zapáliť si cigaretu v aute s pohonom na LPG.

Aby bolo jasné, samotný tekutý plyn nie je nebezpečný. Dokonca autá s pohonom na LPG vyhodnotili, že sú bezpečnejšie pri nehode, ako s benzínovým pohonom. Viacnásobný istiaci systém zamedzí výbuchu a bezpečnostné ventily vypustia plyn. Ten je však ťažší ako vzduch, preto nemôžu autá na LPG parkovať v podzemných garážach. Problémom je skôr netesniaca inštalácia, či rozvody plynu. Preto absolvujú autá s plynovým pohonom dôkladné kontroly, či je všetko v poriadku a neuniká plyn.

Lebo to môže byť problém – ak plyn uniká a vy škrtnete zapaľovačom, máte po aute. Aj po fúzoch. teda tak, ako istý muž z Turecka, kde práve fúzy patria v istej časti mužov z tejto krajiny k „ozdobám“ tváre. Prísť o ne sa dá rôzne. Aj pri fajčení samotnom, ktoré za volantom je samotné o sebe dosť diskutabilné. Tento muž si neuvedomil, že jeho auto má LPG pohon a nezacítil, že mu uniká plyn.

Rozhodol sa zapáliť si za volantom... Z dodávky Peugeot zostala po výbuchu unikajúceho plynu iba hromada šrotu. Auto by v normálnom stave malo byť úplne bez problému a bezpečné, no práve unikajúci plyn vytvoril zmes, v ktorej bolo tak toho plynu práve „tak akurát“ na to, aby sa chytil od plameňa zapaľovača a explodoval.

Stále nevieme, ako je možné, že to niekto snímal, lebo záznam nevyzerá byť vyhotovený z bezpečnostnej kamery. Na videu, ktoré sa objavilo ešte v septembri, je to poriadna divočina. Napriek tomu sa vodič – fajčiar zachránil a vyskočil cez pootvorené dvere. Nedali sa celkom otvoriť, lebo výbuch „otvoril“ auto ako plechovku, či popcorn a strecha strecha blokovala ich otvorenie. Vodič mal ako pamiatku na výbuch len ľahké zranenia, ale čo je horšie – oheň mu „ošľahol“ fúzy. Možno to bude ponaučenie – a nielen pre neho, že fajčenie v aute nemusí  byť bezpečné...

Jozef Vydra
ZDROJ: autojunk.nl

Komentáre k článku


Stream naživo