2014-04-25 15:55:00
Takto vybuchol plyn v
Takto vybuchol plyn v Lade Samara.

VIDEO: Hrozivý výbuch plynu - Lada explodovala pred očami vodičov!

Uvažujete prerobiť auto na plyn? Len žiadne amatérske zásahy do konštrukcie auta.

Môže sa to totiž skončiť neočakávane. Ušetriť za každú cenu – to nemusí dopadnúť dobre. Ak chcete jazdiť lacnejšie na plyn namiesto benzínu, nič vám nebráni prerobiť auto. Ale určite nie svojpomocne! Neautorizovaná amatérska inštalácia prvkov plynového pohonu niekde v domácej garáži viedla pravdepodobne k výbuchu plynu v aute idúcemu v prúde ostatných pokojne po ceste.

Otrasné zábery si môžete pozrieť vďaka palubnej kamere v ďalšom ruskom aute (kde inde?). Nevieme, kto auto na plyn prerábal, ale ak to bol samotný majiteľ, alebo vodič auta, dozvedeli sa z prvej ruky, že niečo neurobili dobre.

Výbuch, ktorý sa objavil z ničoho nič musel ma poriadnu silu!

Čo sa stalo, nikto nevie, ale niečo muselo byť naozaj urobené zle. Totiž nádrž na LPG nemá právo explodovať . Zásobníky tohto typu majú niekoľko rôznych ventilov, ktoré by mali v prípade nebezpečenstva postupne uvoľňovať plyn v jej vnútri. Ak je plynový systém montovaný priamo vo výrobe auta, alebo v profesionálnej dielni, rôzne pokusy ukázali, že nedôjde k výbuchu. Plyn sa môže uvoľniť iba v prípade požiaru, alebo iného faktoru, ktorý spôsobí enormný nárast tlaku v nádrži. Vtedy môže dôjsť k mimoriadnej udalosti. Inak sú nádrž a celý pohon na skvapalnený propán bezpečnejšie, ako benzínový pohon.

Pozrite si pozorne opakovú spomalenú scénu pri výbuchu – že nešlo o fazuľky dokazuje aj fakt, že pri výbuchu, pri ktorom sa najprv vysypalo zadné okno a potom cezeň lietali mnohé veci z kufra zaklincoval „výlet“ rezervnej pneumatiky, ktorá vyletela niekoľko metrov vysoko. V prípade prestavby auta na plyn sa práve na jej miesto zvykne montovať toroidná plynová nádrž. Na rezervu zvyčajne nezostáva miesto a býva iba položená v batožinovom priestore. To ju katapultovalo do výšky.

Šťastím je, že to obaja cestujúci (ak ich nebolo v aute viac, čo nepredpokladáme) prežili. Najprv vyskočil z miesta spolujazdec, potom aj vodič. Z ich tackavej chôdze usudzujeme, že ich výbuch musel ohlušiť a dezorientovať – alebo žeby to bolo z niečoho iného? Na ruských cestách je všetko možné...

 

Jozef Vydra
ZDROJ: Youtube, superauto24.se.pl

Komentáre k článku


Stream naživo