2015-01-06 11:31:49
Obrnený transportér BRDM-2 ako
Obrnený transportér BRDM-2 ako taxík
Zdroj: Ruptly TV

VIDEO: Potrebujete taxík? V Petrohrade môže po vás prísť BRDM-2

Nie je to označenie žiadnej prudko nákazlivej choroby, či kód pre mimozemšťanov.

BRDM-2 je pancierové prieskumné vozidlo zo 60. rokov  minulého milénia. No dobre, ale obrnený transportér ako taxík?! Prečo nie? Veď je to vlastne „gazík“ vyrábal ho totiž Veru tak, v Petrohrade jeden jazdí aj pláva.

Pre obyvateľov a návštevníkov Petrohradu sa na cestách objavila nová atrakcia. K záplave ostatných taxíkov v meste sa zaradil šesťmetrový obojživelný vojenský stroj BRDM-2. Jeho skratka vznikla z ruského označenia Bronirovannaya Razvedyvatelno-dozornaya Mashina, alebo inak v originále Бронированная разведывательно-дозорная машина. Teda po našom je to v preklade Obrnené prieskumné a hliadkové vozidlo.

Keďže Rusko je krajina neuveriteľných (už dávno nie neobmedzených) možností, potom je jasné, že sa tam môže stať takmer čokoľvek. Takto sa do flotily taxíkov dostalo aj odpísané armádne vozidlo BRDM-2 zaradené do výzbroje ruskej armády na začiatku 60. rokov a licenčne vyrábané aj v Československu. Pamätníci sa s ním mohli zoznámiť pri operácii Dunaj v rámci invázie vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968. Vyrobilo sa z neho vyše 7200 kusov a slúžilo (alebo ešte slúži) v armádach približne 50 štátov.

Zdroj: Ruptly TV
Zdroj: Ruptly TV

Ak by ste chceli vedieť konkrétny rok výroby predstavovaného exemplára, to vám nevieme určiť. Poznáme však parametre tohto na červeno - ružovo premaľovaného vojenského špeciálu. Je  5750 mm dlhý, 2350 mm široký a 2395 mm vysoký, pričom hmotnosť tohto „automobilu" bola podľa verzie 6,9 až 7,9 tony. Čiastočne k tomu prispieva vidlicový benzínový osemvalec s objemom 5,5 litra s výkonom 103 kW (140 k) pri 3400 otáčkach za minútu a maximálnym krútiacim momentom 360 Newtonmetrov.

Zdroj: Ruptly TV
Zdroj: Ruptly TV

Hlavným dôvodom „nadváhy“ je však celkom pochopiteľne pancierovanie. „Karosériu“ tohto vozidla tvorí valcovaná oceľ s hrúbkou od 3 do 14 milimetrov. Napriek použitiu „trocha hrubšieho plechu“ je navrhnutá tak, že BRDM-2 funguje ako obojživelník. Povedané jednoducho – pláva. Sláva!! A predstavte si, že toto nezvyčajné vozidlo dostalo „bumažku“, teda oficiálne „papiere“ od príslušných petrohradských úradov, v ktorých sa píše, že sa môže  používať ako mestské taxi s možnosťou skrátiť si cestu cez nespevnené cesty či naprieč rieku Nevu.

Zdroj: Ruptly TV
Zdroj: Ruptly TV

V zadnej časti uložená pohonná jednotka roztáča kolesá oboch náprav prostredníctvom mechanickej štvorrýchlostnej a prídavnej osemstupňovej prevodovky. Sedemtonové vozidlo dokáže rozhýbať až na 100 km/h pri jazde po ceste, zatiaľ čo vo vode môže BRDM-2 plávať rýchlosťou až desať kilometrov za hodinu.

Zdroj: Ruptly TV
Zdroj: Ruptly TV

Táto nezvyčajná drožka slúži prevádzkovateľom najmä ako dobrá pojazdná reklama. Prečo je auto ružové? Odpoveď je jednoduchá: majitelia vraj nechceli desiť civilistov v meste bežným vojenským náterom. Zaujíma vás, koľko zaplatíte za jazdu s „najbezpečnejším taxíkom“? Jedna cesta vyjde na 5000 rubľov, čo v prepočte vychádza na čosi vyše 70 eur. To určite nie je málo, no ak si uvedomíte, že spotreba BRDM-2 je 40 až 60 litrov na 100 km a pri extrémnej záťaži v teréne dosiahne bez problémov aj 80 litrovú spotrebu, je to cena primeraná. Je to aj daň nezvyčajnej exkluzivity. Len toho komfortu si užijete menej, ako v nejakom luxusnom taxíku. Nuž ale nielen za krásu sa trpí – aj za netradičné a exkluzívne veci. A toto je jedna z nich...

Jozef Vydra
ZDROJ: carscoops.com, youtube.com

Komentáre k článku


Stream naživo