2014-10-08 10:48:16
Nehoda na Jolly Rally
Nehoda na Jolly Rally Valle d'Aosta 2014
Zdroj: MF video

Po nehode počas Jolly rely v Taliansku môžu všetci hovoriť o zázraku

Obrovská tragédia sa našťastie nekonala, no stačili iba centimetre a všetko mohlo byť inak.

Ak chodíte na preteky, viete, že stáť inde, ako na vyhradených miestach je obrovské riziko. Vôbec sa nedá predpokladať, ako sa bude správať auto, ktorého vodič pre akúkoľvek príčinu stratí kontrolu nad autom. Nič sa nedá vopred odhadnúť, ani nasimulovať. Ak niekto povie, že to majú jazdci vždy pevne v rukách a pod kontrolou, neverte!

Stačí trocha horší nájazd do zákruty, alebo defekt pneumatiky, či techniky a aj majster tesár sa neraz utne. Príklad v podobe havárie Roberta Kubicu spred rokov na rely nech je toho dôkazom a výstrahou zároveň. Prečo ale diváci majú schopnosť byť na najnesprávnejšom mieste, je záhadou.

Našťastie nie všetci, ale aj tak, ľudí to zrejme ťahá do nebezpečenstva... Asi chcú zažívať adrenalín, keď sa súťažné špeciály rútia úzkymi a nerovnými okreskami plnými zákrut rýchlosťou, ktorú ostatní horko-ťažko zvládajú na diaľnici.

Posadiť sa na oporný betónový múrik na výjazde zo zákruty môže počas rely prísť na um iba šialencom, alebo hazardérom. To boli aj diváci na Jolly Rally, ktorá sa uplynulý víkend odohrávala v talianskom údolí Aosta. Všetko prebiehalo idylicky, mali slušný výhľad až do chvíle, keď jazdec Piero Scavone nezvládol výjazd a nekontrolované auto sa rútilo priamo na divákov...

Zdroj: MF video
Zdroj: MF video

Šťastie a zázrak dohromady

Možno asi ďakovať všetkým svätým a anjelom strážnym, že boli v tej chvíli na mieste skôr, ako záchranári, ktorí museli odviezť jazdca aj navigátora Diega D'Hérinha jeho zo zdemolovaného auta. Našťastie sa totiž nikomu z divákov nič nestalo a celú nehodu si odniesla najhoršie posádka, ktorú museli odviezť do nemocnice na ošetrenie. Utrpeli len ľahké zranenia, čo sa pri pohľade na poškodenie auta dá naozaj prirovnať k malému zázraku. O ňom môže hovoriť aj slečna, ktorá sedela na múriku a auto sa pri kotrmelcoch o ňu takmer obtrelo...

Bolo naozaj obrovským šťastím, že všetci diváci prežili, lebo veľa nechýbalo... V poslednom čase sa dosť vo veci angažoval český prezident Miloš Zeman, ktorý by najradšej zakázal rely, pretože automobilové súťaže sú podľa neho primitívna a nebezpečná zábava. Možno sa teraz k jeho názoru pripojí taliansky prezident – ak bol na súťaži a videl to, čo máte zhliadnuť v nasledujúcom videu.

Jozef Vydra
ZDROJ: MF video

Komentáre k článku


Stream naživo