2014-06-01 06:09:50
Subaru Forester uniká policajtom
Subaru Forester uniká policajtom v Rusku

VIDEO: Týmto sa asi polícia nebude chcieť chváliť ako „úspešným“ zásahom

Pred pár dňami sme vám ukázali video z naháňania zlodeja auta ruskou políciou. Toto je trocha iný prípad.

Nasledujúce video na oficiálnej stránke ruského ministerstva vnútra asi nenájdete. Namiesto chválenia sa by totiž polícia utŕžila hanbu a to dosť veľkú. Už keď sa objavilo video, kde policajti neúspešne naháňali zlodeja, ktorý ich poriadne „vycvičil“ a iba vlastnou hlúposťou a nešikovnosťou nakoniec ukončil celú akciu, pýtali sme sa, ako asi vyzerá menej podarený zásah. Celá akcia sa nám totiž zdala dosť zbabraná – a ešte sa tým chválili! No vyzerá to tak, že môže byť aj horšie. Došlo aj na to: zábery, ktoré sa podarilo urobiť na Kamčatke ukazujú, že ani celá policajná eskadra nezabránila vodičovi ujsť.

Je niečo iné pozerať sa na hollywoodske akčné trháky, kde dobrí policajti vždy chytia zlých zločincov. Realita býva iná. Aj americkým policajtom občas niekto ujde. No v takýchto prípadoch vedia byť nekompromisní a keď už stojí auto prenasledovaného v pasci, vedia sa s ním porátať.

Je zrejmé, že na takýto spôsob „boja zblízka“ nemali tí ruskí patričný výcvik. Ako si inak vysvetliť, že „zacviknuté“ auto po predchádzajúcej naháňačke nebolo ľahkou korisťou a vodiča za volantom nevedeli spacifikovať. Celé sa to od istého bodu začalo podobať na nepodarenú komédiu. Dokonca by sa to dalo brať ako reklama na Subaru, keby to nebola realita. Zdanlivo zneškodnený Subaru Forester po predchádzajúcej nehode od ktorej vodič ušiel a polícia ho zastavila po tom, čo narazil čelne do ďalšieho policajného auta, totiž zázračne „ožil“.

Policajtom sa nepodarilo dostať vodiča spoza volantu (čo mal zamknuté, chlapci?!) a zároveň podcenili odvahu vodiča a odolnosť a schopnosti „lesníka“. Vodič si najprv po chvíľke rozpakov policajtov, ktorí zrejme nevedeli, ako celú vec skončiť (v štýle: čo s načatým večerom?) urobil miesto. Odsunul za ním stojace auto, aby sa potom rozbehol znova a ... Zrejme sledoval filmy Jamesa Bonda a utkvela mu v mysli scéna, kde vo filme Zlaté oko s tankom v Moskve valcoval policajné autá.

Rozpaky policajtov boli evidentné a hoci použili aj zbrane (dosť neskoro), vodič unikol. Tam sa video končí. Vidno však, ako si vodič pri „úhybnom manévri“ poškodil chladiaci systém. Takže nakoniec ďaleko nedošiel, zrejme aj kvôli prestreleným pneumatikám, (ak ich policajti trafili, hoci sa veľmi snažili...) a policajti ho chytili. K plusom celej akcie možno teda pripočítať len to, že ani pri jeho konaní, ani pri amatérskom zásahu polície sa nikto nezranil.

Myslíte si, že sa aj toto video objaví na oficiálnom kanále ruského ministerstva vnútra? Kto vie, možno bude patriť tiež k tým „úspešným“ a možno to v Rusku niekedy dopadne podstatne horšie.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo