2014-03-26 13:57:40
Smart ForTwo novej generácie
Smart ForTwo novej generácie pri testovaní
Zdroj: smart.com

Prekvapenie? Ani nie: nový Smart ForTwo použije 70 % komponentov z Twinga

Novinka prezentovaná v Ženeve bude mať genetických súrodencov. Nie vzhľadových.

Kým technika v útrobách novej generácie áut Smart bude zhodná s Renaultom Twingo, dizajn sa bude líšiť výrazne.

Koncern Daimler spolupracuje s alianciou Renault Nissan na vývoji novej generácie mini áut, ktorej výsledkom okrem Twinga budú ešte dve ďalšie: Smart – ForTwo a ForFour. Ako potvrdili zástupcovia Smartu, trio bude zdieľať 70 percent svojich komponentov.

Takže čo bude spoločné a čo iné? Trojica áut použije rovnakú platformu s pohonom zadných kolies a motorom umiestneným vzadu, rovnaké budú aj použité motory. Celkom odlišný bude dizajn.

Modely značky Smart majú napríklad použiť typicky tvarované stĺpiky B karosérie, ktoré pripomínajú banán. Celkový vzhľad ešte nie je oficiálne známy, ale má sa inšpirovať predchádzajúcimi konceptmi FourJoy a ForStars.

 

Zdroj: smart.com
Zdroj: smart.com

Duo značky Smart bude kratšie ako Twingo. Francúzsky štvordverový drobček má pritom na dĺžku 3581 mm, široký je 1651 mm a vysoký 1549 mm. Dvojdverové ForTwo si podľa šéfky značky Annette Winklerovej zachová dnešnú dĺžku 2692 mm, štvordverák ForFour bude mať 3505 mm.

Čo budú mať autá ako pohon, odhalilo Twingo: k dispozícii bude dvojica benzínových trojvalcov – atmosférický 1,0 SCe (51 kW a 91 Nm) a preplňovaný 0,9 TCe (66 kW, 135 Nm). Neskôr sa pridá aj variant s čisto elektrickým pohonom.

Svoju výstavnú premiéru absolvuje nová generácia Smartov na jesennom autosalóne v Paríži. Oficiálne fotky sa však objavia skôr, ako je dnes už dobrým zvykom. Kedy presne, to sa nevie, nechajme sa prekvapiť a čakajme. Predaj áut sa má začať v Európe ešte pred koncom tohto roka. Potom má prísť aj otvorený model ForTwo. Práve Smart ForTwo bude už v tretej generácii, model ForFour sa dočká ešte len druhej. To aj preto, že tá predchádzajúca sa vyrábala iba v rokoch 2004 až 2006, pričom technický základ mala so vtedajším modelom Mitsubishi Colt.

 

Aj keď poznáme maskovanú podobu nových modelov, ale nie ich definitívny vzhľad, je určite zaujímavé sledovať aj to, ako sa testuje nová generácia Smartu ForTwo. Jeden z prototypov počas testov dokonca prišiel o pár dielcov, aj o kapotu. A čo bolo Podkapotou? Nuž... radšej si pozrite video z neobyčajných  skúšok...

 

No a na záver ešte jedno video v podobe podrobnejšieho nahliadnutia na prototypy oboch modelov, kde sa dokonca dostaneme aj do interiéru. A z toho si už možno urobiť predstavu a budúcich proporciách obidvoch áut. „Zebrovité“ maskovanie síce sťažuje poriadne identifikáciu, ale vo vnútri je to práve lepšie...

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo