2014-01-10 11:25:00
Auto z ľadu nechala
Auto z ľadu nechala vyrobiť spoločnosť Canadian Tire pre reklamu na autobatérie do extrémnych mrazov.
Zdroj: Canadian Tire

Auto vyrobené z ľadu? Nie je bežne v ponuke, ale keby ste chceli...

Ako správne demonštrovať kvalitu a spoľahlivosť autobatérie, ktorá vás nezradí, ani keby bola v ľade?

Postavíte predsa auto z ľadu! Je to unikát, nešlo o žiadne sériové vozidlo. Ľadový „náklaďák" navrhli a postavili v Kanade ako súčasť reklamnej kampane. A urobili to naozaj dobre, lebo presne takto má vyzerať poriadna reklama, ktorá zaručene obletí celý svet.

Auto z ľadu postavili preto, aby vďaka nemu ukázali spoľahlivosť autobatérie. Auto z ľadu sa rozhodla (a odhodlala) vyrobiť spoločnosť Canadian Tire v rámci reklamnej kampane na autobatérie MotoMaster Eliminator AGM určené do extrémnych mrazov. Na hokejový tréning sa v Kanade treba dostať za každú cenu, aj v krutých mrazoch. Prečo teda necestovať štýlovo, v „ľadovom“ aute? Veď práve v Kanade viac ako u nás majú motoristi problémy so štartom pri extrémne nízkych teplotách.

Ako na to? Jednoducho: zoberiete päť ton ľadových kvádrov, ľadových sochárov, ktorí vedia ako na to a necháte im postaviť auto. Teda potrebujete aj podvozok, svetlá a pár ďalších dôležitých vecí. Ale okrem kolies, riadenia a už spomenutých vecí už len mráz a náradie na tvarovanie ľadu.

Zdroj: Canadian Tire

Základ auta bol GMC Silverado z roku 2005. Odmontovali z neho karosériu a na holý rám s prevodovkou, motorom a pomocnými držiakmi potom ľadoví sochári modelovali z ľadových tvárnic konečný tvar auta. Predné i zadné svetlá zostali tiež funkčné. Batériu ochladiliaž na -49⁰ C a potom ňou naštartovali auto vytesané z ľadu. Aj v ňom mala stále -43⁰ C a fungovala bez problémov.

Ako vyzerá reklama, pre ktorú sa auto vlastne vyrábalo a ktorú odvysielali na Nový rok?:

Auto dosiahlo priemernú rýchlosť 20 km/h a prešli s ním približne jednu míľu , teda čosi vyše 1600 metrov. Zaujímavý výsledok, no iste najviac zaujal nápad a tiež výsledok snahy. „Bola to pravdepodobne asi najväčšia výzva, akú sme kedy splnili," povedal „ľadový sochár", Heidi Bayley pre Toronto Sun.

Ako samotný „ľadový náklaďák" vyrábali, ako aj jazdu na miesto určenia, kde reklama vznikala je k dispozícii na tomto videu:

Celý „ansámbel“, ktorý sa na tejto produkcii zúčastnil teraz dúfa, že sa ich zadokumentované dielo dostane aj do Guinnessovej knihy rekordov v rubrike jediná samohybná konštrukcia z ľadu. Dôkazy sa museli urobiť aj preto (fotografie a videá), lebo po nakrútení reklamy už auto neexistuje. Teda okrem mechanického základu. Jednoducho ho nechali roztopiť... Trvalo to ale podstatne dlhšie, ako zrýchlený záznam, ktorý je tiež k dispozícii:

Foto a video: Canadian Tire

Jozef Vydra
ZDROJ: nydailynews.com, autoblog.com, gizmag.com

Komentáre k článku


Stream naživo