2014-01-08 12:40:00
Nový návrh pravidiel navrhol
Nový návrh pravidiel s istou dávkou humoru navrhol tím Lotus.
Zdroj: autoweek.com

Vtipný návrh ďalších zmien v pravidlách F1 pre rok 2014 navrhol tím Lotus

Niet vari roka, kedy by sa nemenili pravidlá asi najznámejšej súťažnej série – F1. Pre tento rok ich je veľa.

Nebudeme ich tu teraz preberať, no v prvom rade ide o zmenu pohonných jednotiek a s tým spojené ďalšie zmeny. Motory vo formule 1 sú od tohto roka preplňované s objemom 1,6 litra. Najviac však prekvapil návrh na pridelenie dvojnásobných bodov za posledné preteky, kde jazdci aj konštruktéri budú v poslednej Veľkej cene ročníka súťažiť o dvojnásobný počet bodov. Vedeniu športu ide o to, aby sa rozhodovalo až v závere sezóny. Na to sa však zo strany mnohých tímov a jazdcov zniesla spŕška kritiky.

Tím Lotus prišiel po zverejnení nových pravidiel s ďalšími vlastnými a treba povedať, že vtipnými návrhmi zmien. Naznačil tak, aké hlúposti a nezmysly dokážu občas vyplodiť v komisii FIA pri návrhoch zmien, ktoré vraj majú zatraktívniť kolotoč týchto pretekov. Takmer každý bod má svoj vzor v niektorom z tímov (alebo jazdcov), prípadne v rozhodnutiach športových komisárov na pretekoch. Takže si ich vzali na paškál takmer všetkých.

1. Pilot, ktorý má domáceho miláčika s menom "Roscoe," bude štartovať z konca roštu. Iba v párnych dňoch. Neplatí v apríli.*

2. Pilotovi, ktorého narodeniny pripadnú na deň kvalifikácie, bude zaručená pole position, 10 bodov a prehliadka garáže Ferrari.

3. Pilot, ktorý na tlačovej konferencii odpovie slovami "tak určite," dostane facku. Po každej odpovedi.

4. Pilot, ktorý urobí po pretekoch na mieste niekoľko šmykov tzv. donuts („šišiek“), bude musieť zjesť rovnaký počet šišiek hneď po pretekoch na povinnej tlačovej konferencii.

5. Pilot, ktorý sa bude chcieť ostrihať, to musí oznámiť všetkým tímom minimálne tri dni vopred. Je možné v jeho prípade uplatniť hmotnostný handicap.

6. Tím, ktorý použije zábavné „blbôstky“, alebo humor po roku 2013, bude vyšetrovaný pre nelegálnu zábavu a dostane mastnú pokutu.

7. Jazdci musia odpovedať na hrubé hlášky v rádiu podobným, alebo ešte nevhodnejším spôsobom.

8. Všetci manažéri jazdcov budú donútení hovoriť aspoň počas jednej Veľkej ceny pravdu, úplnú pravdu a nič než pravdu.

9. Tímu, ktorý navrhne najškaredšie auto sezóny, sa na konci odpočíta 15 % bodov.

10. Tím, ktorý bude mať medzi svojimi hosťami hviezdu TV realitnej show, ju bude musieť nasadiť ako jazdca za volant nasledujúcej Veľkej ceny.

11. Tím, ktorý má medzi svojimi zamestnancami viac ako štyri osoby, ktoré sa predtým honosili titulom "technický riaditeľ," budú musieť navrhnúť svoje auto výlučne pomocou stavebnice LEGO.

12. Zariadenia, ktoré využívajú medzery v pravidlách sa môžu nasadiť, len ak dostanú senzačný názov: "Stingray 2000 Optimiser" je povolený "Keith" nie.

13. O majstrovských bodoch sa bude rozhodovať pomocou metódy "kameň - nožnice - papier", alebo súbojom v klietke.

14. Všetky spory medzi pilotmi sa budú rozhodovať podľa Takiho Inouea** a fľaše dobrého červeného vína.

15. Tím, ktorý sa nezúčastní na niektorom z predsezónnych testov, bude pretekať sám proti sebe na Veľkej cene Kórei bez udelenia majstrovských bodov.

16. Pilot, ktorý dokončí Veľkú cenu iba na dvoch kolesách, získa dvojnásobný počet bodov.

17. Všetci piloti s menom Sebastian Vettel budú absolvovať zastávky v boxoch bez vonkajšej pomoci svojich mechanikov.

18. Pilot, ktorý porazí Sebastiana Vettela, dostane v bare dvojnásobok.

---------------------------------------------

* Namierené voči Lewisovi Hamiltonovi, ktorý by kvôli svojim domácim miláčikom na návrh Lotusu doplatil, našťastie iba v párnych dňoch a okrem apríla...

Na vedľajšej fotke sú jeho dva psy Roscoe a Coco, ako cestujú so svojim pánom na palube lietadla v 1. triede

 

 

 

 

** Taki Inoue bol podľa jeho vlastných slov najhorším jazdcom, aký sa kedy vo formule jeden objavil. Na Veľkej cene v Maďarsku v roku 1995 ho dokonca prešla Tatra 613. Tu je dôkaz:

 

Jozef Vydra
ZDROJ: lotusf1team.com

Komentáre k článku


Stream naživo