2013-11-28 11:31:25
Formula E
Formula E
Zdroj: technologicvehicles.com

VIDEO: Pozrite a vypočujte si Formulu E prvý krát v akcii! Znie lepšie ako F1?

Formula E bola doteraz zahalená rúškom tajomstva. Tento týždeň ju však po prvý krát vytiahli na okruh a otestovali. Črtá sa zábavnejšia F1?

Pri hegemónii Sebastiana Vettela a Red Bullu sa fanúšikovia pretekania formúl obzerajú po niečom inom, zábavnejšom. F1 síce sľubuje, že vďaka novým motorom bude nasledujúca sezóna vyrovnanejšia, no podľa nás jej rastie celkom zaujímavá konkurencia. Preteky F1 vždy vyhrávali pretekári, ktorí mali k dispozícii tú najlepšiu technológiu. Šampióni F1 sú dozaista mimoriadni pretekári, avšak bez najlepšieho monopostu by boli nanajvýš druhí... No zatiaľ čo v F1 môžeme diskutovať, či by boli šampióni, alebo neboli, Formula E poskytuje pretekárom rovnaké podmienky. A to hlavne v prvej sezóne, ktorá sa začne v septembri 2014 v Pekingu.

Formula E si na svoju prvú jazdu vybrala okruh na severe Francúzska s názvom La Ferté Gaucher. Je to relatívne neznámy okruh. Jeho maximálna dĺžka je 3,6 kilometra, minimálna 1,6 km.

Formulu E osedlal Lucas di Grassi, ktorý v minulosti pôsobil aj ako testovací jazdec Renaultu v F1 a v sezóne 2010 pretekal za Virgin. S „Éčkom“ odjazdil dovedna 40 okruhov bez poruchy. Všetko fungovalo ako malo, radenie, podraďovanie, brzdy, tvrdil di Grassi... Celkový počet kilometrov sa neuvádza, no pravdepodobne to bolo pri najnižšom možnom nastavení okruhu (bez rovinky) teda 1.6, prípadne 2,0 kilometra. Tieto kilometre odjazdila na batériu, ktorá mala len 25 % výkonu tej, ktorá bude používaná počas pretekov. V pretekoch sa bude využívať ekvivalent 200 kW (270 k) výkonu. Aj s výkonom iba 50 kW (67 k) však nebola na zahodenie.

„Bol to skvelý pocit, vyskúšať si Formulu E po prvý krát,“ vraví di Grassi. „Môžem vás uistiť, že jazdci si s týmito autami užijú poriadnu zábavu. Aj so štvrtinovým výkonom to má slušnú priľnavosť a elektrický motor produkuje skutočne veľký krútiaci moment.“

 Zatiaľ čo F1 bude na budúci rok znieť ako mixér, zvuk Formuly E pripomína skôr zvuk prúdového lietadla, či turbíny. Ani po zvukovej stránke to teda nebude úplné ticho a relax... Predstavte si štyrikrát silnejší krik motora ako je ten na videu!

Nuž, nebudeme predbiehať, zatiaľ to vyzerá zaujímavo. Žeby elektrina poskytla jazdcom vyrovnané podmienky a divákom konečne riadnu zábavu? Uvidíme...

jh
ZDROJ: autoblog.com

Komentáre k článku


Stream naživo