2019-08-21 04:30:00
Skúšobná jazda
Skúšobná jazda

Kupujete jazdené vozidlo: Na toto si dajte pozor a neprídete o peniaze!

Jazdené vozidlá tvoria približne jednu polovicu kupovaných áut na Slovensku.

Po kúpe auta veľmi rýchlo klesá jeho hodnota a nie každý má rozpočet na zaobstaranie si nového. Kúpa jazdeného vozidla so sebou prináša aj isté riziká, ktorým však možno predísť.

Aktuálne je na Slovensku v ponuke viac ako 100-tisíc jazdených áut. Niektoré z nich sú dovezené napríklad z Talianska, Nemecka, Belgicka či Rakúska. Práve autá z alpských krajín nie vždy dosahujú kvalitu, ktorá by bola primeraná ich cene. V spomínaných oblastiach sa totiž často drží sneh na vozovkách a rôzne druhy posypov spôsobujú vozidlám viac škody ako osohu.

Odhadnúť skutočný stav auta nemusí byť jednoduché. Vďaka niekoľkým tipom a trikom sa však dozviete dôležité informácie o „jazdenke“ už na mieste obhliadky. Navyše odborníci vám o jazdených vozidlách zistia všetko potrebné.

Preverte si auto a predajcu

Ak si vyhliadnete v inzeráte auto, ktoré je ďaleko od vás, preverte si ho ešte pred osobnou obhliadkou. Môžete tak urobiť online, napríklad prostredníctvom https://www.overenie-vozidla.sk/ alebo https://www.overeniestk.sk/. Takouto rýchlou kontrolou dokážete zistiť dôležité informácie:

-   platnosť STK a EK,

-   stočené kilometre,

-   exekúcia.

Ešte skôr ako sa vyberiete na obhliadku jazdeného vozidla, si dôkladne preverte aj predajcu. Neraz sa stalo, že sa za lákavým inzerátom skrýval podvodník. Odhliadnuc od toho, či ide o fyzické osoby alebo bazáre, dbajte na referencie. „V prípade bazára by som si na internete pozrel hodnotenia od klientov a skontroloval by som si ho v Obchodnom registri,“ radí Jozef Knopp, predseda Asociácie overovateľov vozidiel (AOV). O fyzických osobách môžu toho veľa napovedať aj sociálne siete.

Skontrolujte si VIN číslo

Úplne prvou informáciou, ktorú by ste sa mali dozvedieť pred kúpou vozidla, je jeho VIN číslo. V inzeráte totiž musí byť tento údaj uvedený, inak hrozia predávajúcemu vysoké pokuty. Odporúčame vám, aby ste si VIN číslo starostlivo odpísali a následne vykonali jeho dôkladnú kontrolu priamo na mieste prehliadky „jazdenky“. Dajte si veľký pozor predovšetkým na posledné dve číslice, ktoré zvyknú podvodníci zamieňať. Môže sa vám stať, že si nekúpite auto, ktoré ste videli v inzeráte, ale len jemu podobné. „Ak bazár neuvádza povinnú informáciu vo forme VIN čísla, radíme kupujúcim: ani tam nejdite! Ideálne je, ak je VIN číslo uvedené dvoma spôsobmi – napísané v samostatnej kolónke a zároveň na fotke karosérie alebo motora,“ pokračuje Jozef Knopp z AOV.

Čo si pozrieť priamo na mieste

Okrem spomínaného VIN čísla dokážete toho na „jazdenke“ preveriť oveľa viac. V prvom rade si vypýtajte od súčasného majiteľa všetky potrebné dokumenty k vozidlu:

-   servisná knižka,

-   protokoly o vykonaných STK a EK,

-   bločky zo servisov, kde boli uskutočnené opravy.

„Keď si overím pôvodné veci, pozerám si hrúbku laku. Ak je niečo prelakované, vidno to. Dajú sa kúpiť aj magnetické tyčinky na meranie hrúbky laku. Tam, kde je tmel, nezmeria nič,“ uviedol Jozef Knopp.

Nezanedbajte ani vizuálnu kontrolu exteriéru. Ak je zovňajšok vozidla výrazne opotrebovaný, môže to svedčiť o vysokom počte najazdených kilometrov:

-   drobné praskliny na čelnom skle,

-   stopy kamienkov na prednej kapote,

-   stav pneumatík,

-   korózia,

-   praskliny a medzery pri dverách alebo pri kufri.

 Prehliadka interiéru jazdeného vozidla môže taktiež veľa napovedať. Zamerajte sa nielen na vizuálnu, ale aj funkčnú stránku: 

-   zvýšená vlhkosť, stopy vody, piesku či blata (zlé tesnenie alebo predošlá záplava vozidla),

-   elektronika (kúrenie, klimatizácia, okná, kontrolky).

V neposlednom rade trvajte na skúšobnej jazde za volantom. Ak vám ju majiteľ neumožní, nad kúpou „jazdenky“ ani neuvažujte. Môže totižto napovedať veľa o jazdných vlastnostiach vozidla. Len tak dokážete dôkladne preveriť brzdový systém. Sústreďte sa na viacero ukazovateľov:

-   zvuk motora počas štartovania, voľnobehu a jazdy,

-   vibrácie a ťahanie do strán počas šoférovania,

-   zadrhávanie prevodovky.

Nepodceňujte tieto podnety a v podobných prípadoch sa radšej obráťte na odborníkov.

Zdroj: trumpeter.sk

Obráťte sa na špecialistov

Samozrejme, zo dňa na deň sa z vás nestane žiadny expert na jazdené vozidlá. Ak si chcete byť pri kúpe „jazdenky“ naozaj istí jej skutočným stavom, obráťte sa na odborníkov, akými sú napríklad atoexperts.sk. Špecialisti na automobily vám dokážu zistiť o jazdenom vozidle všetko potrebné:

-   kontrolu inzerátu,

-   kontrolu karosérie a meranie hrúbky laku,

-   kontrolu motorového priestoru,

-   kontrolu podvozka a kolies,

-   kontrolu interiéru,

-  spracovanie správy o aktuálnom stave vozidla a vizualizácie, resp. fotodokumentácie,

-   skúšobnú jazda a diagnostika,

-   odhad nákladov na nutné opravy.

Nestane sa vám tak, že kúpite auto, ktoré má stočené kilometre, alebo je na ňom nejaká ťarcha. „Keď prídeme na mechanickú obhliadku, zistíme skutočný stav auta a vieme vyjednať aj zľavu na základe toho, čo všetko treba opraviť, upraviť a vymeniť,“ dodal Jozef Knopp, predseda Asociácie overovateľov vozidiel (AOV).


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: trumpeter.sk

Komentáre k článku


Stream naživo