2016-05-12 04:00:00
Servis elektrobicyklov je dôležitý
Servis elektrobicyklov je dôležitý
Zdroj: Svet elektribicyklov

Máte bicykel na elektrinu? Šups s ním na kontrolu!

Je príjemné mať podporu, keď vám dochádzajú sily. Ale treba sa starať, aby fungovala.

Tak ako si po zime vytiahneme na prvú jazdu svoj bicykel a musíme si urobiť alebo dať urobiť jarný servis, to isté treba urobiť aj na ebajku. Samozrejme k tomu treba ešte niečo navyše. Treba totiž skontrolovať motor a baterku. To asi doma naozaj neurobíte. Na to je tu servis u certifikovaných odborníkov. Jedným z nich je napríklad Svet elektrobicyklov – ebajk.

Jarná kontrola elektrickej časti pozostáva najmä v diagnostike softwéru Bosch Systems a jeho prípadnej aktualizácii. Týmto si zabezpečíte optimálne fungovanie systému pre celé nasledujúce obdobie.

Dôležitá je kontrola detailov

V servise je zakomponované kompletné rozobratie, vyčistenie a nastavenie vôlí všetkých pohybujúcich sa častí bicykla, centrovanie kolies, vizuálna kontrola tlmičov a prečistenie uloženia asistenčného motora. Potom je tu špeciálne kontrola obloženia, kontrola reťaze, či ju netreba vymeniť, kontrola radiacej kabeláže v prehadzovačke, určite jej premazanie. Pre celoodpružené elektrobicykle je potrebné rozobratie a vyčistenie zadnej stavby.

Zdroj: Svet elektribicyklov

Reťaz je jedným z najviac opotrebovávaných komponentov na bicykli všeobecne, preto ju ja odporúčam strážiť a kontrolovať pravidelne. Inak opotrebováva ďalšie časti bicykla, ako sú kazetu, či pastorky (ozubené kolieska)“, odporúča dlhoročný aktívny cyklista Daniel Kučera, ktorý je zároveň certifikovaný predajca a servisný technik v centre ebajk. Vlastní certifikáty Shimano, Bosch Systems a Yamaha.

Zdroj: Svet elektribicyklov
Zdroj: Svet elektribicyklov

V akom stave máte baterku?

Ak sa chystáte jazdiť už druhú sezónu a nie ste si istí, či a ako sa môžete spoľahnúť na dojazd svojej batérie z vlaňajška i to vám v certifikovanom servise vedia overiť. Cez softvér Bosch diagnostic system for e-bike si v centre ľahko overíte kapacitu, funkčnosť, alebo si ju iba tak pre istotu na začiatku sezóny dáte skontrolovať. Nie je to iba pre váš dobrý pocit, ale odporúčajú to aj samotní výrobcovia.

Čistota pol života

Umytie vášho bicykla je vždy veľmi dôležité. Odborníci odporúčajú vyčistiť ho po každej dlhšej jazde. Ale kto má na to dnes čas? No čistota je tiež dôležitá. Veď je predpoklad, že s ebajkom zájdete ďalej a vyššie ako na bežnom bicykli. Preto je podľa Branislava Lukáča, špecialistu na e-bike Bosch system a klasickú údržbu bicyklov veľmi dôležité aj samotné umytie ebajku po každom, najmä zablatenom výlete.

Zdroj: Svet elektribicyklov
Zdroj: Svet elektribicyklov

„Mnohí na čistotu svojho stroja nedbajú. Vždy ma mrzí, keď nám zákazníci donesú na servis elektrobicykel a ja vidím, že sa o neho nestarajú dostatočne. Bohužiaľ, neuvedomujú si, že mu tým krátia životnosť. Keď sa po servise pre neho vrátia, vždy ho od nás dostanú čistý a niekedy si dovolím na tému starostlivosti aj utrúsiť poznámku“, dodáva Branislav Lukáč a ešte dodáva jednen detail: „Jediné obmedzenie na umytie je WAP-ka, ale to vedia aj klasickí cyklisti.“

Článok vznikol v spolupráci s ebajk.sk – Svet elektrobicyklov, najväčším centrom pre predaj, servis a požičovňu ebajkov na Slovensku.

Jozef Vydra
ZDROJ: Svet elektrobicyklov

Komentáre k článku


Stream naživo