2015-08-26 15:44:08
Čo tak skúsiť niečo
Čo tak skúsiť niečo nové na kolesách – ebajk
Zdroj: Vivafoto

Namiesto kolies nohy? Poďte radšej skúsiť niečo nové na kolesách – ebajk

Nie sme bicyklová veľmoc. Máme Petra Sagana, ale masové používanie bicyklov sa u nás nenosí.

Asi sme príliš pohodlní. Alebo sa „bránime“ zdravému pohybu tvrdeniami a mýtmi, že nemáme kondičku a jednoducho to na bicykli nezvládneme. Ale technika ide vpred a okrem iného pomáha aj tam, kde by sme to pred časom ani len nepredpokladali. Jazda na ebajkoch teraz prináša nové možnosti, o ktorých ani netušíte.

Mať v zásobe energiu, je výhoda. Baterka na ráme nie je síce žiadna pomocná štartovacia raketa, ale istú časť práce s krútením pedálov za vás „odmaká“. Iba vy sa rozhodnete, ako veľmi vám malý elektrický motor s baterkou bude pomáhať. Lebo elektrického asistenta nemusíte využiť vôbec. V prípade potreby vám pomôže až silou troch chlapov. Najlepšie na tom je, že je to stále úplne „obyčajné“ bicyklovanie, akurát nevypľujete dušu už po prvom kilometri.

Navyše všetky tie krásne cyklistické cestičky sú zväčša vyššie v kopcoch a tak si zážitok musíte vyšliapať. S ebajkom to všetko zvládnete. Ste ale stále nútení „pedálovať“ a hýbať sa, ale intenzitu si volíte sami v štyroch režimoch pomoci. Stačí sa iba odhodlať. Červíka zvedavosti vám určite nasadí predajca ebajk na Račianskej 77 v Bratislave, ktorý sa rozhodol netradične výjsť cyklistom v ústrety. Postavil totiž svoj obchod priamo pri ústí cyklotrasy AHOJ. Stačí teda naozaj len nasadnúť na pripravený stroj a zažiť zadarmo na skúšobnej jazde euforický stav. Eufória - práve takto popisujú ľudia prvý zážitok s ebajkom.

Zdroj: Vivafoto
Zdroj: Vivafoto

Ebajkoví cyklisti boli na Green Bike tour

V sobotu 22. augusta mali svoj veľký deň už po ôsmy raz cyklisti z Bratislavy a okolia. Tohtoročný maratón Kellys Green Bike tour však v tomto roku mal celkom novú kategóriu Ebike. Jej partnerom je práve najväčšie slovenské centrum pre elektrobicykle: ebajk - svet elektrobicyklov.

Magické lesné chodníčky, namáhavé, ale lákavé stúpania a klesania, potoky a lúky v Malých Karpatoch aj tento rok hostili odvážnych cyklistov, ktorí si prišli zmerať svoje sily na dvoch kolesách. Štart i cieľ bol na známej Partizánskej lúke na Železnej studničke. Pre kategóriu Ebike bola zvolená kratšia trať (34 km). Nebolo to podujatie iba pre fanúšikov jednej tichej stopy, ale aj ich fandiacim rodinám, pretože celé podujatie malo rodinný charakter plný skvelého programu. Pre deti sa uskutočnil detský cyklomaratónik v niekoľkých vekových kategóriách, zaspieval  Samo Tomeček, svoje kaskadérske kúsky na bicykli predviedol Michal Pokorný, ktorý hravo preskočil Renaul Kadjar. Pre mnohých stále novinku - ebajky si mohli vyskúšať všetci účastníci maratónu.

Zdroj: Vivafoto
Zdroj: Vivafoto

Cyklomódu počas mini módnej šou zastúpila americká priekopnícka značka Club Ride. K tomu voňala čerstvá cigánska, popíjali sa radlery. Tombola potešila hodnotnými cenami. Väčšinu času svietilo slnko, víťazov pri dekorácii pokrstil svieži letný dážď.

Ebajk sem patrí

O svoje pevné miesto medzi cyklistami statočne bojuje Svet elektrobicyklov – ebajk. Samostatnou kategóriou ukázali, že sa nechcú porovnávať s obdivuhodnými výkonmi klasickým „bajkerov“, chcú s nimi ale zdieľať súťaživosť a úžasnú atmosféru podujatí. Prvých víťazov v štatistikách elektrických bicyklov na Slovensku máme z tohtoročného maratónu známych: Radka Hrivnáková z klubu Rýchlosť je nákazlivá a Vladimír Gašparík zo Sveta elektrobicyklov – ebajk. V kategórii Ebike súťažilo už 16 nadšencov a tak sa dá povedať, že sa začala písať reálna história ebajkových súťaží elektrických bicyklov na slovenských podujatiach.

Zdroj: Vivafoto
Zdroj: Vivafoto

Netradičná stávka „stajne“ ebajk

Za „stajňu“ ebajk sa na štart postavili aj dvaja Draci, horkokrvní športoví maniaci s klasickými bicyklami a traja Ťažkoodenci, zrelí muži vetrom a časom ošľahaní s ebajkami. Medzi nimi vznikla stávka, ktorá mala porovnať ich výdrž, statočnosť, rýchlosť, odhodlanie... Obaja Draci však dostali na trati neopraviteľné defekty a nepokračovali tak v maratóne (prakticky odstúpili z popredných pozícií). Stávka sa teda nedá vyhodnotiť a tak si ju obe skupiny Drakov i Ťažkoodencov posunuli na najbližšie preteky.

Oslava dvoch kolies

Podujatie ako bol 8. Ročník Kellys Green Bike Tour 2015 je dôkazom toho, že kde je vôľa, tam je cesta. Magické chodníčky a cestičky Malých Karpát, zákerné stúpania, ale aj nevyspytateľné rýchle klesania dokážu dať zabrať a zároveň emócie vyniesť do endorfínových výšok. Hádam všetci alebo ešte viacerí sa práve preto tešia už teraz na budúci ročník.

A aby sa nezabudlo, ako je tradíciou každý rok, i teraz organizátor venoval časť štartovného a výťažok verejných zbierok a dražieb, čo je za tento ročník suma 1500 Eur, na pomoc našim najmenším, ale najstatočnejším bojovníkom - onkologicky chorým deťom.

red
ZDROJ: ebajk

Komentáre k článku


Stream naživo