2016-01-22 09:55:00
Sneh a ľad sa
Sneh a ľad sa podarí dostať z auta niekedy aj netradičnými nástrojmi
Zdroj: ADAC

Zima, zima tu je, sniežik poletuje... rady máme, rady dáme, nik sa nečuduje...

Verím, že máte auto pripravené na zimu úplne perfektne. Nezabudli ste naozaj na nič?

Pár rád sa vždy hodí a aj keď mnoho vecí viete, krutá zima s poriadne studeným počasím u nás nebýva často. Oplatí sa niektoré zopakovať.

Celkom na začiatok nezabudnite, že si máte pred jazdou očistiť od prípadného snehu celé auto. Teda aj z kapoty, strechy, nielen z okien. Dôvod je celkom zrejmý. Nielen pre pokutu.

Už pri plánovaní cesty rátajte s počasím a pridajte si k trvaniu jazdy dostatočnú časovú rezervu. Nikdy neviete, kde vás zdrží počasie, alebo nejaká nehoda. Platí to cez deň, keď sú cesty plnšie, ale aj v noci. Nedostatok áut na cestách môže byť aj nevýhoda, ak potrebujete pomôcť počas cestovania.

Ak sa vyberáte na cestu najmä v noci, tu je pár našich odporúčaní: vyrazte na cestu radšej s plnou nádržou. Ak by vás niekde zafúkalo, alebo by ste sa dostali mimo cesty a nemohli sa vrátiť vlastnými silami späť aby ste si mohli v aute kúriť, kým príde pomoc. Nezabudnite na deky a pre prípad potreby aj lopat(k)u a vrecko s pieskom - pomôžu v ľahších prípadoch dostať sa zo záveja.

Majte tiež nabitý mobilný telefón a nabíjačku so sebou. Nejazdite v noci po neznámych cestách, najmä ak hrozí, že ich vietor zafúka snehom. No a neponáhľajte sa, niekedy môže byť pod snehom ľad a ani všetci elektronickí pomocníci vás nespasia, keď pôjdete príliš rýchlo.

Zdroj: Sonax

Na záver jedna rada pre všetkých – ak budú mrazy okolo -20 stupňov Celzia, v nádržke ostrekovača vám bežná zimná náplň do -18, či -20° Celzia nestačí. Ani nariadená z pôvodných -40. Ak nezamrzne v hadičkách, môže tak urobiť priamo na skle, ktoré sa pri jazde a vetre prudko ochladzuje a kvapalina sa na ňom rýchlo odparí. Zvyšková voda na ňom prudko zamrzne. Pomáha vykurovanie čelného skla, ale tiež nie vždy. No a máte zarobené na problém, lebo cez náhle zamrznuté čelné sklo nič neuvidíte.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo