2013-07-24 06:00:00
Chorvátsko - polícia
Dobro došli - veľké kontroly na chorvátskych hraniciach už nečakajte.
Zdroj: mup.hr (Ministerstvo vnútra Chorvátskej republiky)

Ako sa dá dobíjať elektronické mýto ENC pri ceste do Chorvátska

O téme letných dovoleniek a cestovaní k moru hlavne do Chorvátska sme už písali veľa, no zdá sa, že stále nie dosť.

Chceli ste poradiť, ako a kde doplniť kredit na účte ENC. V zásade to ide troma spôsobmi. Dobiť ENC prístroje je možné buď jednoducho na mýtnej bráne (odovzdáte ho obsluhe do okienka pri platení mýta a zaplatíte v hotovosti, alebo kartou), alebo ešte pred cestou doma pri počítači – alebo na dovolenke niekde, kde máte internetové pripojenie. Mnohé hotely, ale aj kaviarne v Chorvátsku poskytujú aj free wifi siete, v najhoršom prípade na toto môžete použiť aj internetovú kaviareň.

Ako to funguje cez počítač

Na stránke www.hac.hr kliknite na červený obdĺžnik s nápisom prodaja.hac.hr, alebo sa rovno nalogujte na adresu https://prodaja.hac.hr/. Zobrazí sa vám formulár Prijava korisnika (prihlásenie), vyplňte korisničko ime (to je vaše meno v tvare meno.priezvisko) a doplníte lozinku (vstupné heslo). Všetky tieto údaje nájdete na druhej strane vašej zmluvy, ktorú dostanete pri kúpe zariadenia. Ak by ste chceli ako komunikačný jazyk na stránkach zvoliť angličtinu, v tomto prípade vás to ale automaticky presmeruje iba do chorvátčiny. Ak máte v počítači možnosť automatického prekladania stránok do slovenčiny (alebo češtiny, podľa verzie operačného systému a prehliadača), vypnite to. Systém inak zahlási, že vás nepozná.

Po vyplnení údajov stlačte Prijava (prihlásenie) a ste v systéme. Môžete si vybrať, či chcete výpis z účtu (Ispis) so všetkými transakciami, ktoré sa uskutočnili, alebo môžete dobiť kredit. V tom prípade hľadajte v ľavej časti záložiek kolonku Nadoplata. Keď dobíjate takto kredit po prvý raz, treba ešte zaškrtnúť, že súhlasíte s podmienkami používania systému (Prihvaćam uvjete korištenja) a potvrdiť.

Zaplatíte kartou

Úhradu zaplatíte cez platobnú kartu, nie prevodom z účtu. Preto v záložke Nadoplata karticom (platba kartou) napíšte do okienka Bruto iznos sumu v kunách, ktorou chcete prístroj dobiť. Z tohto kreditu sa potom odrátavajú platby za použitie úsekov diaľnic v takej výške, ako je platný cenník. Úsporu 21,74 % dosiahnete tým, že sa vám pri dobíjaní odúčtuje z vášho účtu o toľko menej. Napríklad pri dobíjaní o 250 kún vám z účtu odíde len 196 (presne 195,65 kuny) - v prepočte na eurá, samozrejme.

Pri ďalšom postupe zadáte všetky potrebné údaje o svojej platobnej karte, aby sa mohla spárovať pre budúce platby. Aj keď chorvátčinu ovládate na úrovni základných fráz a pozdravov, pochopíte, čo od vás chcú – pripomíname, že broj je číslo. Keď je všetko hotovo, kliknite na Provedi plačanje. No a je to. Po transakcii sa vám zobrazí  nový stav účtu. Do e-mailu vám ešte príde potvrdzujúca správa o uskutočnení operácie. Stačí sa už len odhlásiť tlačidlom Odjava.

Poznámka:

Ak by ste si kupovali ENC v nočných hodinách, môže sa stať (ale podľa ubezpečenia z HAC by sa nemalo), že namiesto podrobnej zmluvy s heslom dostanete iba faktúru, ktorá potvrdzuje kúpu zariadenia. Potom ako užívateľské meno a heslo slúži číslo prístroja, ktoré nájdete na prístroji aj na obale. Dobíjanie funguje, keď sa prihlásite ako neregistrovaný užívateľ a do riadku užívateľské meno a heslo zadáte číslo ENC.

Existuje tretia alternatíva

Možno nebudete mať prístup na internet a budete si chcieť aj tak užiť výhodu rýchlejšieho prejazdu cez mýtnicu s úsporou za platby. To vám platenie v okienku pri obsluhe trocha naruší. Preto môžete využiť aj dobíjanie cez SMS. V predajných miestach tlače, alebo v pobočke ZAGREBAČKE BANKE si kúpite kupón za 100, 300, 500, alebo 900 kún. Po vytiahnutí zo zataveného obalu zotriete ochrannú vrstvu, pod ktorou je 14 miestny číselný kód (napríklad 12345678901234). Do SMS-ky napíšte tento 14 miestny kód a za pomlčkou prvých 12 číslic ENC prístroja (ktorý má napríklad číslo 210987654321). SMS teda môže vyzerať napríklad takto: 12345678901234-210987654321 Pošlite túto SMS na číslo 80422. Po odoslaní dostanete potvrdzujúcu správu o úspešnom doplnení kreditu pre váš ENC prístroj. Netreba zabudnúť, že za odoslanú SMS platíte poplatok v zmysle cenníkov telekomunikačného operátora v roamingu podľa služieb , ktoré využívate.

Pár dobrých rád na záver

Dobili ste si kredit, šťastnú cestu. Teda aj primerane rýchlu. Chorvátski policajti veľmi neriešia mierne prekročenie rýchlosti na diaľnici – takých 10 km/h navyše je v pohode. Nejazdite však viac. Obľúbenými miestami, kde vás odmerajú, sú najmä nadjazdy nad diaľnicou.

Ak už máte vybratý termín nástupu na dovolenku a je to v sobotu – očakávajte, že budete pri najväčších mýtniciach aj tak čakať, kým sa dostanete do svojej vytúženej „lajny“ pre ENC. Býva takmer výhradne vždy na pravej strane, raďte sa preto do pravého pruhu. Rozšírenie pre viac platobných miest je totiž vždy len niekoľko sto metrov pred samotnou mýtnicou.

Ak idete individuálne, zvoľte iný deň v týždni, diaľnice sú menej prepchaté. Ak niet vyhnutia, zvážte, či si môžete cestu naplánovať tak, aby ste sa napríklad na mýtnicu Zagreb – Lučko dostali pred 08:00, alebo ešte lepšie aj skôr. Inak sa čakaniu nevyhnete. Príjemnú dovolenku!

Jozef Vydra
ZDROJ: hac.hr, hak.hr, croatia.hr

Komentáre k článku


Stream naživo