2013-07-10 05:00:00
Diaľnica A2 Macelj -
Diaľnica A2 v Chorvátsku má zvláštnosť: keď na nej zídete a znova sa vrátite na dvoch výjazdoch, ušetríte až 40 % poplatkov
Zdroj: hac.hr

Cestujete do Chorvátska? Ušetrite na obchádzkach v Slovinsku aj v Chorvátsku

Ozvali ste sa v diskusii v predchádzajúcich článkoch, vraj prečo radíme cestovať pri ceste do Chorvátska iba po drahších diaľniciach.

Prečo odporúčame diaľnicu  a nie lacnejšiu neplatenú alternatívu? Nuž, ide v prvom rade o bezpečnosť a samozrejme aj o rýchlosť cestovania. Platí to hlavne pre Maďarsko, ale aj pre Chorvátsko. Väčšinu trás máme vyskúšanú a preto vieme, prečo vám to radíme.

Hlavne ak cestujete v noci, je jazda po diaľnici komfortnejšia. Možno viac monotónna, ale aj sa stredate za volantom (čo vám určite odporúčame), je to najlepší spôspb, ako sa dostať na dovolenku do Chorvátska autom.

Z východu najlepšie cez Maďarsko

Ak sa napríklad rozhodnete pre cestu do Chorvátska z východu Slovenska, voľte ju cez Maďarsko a po diaľnici. Cesta za pár peňazí navyše je oveľa bezpečnejšia a aj rýchlejšia po diaľnici smerom na Budapešť, ako by ste sa trmácať po okreskách.  Za ten pocit z pár ušetrených eur sa to naozaj nevyplatí, verte.

 Pred Budapešťou máte na výber, či sa vyberiete cez hlavné mesto Maďarska naprieč (v noci pri prázdnych cestách to môže byť rýchlejšia alternatíva), alebo cez obchvat (je to približne 40 km navyše, ale stále po diaľnici a navyše už nič neplatíte, je to za rovnaké peniaze. Výber je na vás. Ak nechcete platiť maďarské mýto, skúste to cez južný ťah Slovenska a potom sa napojte v Šahách, Komárne, alebo až v Rajke.

Pri ceste zo stredu Slovenska je alternatívou diaľnica aj okresné cesty, alebo ich kombinácia. Zo západného Slovenska sú aspoň dve trasy po cestách bez poplatkov, ale môžete sa rozhodnúť pre dlhšiu, ale  komfortnejšiu jazdu. Alebo zavrhnete Maďarsko ako tranzitnú krajinu a vyberiete sa po rakúskych a slovinských diaľniciach do destinácie v Chorvátsku. No a komu by sa nepáčilo, ušetriť aspoň niečo z poplatkov za diaľnice, všakže? Máme pre vás dva tipy.

Obíďte slovinskú diaľnicu

Z rakúskej diaľnice A9 treba odbočiť na exite číslo 226 na Gersdorf (an der Mur), potom na cestu č. B69 a zamieriť treba na Mureck. Na jeho konci odbočte doprava (návestie s nápisom Slowenien) a cez pohraničný most ponad rieku Mura do slovinského mestečka Trate. Nech vás neprekvapí, že sa budete šplhať do kopcov po ceste v smere na Lenart, ktorá aj vďaka tomu, že sa dosť intenzívne používa ako obchádzková trasa, je horšie udržiavaná. V Lenarte treba odbočiť doprava na Maribor. Potom pokračujte rovno – neodbočte doprava na Lendavu, to je smer na diaľnicu! Keď prídete do Ptuje, dá sa odbočiť hneď na prvej odbočke v meste doprava na Záhreb. Na novej ceste k obchodnej zóne s niekoľkými kruhovými objazdmi sa držte smeroviek Záhreb. Pozor na políciu, ktorá zvykne merať na rovnom dlhom úseku dodržiavanie 50 km/h. Cez štvrtý kruhový objazd, ktorý prejdete rovno, sa dostanete na most cez Ptujské jazero, potom opäť rovno cez ďalší kruhový objazd a na tabuli uvidíte napísané Zagreb so symbolom preškrtnutej diaľnice. Nájazdom sa dostanete na jej zatiaľ posledných asi 150 metrov a potom sa nedostavaná diaľnica mení na cestu I/9 s kvalitou ako u nás doma... Kedy a či ju opravia, je otázne. Existujú aj iné alternatívy objazdu diaľnice v Slovinsku, ale sú počas sezóny neustále plné, navyše vedú cez Maribor, čo cestu zbytočne komplikuje. Po pár kilometroch ste na hraničnom priechode Zgornje Gruškovje s mýtnicou  a po diaľnici A2 už môžete fujazdiť smer Záhreb.

Poznámka:

Keď Slovinci dokončia diaľnicu tam, kde je zatiaľ cesta I/9, asi sa táto „obchádzka“ nebude dať využiť. Tak berte, kým je. Čo bude potom, budeme riešiť tiež potom.

Zdroj: hac.hr

Ušetrite za mýto pri Záhrebe

Aj v Chorvátsku jednoduchou obchádzkou ušetríte niekoľko kún. Nie je to síce horibilná suma, ale pomôže. Chorvátski vodiči rýchlo našli spôsob, ako vykompenzovať zdraženie mýtneho v minulom roku na jednom z najvyužívanejších úsekov tamojšej diaľničnej sieti, na autostráde A2, ktorá spojuje Zahreb a hraničný priechod Macelj. Práve na tomto úseku nie je možné platiť elektronicky prostredníctvom ENC škatuľky. Prevádzkovateľ týchto približne 70 kilometrov, spoločnosť AZM (Autocesta Zagreb – Macejl), má vlastné predplatené karty AZM Card. Môžete si ich kúpiť na mýtnici nonstop. Prejazd týmto úsekom v jednom smere stojí v hotovosti na mýtnici 48 kuna. Ak na predplatenú kartu, za ktorú zaplatíte zálohu 20 kún, ktoré dostanete späť pri jej vrátení vložíte aspoň 200 kún, dostanete zľavu na mýtnom 25 %. Je otázkou, či sa na taký krátky úsek oplatí zaobstarať kartu, keď zvyšok krajiny používa ENC. Navyše aj v tomto prípade sa dá ušetriť trikom.

Zdroj: hac.hr

Pár manévrov a výrazná úspora

Ako napísal portál vecernji.hr, stačí na približne šesťdesiat kilometrovom úseku dva razy zísť a opäť zasa vojsť na diaľnicu. Hoci sa tak platí na mýtniciach trikrát namiesto jedenkrát, ušetríte týmto spôsobom 40 %. Keď totiž opustíte diaľnicu a hneď potom sa na ňu vrátite na výjazdoch Mokrica a Krapina, zaplatíte len 27 kún, pričom cesta sa  predĺži len o pár minút. Cena je dôsledkom toho, že pri výstavbe diaľnice zanikla pôvodná cesta a miestni obyvatelia prišli o možnosť bezplatného cestovania. Kompenzujú im to zníženou cenou za diaľnicu – môžete to využiť aj vy.

Jozef Vydra
ZDROJ: vecernji.hr, iDnes

Komentáre k článku


Stream naživo