2012-11-23 08:19:58
Majte reťaze v aute
Napriek tomu, že máte pohon 4x4 sú reťaze niekedy nevyhnutné
Zdroj: BMW

Majte reťaze v aute pri ceste po Európe

Nič na tom nemení ani fakt, že máte pohon 4x4. Dvanásť krajín Európy vrátane troch našich susedov (Česká republika, Maďarsko a Rakúsko), požaduje používanie snehových reťazí aj v takom prípade.

Požiadavky jednotlivých krajín na svietenie, použitie zimných pneumatík, či povinnú výbavu vozidla sú rôzne. Podobne je to aj so snehovými reťazami.  Väčšina európskych krajín vyžaduje v priebehu zimného obdobia zimné pneumatiky. Ani to však v niektorých krajinách nestačí a niektoré nariaďujú mať na aute v istých oblastiach aj snehové reťaze.

(Ne)povinná výbava

Paradoxom je, že hoci v žiadnej z týchto krajín nie sú povinnou súčasťou zákonom predpísanej výbavy, dopravné značky za určitých okolností môžu vyžadovať ich použitie.  To sa týka niektorých oblastí predovšetkým v období s hustým snežením, keď sa vytvorí na vozovke ľad, alebo hlboká vrstva snehu. Keď nemáte reťaze, polícia vám môže zakázať ďalšiu jazdu. Alebo vám dá pokutu - u nás by to bolo celkom určite. Prípadne vám môže pomôcť s nasadením snehových reťazí. Na rozdiel od našej polície napríklad švajčiarski policajti to „pomáhať a chrániť“ nemajú napísané na autách, ale keď treba, pomôžu. Ide totiž v prvom rade o bezpečnosť a zdravie ľudí na cestách.

Pohon 4x4 tiež s reťazami

Kam reťaze nasadiť? Najlepšie na všetky štyri kolesá, alebo v prípade štvorkoliek aspoň na jednu – hnaciu nápravu. Pohon 4x4 vás povinnosti použiť snehové reťaze bežne nezbavuje. Nemusíte ich nasadiť iba v prípade dodatkovej tabuľky pod značkou – napríklad v Rakúsku s textom „4x4 ausgenommen” (s výnimkou 4x4). A aké reťaze použiť? Nemusia byť najdrahšie – nie vždy sú aj najkvalitnejšie, ako preukázal minuloročný test ADAC. Vyhrali tie s cenou niekde v strede ponuky. Ale pozor, nespoliehajte sa kvôli cene na trhoviská. Vo väčšine krajín, ktoré vyžadujú používanie snehových reťazí, v predpisoch jasne určujú aj kvalitatívne parametre, ktoré musia reťaze minimálne spĺňať. Je to logické, lebo nejde iba o normy – ak ste ešte nevideli, čo dokáže roztrhnutá reťaz narobiť s pneumatikou aj s podbehom (blatníkom) – nie je to pekný pohľad a lacný špás.

S „ponožkami“ neuspejete

Polícia v danej krajine asi počas kontroly priamo na mieste nebude schopná určiť pri namontovaných reťaziach, či spĺňajú príslušnú normu. Ale môžu vyžadovať obal, kde by tieto údaje mali byť. Čo bude policajtom možno stačiť, ale vášmu auto veľmi nepomôže, sú textilné návleky, ktoré sa ponúkajú ako náhrada reťazí. Aj spomínaný test reťazí ADAC ukázal, že najlepšie sú reťaze s kovovými okami na behúni pneumatiky, ich textilné náhrady a rôzne spreje výrazne zaostali. Sú síce riešením, dokonca ich ponúkajú aj pre kamióny, ale neodporúčame ich.

Zmena je život

Funguje to všade na svete, takže nielen u nás, ale skoro všade sa z času na čas menia pravidlá, predpisy a zákony. Aj tie, ktoré upravujú výbavu vozidiel v príslušných krajinách. A keďže predpisy nie sú úplne zharmonizované v celej Európe, odporúčame vám preto – informujte sa vopred, čo vo svojich predpisoch vyžaduje nielen cieľová krajina, ale aj tie, ktorými povedie vaša cesta. Aby vás podmienky a predpisy náhodou nezaskočili. Veď právom sa hovorí, že šťastie praje pripraveným...

V týchto krajinách Európy očakávajte, že vám môžu dopravné značky nariadiť použitie snehových reťazí:

Bulharsko, Česká republika, Francúzsko, Maďarko, Nemecko, Portugalsko, Rakúsko, Slovinsko, Srbsko, Španielsko, Švajčiarsko, Taliansko.

Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo