2012-11-16 08:14:58
Ako (ne)predbiehať snežný pluh
Predbehnúť snežný pluh? Chce to nielen odvahu, ale hlavne dobre zvážiť riziká.

Ako (ne)predbiehať snežný pluh

So snežnými pluhmi sa stretávame v našich končinách iba pár mesiacov do roka. Ak je to v protismere a neodhŕňa sneh, asi je to znamenie, že cesta je zjazdná. Ale čo ak ide pomaly pred vami a "dláždi" vám pluhom cestu?

Predbehnúť, či nepredbehnúť? A ak áno, tak ako na to? Nemecký autoklub ADAC na svojich stránkach radí motoristom všeličo. Predbiehanie snežného pluhu medzi tieto rady nepatrí. Jednoducho nie je predbiehaniu snežných pluhov príliš naklonený. Pridáva pre svoje tvrdenie dostatok argumentov. Ale tiež informácie, ako to zvládnuť.

Keď „naozaj musíte“

Pri jazdení v zime sa aj na našich cestách objavujú snežné pluhy, ktoré odpratávajú sneh z ciest. Už len predstava, že máte predbehnúť opachu s masívnym kusom kovu pred sebou naháňa niektorým motoristom strach. Navyše ak husto sneží, fúka silný vietor, dokáže pluh počas jazdy poriadne rozvíriť sneh. A vybrať sa do protismeru v takomto prípade nie je veľmi bezpečné. Navyše nič tým nezískate, lebo aj keď sa predbiehanie pomalšie idúceho snežného pluhu podarí, musíte spomaliť na ceste, z ktorej ešte sneh  nebol odprataný.

Ako na to

Ak sa už naozaj rozhodnete pluh predbiehať, mali by ste sa riadiť podľa ADAC niekoľkými pravidlami. V prvom rade by ste mali upustiť od nebezpečného a riskantného predbiehania. Podľa nemeckého autoklubu je dôležité dodržiavať dostatočný odstup od snežného pluhu. To platí samozrejme aj pri jazde na ním. Ak sa totiž priblížite príliš, zašpiníte si auto snehom a soľou, ktoré od pluhu odlietavajú. Zhoršíte si tak ešte viac viditeľnosť. Zvýšenú pozornosť venujte zisteniu, či je pluh pred vami šípový, keď sneh odhŕňa na obe strany, alebo je radlica otočená len na (zväčša pravý) bok cesty. Aj v tom prípade istá časť snehu zostane na ľavej strane. Pri predbiehaní sa kolesá dostanú do hlbšieho snehu a môžete dostať šmyk.

Dôležitý je dobrý odhad

Majte na pamäti, že radlica je široká a na predbiehanie zostane menej priestoru. Cesta už môže byť zúžená mantinelmi predtým odhrnutého snehu, alebo zasnežený okraj môže splývať a keďže biela farba pôsobí dojmom priestoru, miesto na predbehnutie sa môže zdať širšie, ako skutočne je. Navyše pri predbiehaní aj od pluhu odlietava sneh a z rozmetadla posypová soľ. Môže to v rozhodujúcom momente spôsobiť zľaknutie a zašpinenie čelného skla. Spolu s nesprávnym odhadom šírky cesty a vzdialenosti aj protiidúceho vozidla to býva základ pre nehodu.

Pluh na diaľnici

Predbiehanie na dvoj a viacpruhovej vozovke sa môže zdať jednoduchšie. Nič nepôjde v protismere, cesta je širšia. Lenže vtedy naďabíte zväčša aspoň na dva pluhy vedľa seba, aby odpratali celú šírku vozovky od snehu. A sme tam, kde sme nechceli byť. Naša rada teda znie: ak sneží, doprajte si väčšiu časovú rezervu a neponáhľajte sa „na doraz“. Nemusíte prísť do cieľa včas. Alebo vôbec.

Jozef Vydra
ZDROJ: ADAC

Komentáre k článku


Stream naživo