2019-06-23 14:40:00
Nissan Ice Cream Van
Nissan Ice Cream Van
Zdroj: Nissan

Nissan ponúka zmrzlinu z auta s energiou na chladenie z oblohy

Nissan vytvoril elektrický koncept s nulovými emisiami pri príležitosti Dňa čistého vzduchu v Spojenom kráľovstve.

Nissan spojil sily so škótskou spoločnosťou Mackie‘s of Scotland, výrobcom zmrzliny, ktorý dodáva energiu svojej rodinnej mliečnej farme z obnoviteľných zdrojov – vetra a slnka. Projekt ukazuje, ako prístup „z oblohy k zmrzline“ dokáže odstrániť závislosť na fosílnych palivách v každej fáze procesu výroby a predaja zmrzliny.

Kalyana Sivagnanam, generálny riaditeľ spoločnosti Nissan Motor (GB) Ltd. uviedol: „Zmrzlina je obľúbená na celom svete, no spotrebitelia čoraz viac dbajú na vplyv výroby takýchto pochúťok na životné prostredie a na spôsob „poslednej fázy“ ich doručenia k nám.“

Zdroj: Nissan

Väčšina najmä starších zmrzlinárskych áut má naftové motory. Neustále bežia, aby poháňali chladiace zariadenie. Tieto motory produkujú škodlivé emisie vrátane sadzí. Niektoré obce a mestá v Spojenom kráľovstve sa chystajú zakázať tieto vozidlá, alebo im udeľovať pokuty. Koncept Nissanu predstavuje riešenie pre predajcov, ako znížiť uhlíkovú stopu a poskytnúť svojím zákazníkom lepší zážitok.

Prototyp dodávky je založený na 100 % elektrickom ľahkom úžitkovom modeli Nissan e-NV200. Kombinuje pohon s nulovými emisiami, opätovné využitie batérie na ukladanie energie a generovanie obnoviteľnej solárnej energie. Projekt je dokonalou ukážkou stratégie Nissan Inteligent Mobility, Zužitkováva vyše desaťročie skúseností s elektromobilmi a pokrokov v oblasti technológií batérií. Motor dodávky poháňa 40 kWh batéria, zmrzlinárske vybavenie vrátane prístroja na točenie, mraziacej zásuvky a chladničky na nápoje poháňa riešenie Nissan Energy ROAM, ktoré sa dostane do predaja na konci roka 2019.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

ROAM je prenosná batéria navrhnutá pre profesionálne aj voľnočasové využitie, ktorá využíva lítium-iónové články znova získané z elektromobilov značky Nissan prvej generácie (vyrábaných od roku 2010). Umožňuje to udržateľné opätovné využitie batérií elektromobilov Nissan.

Karin Hayhowová, marketingová riaditeľka spoločnosti Mackie‘s of Scotland, uviedla: „Projekt sa dokonale dopĺňa s našou víziou dosiahnuť trvalú udržateľnosť využitím obnoviteľnej energie a eliminovať fosílne palivá na ceste ‚z oblohy k zmrzline‘. Presedlali sme zo závislosti na fosílnych palivách na čistú, obnoviteľnú energiu. V súčasnosti exportujeme 4,5-krát viac energie do štátnej siete, než jej spotrebovávame. Sme hrdí na to, že sme ‚výrobca zmrzliny‘, ktorý pozitívne vplýva na klímu.“ 

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Nissan e-NV200 Ice Cream Van

Model e-NV200 má pri použití výhradne elektrického pohonu dojazd 200 kilometrov (WLTP, kombinované) na jedno nabitie. Dve jednotky Nissan Energy ROAM majú kombinovanú úložnú kapacitu 1,4 kWh a dokážu poskytnúť výkon až 1 kW. Je možné ich nabíjať z 230 V elektrickej siete (plné dobitie trvá asi hodinu) alebo z poľa solárnych panelov na streche dodávky (na úplné nabitie treba 2 až 4 hodiny). 

Za zmrzlinu sa dá platiť hotovosťou, bezkontaktnou platobnou kartou a platbami smartfónom pomocou „dotykového“ panela umiestneného na bočnej strane dodávky 

Zdroj: Nissan

Namiesto reproduktorov na prilákanie zákazníkov má koncept inteligentné tlačidlo. Vytvorí tweet s presnou polohou dodávky s využitím globálnej adresovacej služby What3Words. Služba delí celý svet na miesta s rozmermi 3 x 3 metre, pričom každé má jedinečnú trojslovnú adresu: napríklad ///trendy.angel.define je miesto na nábreží mesta Brighton & Hove v Spojenom kráľovstve. Zákazníci môžu jednoducho zistiť presnú polohu dodávky v parku alebo na nábreží, kde by štandardná adresa nefungovala.

Zmrzlina v lete, príjem v zime

Vďaka schopnosti nabíjania modelu e-NV200 si majitelia môžu zaistiť príjem počas zimy, keď sa dodávka nepoužíva tak často. Pomocou nabíjačky V2G (vozidlo-sieť) sa batéria modelu e-NV200 môže použiť na uchovávanie nadbytočnej energie zo štátnej siete (napríklad obnoviteľnej energie získanej z vetra alebo slnka) a následne ju v prípade potreby dodať do siete. To dokáže pomôcť s vyrovnávaním výkyvov v požiadavkách na energiu v rámci krajiny, ale tiež poskytnúť vlastníkom elektromobilov ďalšie príjmy, keď sa vozidlo nepoužíva na jazdenie.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Mackie‘s of Scotland je škótsky výrobca zmrzliny, ktorý sa usiluje o titul „najekologickejšej“ spoločnosti Británie tým, že sa stane sebestačným v oblasti energie a zbaví sa závislosti od fosílnych palív. Spoločnosť Mackie’s využíva solárne panely, veterné turbíny a elektrárne na biomasu pre zásobovanie rodinnej farmy čistou, obnoviteľnou energiou. Zmrzlina spoločnosti Mackie’s sa vyrába z čerstvého mlieka, smotany a bez umelých prísad.

Nissan e-NV200 a batérie Nissan Energy ROAM

Nissan e-NV200 je cenovo výhodná, plne elektrická dodávka. Zvonku je kompaktná, vnútri priestorná a navrhli ju na prevádzku v meste. Má nákladný priestor 4,2 m³, dojazd až 300 kilometrov pri mestskej premávke a rýchle nabíjanie – dobije batériu z 20 na 80 % len za 40 až 60 minút.

S kapacitou 700 Wh a maximálnym výkonom 1 kW predstavuje Nissan Energy ROAM prenosnú batériu, ktorá ponúka čisté, trvalo udržateľné riešenie zdroja elektriny na cestách.

Je zložená z už použitých batérií získaných z elektromobilov Nissan LEAF prvej generácie, ktorých životný cyklus sa už skončil. Vďaka tomu je Nissan Energy ROAM najnovším príkladom líderstva značky Nissan v oblasti technológií trvalo udržateľnej energie.

 Nissan Energy ROAM sa začne predávať v Európe v roku 2019.


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo