2019-02-24 09:55:00
Nissan AirOPUS
Nissan AirOPUS
Zdroj: Nissan

Nissan zabezpečí elektrinu pri kempovaní v prírode

Spoločnosti Nissan Energy a OPUS Campers spoločne vytvorili koncept inteligentného kempovacieho prívesu.

Využíva batérie z elektromobilov Nissan na zaistenie energie pre život mimo civilizácie až počas jedného týždňa. Koncept Nissan x OPUS obsahuje nedávno predstavenú jednotku Nissan Energy ROAM, čo je prenosná batéria „všetko v jednom“ odolná proti poveternostným vplyvom. Využíva technológiu batérií z elektromobilov Nissan na zaistenie ľahko dostupnej a tichej elektriny bez emisií pri cestovaní.

ROAM má kapacitu 700 Wh a výkon 1 kW. Jeho lítium-iónové články sú z elektrických vozidiel Nissan prvej generácie. Takto sa zaručilo udržateľné ďalšie využitie týchto batérií. Jednotka ROAM je upevnená v špeciálnej priehradke v prednej časti prívesu OPUS a zaisťuje napájanie 230 V i 12 V okruhu. Pomocou solárneho panelu má dostatočnú energetickú autonómiu na približne sedem dní kempovania.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Nissan Energy ROAM je reálnym príkladom, ako spoločnosť Nissan využíva svoju technológiu batérií a skúsenosti v oblasti elektromobilov v úplne nových sektoroch. Vytvára  tak ekologickejšie a udržateľnejšie riešenie pre tých, ktorí potrebujú elektrinu pri cestovaní. Jednotka Nissan Energy ROAM je navrhnutá na profesionálne i voľnočasové využitie a poskytuje ekologické a udržateľné riešenie pre zákazníkov, ktorí sa nezaobídu na cestách bez elektriny. Na európske trhy sa dostane v tomto roku.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Koncept Nissan x OPUS dovoľuje výletníkom, aby zostali pripojení a užívali si pohodlie domova a zároveň mohli slobodne cestovať na odľahlé miesta. Jednotka Nissan Energy ROAM sa dá vybrať zo skrine vnútri prívesu a nabiť mimo kempovacieho miesta zo štandardnej 230 V domácej zásuvky, alebo pripojením k solárnemu panelu. Prvýkrát sa verejne predstavil v stánku OPUS na veľtrhu Caravan, Camping and Motorhome Show na výstavisku The NEC v britskom Birminghame od 19. do 24. februára 2019. Cenové rozpätie radu AIR OPUS® sa začína na približne 18 000 eur. Výrobná základňa spoločnosti OPUS je vo Veľkej Británii a svoje výrobky vyváža do Európy, Severnej Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Inovatívny príves AIR OPUS predstavený v roku 2017 používa technológiu vzduchových tyčí a pomocou vstavaného kompresora sa nafúkne približne za 90 sekúnd. Ľahká a kompaktná konštrukcia prívesu OPUS z neho robí ideálneho spoločníka na kempovanie v teréne a pohyb mimo civilizácie. V prívese Nissan x OPUS je vybavenie na varenie, priestor na sedenie, resp. stravovanie a miesto na spanie až pre šesť osôb. Aj tí najviac technologicky zameraní výletníci budú v prírode spokojní. Nissan x OPUS ponúka 230 V zásuvku na napájanie domácich spotrebičov, USB zásuvky na nabíjanie smartfónov a iných periférnych zariadení, LED osvetlenie v streche, 4G mobilný Wi-Fi hotspot až pre 10 zariadení, a dokonca i digitálny projektor so sťahovacou obrazovkou na večerné sledovanie filmov.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Aby mohli výletníci po celodennej pešej túre načerpať sily, majú tiež 230 V prenosnú mikrovlnnú rúru, dvojplatničkový plynový sporák a chladničku. Zvonku je Nissan x OPUS plne pripravený na dobrodružstvo – je vybavený terénnymi pneumatikami a diskami kolies z ľahkých zliatin, nosičmi na dva bicykle, a dokonca nosičom na kajak.

Jednotka Nissan Energy ROAM s kapacitou 700 Wh a výkonom 1 kW dokáže predĺžiť energetickú nezávislosť prívesu OPUS približne na sedem dní v závislosti od kombinovanej kapacity batérie na voľný čas, batérie Nissan Energy ROAM a jedného až dvoch nabití 400 W solárnym panelom (jedno nabitie trvá 2 – 4 hodiny). To umožní pohybovať sa mimo civilizácie až jeden týždeň.

Zdroj: Nissan
Zdroj: Nissan

Keď treba dobiť batériu, dá sa Nissan Energy ROAM jednoducho vybrať z upravenej priehradky vpredu. Jednotka sa potom pripojí do akejkoľvek štandardnej 230 V zásuvky a dobiť približne za hodinu. Nissan x OPUS môže zostať na kempovacom mieste bez toho, aby bolo nutné prevážať ho späť do civilizácie kvôli nabitiu. Ak sa nikde v blízkosti kempovacieho miesta nenachádza 230 V zásuvka, je jednotka Nissan Energy ROAM vybavená vstupom na napájanie zo solárneho panelu.

Zdroj: Nissan


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra

Komentáre k článku


Stream naživo