2018-06-02 04:00:00
HondaJet Elite
HondaJet Elite
Zdroj: Honda Aircraft Company

Honda nevyrába iba autá a motocykle – mieri aj vyššie

V Ženeve, ktorá býva každý rok na jar dejiskom významného autosalónu, predstavila iný dopravný prostriedok.

Honda Aircraft Company, ktorá je dcérskou spoločnosťou v úplnom vlastníctve firmy American Honda Motor Co., Inc., ukázala modernizované lietadlo HondaJet Elite verejnosti prvýkrát počas Európskej konferencie a výstavy obchodného letectva (EBACE) od 28. mája do 31. mája.

Lietadlo na tomto podujatí predstavil prezident a generálny riaditeľ spoločnosti Honda Aircraft Company, Michimasa Fujino. „HondaJet Elite predstavuje trvalý záväzok spoločnosti Honda Aircraft zlepšovať efektivitu a vytvárať nové hodnoty pre obchodné letectvo“, povedal. „Vďaka výsledkom inovácií, dizajnu a inžinieringu sa naše nové lietadlo vyznačuje niekoľkými zlepšeniami letových charakteristík a komfortu, ktoré v letectve opäť nastavujú nový štandard“. 

Vynovené Elite je šetrné k životnému prostrediu a okrem ďalších špičkových technológií a vybavenia má aj najlepší dolet vo svojej triede. K tomu zdokonalenú leteckú elektroniku a zlepšené vybavenie kabíny.

Zdroj: Honda Aircraft Company

Päťmiestny (+ dvaja členovia posádky) biznisjet HondaJet Elite už má typovú certifikáciu Federálneho leteckého úradu USA (FAA) a spoločnosť podala žiadosť aj o typovú certifikáciu Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva (EASA).

Využívaním pionierskych pokročilých technológií spoločnosti Honda Aircraft, v spojení s najnovšími výdobytkami v oblasti výkonnosti a komfortu, poskytuje nové lietadlo používateľom najvyššiu možnú bezpečnosť, hodnotu a zážitok z osobnej mobility. Modernizované lietadlo je naďalej výrazne efektívnejšie z hľadiska spotreby paliva než akékoľvek iné lietadlo v jeho kategórii, pričom produkuje menej skleníkových plynov než akékoľvek iné dvojmotorové komerčné lietadlo podobnej veľkosti.

Zdroj: Honda Aircraft Company
Zdroj: Honda Aircraft Company

Lietadlo HondaJet Elite zdedilo letecké prelomové objavy, dosiahnuté spoločnosťou Honda Aircraft  - napríklad umiestnenie motorov nad krídlami (Over-The-Wing Engine Mount „OTWEM“), špičky trupu a krídla s prirodzene laminárnym prúdením (NLF) a trup z kompozitných materiálov. Toto lietadlo je vo svojej kategórii nielen najefektívnejšie, ale aj najtichšie a najrýchlejšie, pričom má aj najvyšší dostup a najdlhší dolet, ktorý je 1437 námorných míľ (2661 km). Jeho dostup je 43 000 feetov (13 106 m) a maximálna rýchlosť je 782 km/h (422 KTAS). Lietadlo je dlhé takmer 13 metrov (12,99 m), vysoké 4,54 m a rozpätie krídel je 12,12 m. Dokáže stúpať rýchlosťou až 4100 ft za minútu (1250 m/min).

Zdroj: Honda Aircraft Company
Zdroj: Honda Aircraft Company

Lietadlo má zdokonalené tlmenie hluku motorov, čo sa prejavuje znížením vonkajšieho a vnútorného hluku. HondaJet Elite poskytuje zdokonalené bezpečnostné funkcie pre manuálne lietanie, ktoré zamedzujú prevádzke lietadla mimo normálnej letovej obálky. Manažment výkonu prináša optimalizované plánovanie prvkov letu vo všetkých jeho fázach, kde kontroluje a riadi vzdušnú rýchlosť, letovú výšku, spotrebu paliva a pod. Systém AFCS stráži nízku rýchlosť lietadla a autopilot pomáha pri priblížení lietadla na pristátie.

Zdroj: Honda Aircraft Company
Zdroj: Honda Aircraft Company

Na palube je výkonný počítač, ktorý vďaka manažment dĺžky vzletu a pristátia (TOLD vie automaticky vypočítať potrebnú dĺžku vzletovej a pristávacej dráhy, rýchlostí odpútania, uhlov stúpania/priblíženia a podobne.

Lietadlo sa ponúka s novými farbami exteriéru s charakteristickým farebným motívom: svetlomodrá / rubínová / kráľovská oranžová. Kožené sedadlá Executive sú ladené v dvoch tónoch.

K dispozícii je tiež prvý bezreproduktorový zvukový systém zabudovaný v kabíne. Audiosystém Bongiovi zabezpečuje v celej kabíne neuveriteľný zvukový zážitok. Lieatdlo je tiež vybavené kuchynkou s kávovarom. Zaujímavosťou sú bezpečnostné pásy aj na toalete – lebo pobyt v nej nebýva vždy jednoduchý pre vzdušné víry a turbulencie.

Zdroj: Honda Aircraft Company
Zdroj: Honda Aircraft Company

Honda Aicraft Company založili v roku 2006. Jej svetová centrála je v Severnej Karolíne, v rodisku letectva. Odhodlanie, s ktorým Soichiro Honda zakladal spoločnosť Honda Motor, prežíva dodnes a Honda Aircraft napĺňa jeden z dlhodobých snov značky Honda – posunúť ľudskú mobilitu smerom k oblohe.

Spoločnosť Honda Aircraft vybudovala celosvetovú sieť dílerov a autorizovaných predajcov, ktorá zákazníkom HondaJetu poskytuje neprekonateľnú službu a podporu. Autorizovaná sieť HondaJetu pokrýva teritóriá v Severnej Amerike, Latinskej Amerike, Európe a Ázii. Pokročilé ľahké prúdové lietadlo HondaJet bolo v roku 2017 najpredávanejším lietadlom vo svojej kategórii a bolo certifikované a predávané v mnohých krajinách na celom svete. 

Viac informácií je na stránke www.hondajetelite.com


AUTOR: © Zoznam/Jozef Vydra
ZDROJ: Honda Aircraft Company

Komentáre k článku


Stream naživo