2018-05-15 11:25:00
Digital Light Mercedes-Maybach
Digital Light Mercedes-Maybach

FOTO + VIDEO: Digital Light – digitálne svetlá. O čo ide a v čom sú lepšie?

Mercedes na ženevskom autosalóne predstavil svetlá Digital Light. Podľa značky ide o revolučnú technológiu.

Otázka tak znie, v čom sú lepšie. Fanúšik Mercedesu by odpovedal stručne: Vo všetkom. A nebude ďaleko od pravdy. Koncept digitálneho svetla sa na svetlá pozerá z nového nadstavbového pohľadu. Aj tie najmodernejšie svetlomety s technológiou Matrix, aj tie najvýkonnejšie LED a laserové svetlá totiž doteraz riešili jedno a to isté – ako osvetliť čo najlepšie a čo najpresnejšie určitý kus vozovky a okolia. Inteligentné svetlá, akými dnes už disponujú mnohé prémiové automobily (napr. Multibeam LED) dokážu osvetlovať presne a cielene konkrétne segmenty cesty podľa situácie a svetelných podmienok, v ktorých sa automobil nachádza. Diaľkové svetlá dokážu byť neustále zapnuté a nikoho neosvetľovať, no zároveň dokážu výrazne osvetliť tie miesta, ktoré bežným svetlám zostávajú skryté – napríklad v noci na križovatkách svietia aj tam, kde by sa mohol skrývať chodec a podobne.

Digital Light – teda digitálne svetlá dokážu toto, navyše ešte konkrétnejšie a lepšie. Navyše sa však na svetlomety nepozerajú len ako na prostriedok na zlepšenie viditeľnosti za zlých svetelných podmienok, digitálne svetlá sú komunikačný prostriedok. Zabezpečujú komunikáciu medzi vodičom a okolím, dokážu osvetľovať konkrétne prekážky, nebezpečenstvo, dokážu pomáhať pokročilým asistenčným systémom vozidla konkrétnymi krokmi a dokážu tiež odovzdávať vodičovi dôležité informácie o situácii pred vozidlom, ktoré by si inak nemusel všimnúť. Čo teda dokážu nové svetlá Digital Light od Mercedesu? Skôr než sa do toho pustíme, vedzte, že nové svetlá sa toho roku dostávajú do sériovej výroby. Získajú ich vytipovaní flotiloví zákazníci značky Mercedes-Maybach pre verziu vlajkovej lode značky - Triedu S v úprave Maybach.

„Vďaka rozlíšeniu viac ako jeden milión pixlov v rámci jedného svetlometu vytvára osvetlenie Digital Light nielen ideálne svetelné pomery v každej jazdnej situácii, dokáže aj rozšíriť vizuálnu podporu našich asistenčných jazdných systémov,“ tvrdí Ola Källenius, člen predstavenstva Daimler AG, zodpovedný za koncernový výskum a vývoj divízie Mercedes-Benz Cars.

Revolučná technológia svetlometov Digital Light s vynikajúcim výkonom umožňuje pokrokovú jazdnú asistenciu a komunikáciu s vodičom a dokáže v každej jazdnej situácii vytvoriť ideálne svetelné pomery. Digital Light ponúka ešte vyššiu presnosť ako svetlomety Multibeam LED a znižuje tak riziko oslepenia ostatných účastníkov cestnej premávky na minimum. Digital Light sa dodáva ako integrálna súčasť komplexnej stratégie Inteligentné jazdenie a významne prispieva k zvýšeniu bezpečnosti v cestnej premávke.

V novom svetlomete pracujú čipy s viac ako miliónom mikrozrkadiel, čiže celkovo viac ako dva milióny v jednom vozidle. Systémy kamier a snímačov vo vozidle rozpoznávajú iných účastníkov cestnej premávky, výkonné počítače v priebehu milisekúnd vyhodnotia ich údaje, ako aj digitálne navigačné mapy a vyšlú svetlometom príkazy na optimálne prispôsobenie rozptylu svetla vo všetkých situáciách.

Svetlomety s vysokým rozlíšením a inovatívnymi funkciami

Vďaka inovatívnej technológii Digital Light riadenej softvérom možno okrem iného na vozovku premietať symboly vo vysokom rozlíšení. Neposkytuje to len upozornenia vodičovi bezprostredne v jeho zornom poli, ale mu to aj v ďalšom kroku umožňuje komunikovať s okolím.

Prehľad funkcií Digital Light:

Vodiace čiary

Pri prejazde staveniskom sa na samotnú vozovku premietajú dve svetelné stopy, ktoré zodpovedajú celkovej šírke vozidla. Tieto vodiace čiary pomáhajú vodičovi pri orientácii.

Rozšírené vyznačenie chodcov

Ak sa v blízkosti vozovky v nebezpečnej oblasti rozpozná chodec, zobrazí sa na vozovke šípka, ktorá ukazuje jeho smerom. Na vozovke sa šípka zobrazí aj dodatočne k značeniu, ktoré iniciuje adaptívny asistent diaľkového svetla.

Značenie odstupu

Táto funkcia vodičovi pomáha pri nastavovaní regulácie odstupu v závislosti od situácie. Ak vodič aktivuje tempomat s reguláciou odstupu Distronic Plus alebo zmení regulovaný odstup, ako podpora sa na vozovke zobrazí príslušné značenie odstupu.

Okrem toho vozidlo s pomocou technológie Digital Light dokáže vodiča varovať pred určitými druhmi nebezpečenstva a poskytnúť mu na vozovke príslušné upozornenia. Ak vozidlo napríklad opustí svoj jazdný pruh a hrozí nebezpečenstvo, že prejde do premávky v protismere, na vozovku sa premietne symbol pre udržiavanie sa v jazdnom pruhu.

Pri spustení malosériovej výroby sú k dispozícii nasledujúce výstražné symboly:

• výstražný symbol pre klzkú vozovku,

• výstražný symbol pre staveniská,

• výstražný symbol pre riziko nabehnutia,

• výstražný symbol pre udržiavanie sa v jazdnom pruhu,

• výstražný symbol pre mŕtvy uhol,

• výstražný symbol pre rýchlosť.

V nasledujúcom videu v nemčine-angličtine sa o Digital Light dozviete viac a to čo svetlá dokážu, uvidíte v reálnych ukážkach.


AUTOR: © Zoznam/jh
ZDROJ: mb

Komentáre k článku


Stream naživo