2016-12-05 13:55:00
Honda Clarity Fuel Cell
Honda Clarity Fuel Cell prišla do Európy
Zdroj: Honda

Prvé kusy modelu Honda Clarity Fuel Cell prišli do Európy

Prvých šesť vozidiel bude k dispozícii pre zákazníkov v Londýne a Kodani.

Je to v rámci ukážky projektu Hydrogen for Innovative Vehicles (HyFIVE), ktorý sčasti financuje spoločný podnik Fuel Cell and Hydrogen Joint Undertaking (FCHJU).

Nový model Clarity Fuel Cell disponuje najnovšími technologickými vylepšeniami v tejto oblasti. Ide o prvý sedan s palivovými článkami s celým systémom článkov pod kapotou, vďaka čomu je kabína dostatočne priestranná pre piatich pasažierov. V nedávnom teste Agentúry na ochranu životného prostredia v Spojených štátoch amerických (EPA) namerali efektívny dojazd 366 míľ (589 km), čo je viac ako ktorékoľvek iné sériovo vyrábané vozidlo s nulovými emisiami.

Thomas Brachmann, hlavný projektový inžinier oddelenia výskumu a vývoja spoločnosti Honda a vedúci programu Clarity Fuel Cell spoločnosti Honda v Európe pripomína, že: „Spoločnosť Honda zastávala vždy popredné miesto v oblasti technológie vodíkových palivových článkov vďaka vyše 30-ročnému výskumu a vývoju, ktorý máme za sebou. Príchod týchto vozidiel do Európy a účasť spoločnosti Honda v programe HyFIVE je ďalším krokom smerom k vízii spoločnosti Honda v podobe úplného komerčného nasadenia tejto technológie.“

Zdroj: Honda
Zdroj: Honda

Projekt HyFIVE má za cieľ propagovať povedomie a prijatie technológie a infraštruktúry vozidiel s palivovými článkami po celej Európe. Napokon rozdelia 185 vozidiel s palivovými článkami od piatich výrobcov automobilov do vlastníctva súkromných osôb aj podnikov v Rakúsku, Dánsku, Nemecku, Taliansku, Švédsku a Spojenom kráľovstve.

Zdroj: Honda

Model Clarity Fuel Cell je vrcholom technológie elektrifikovaného vozidla od spoločnosti Honda. Prezident spoločnosti, Takahiro Hachigo, nedávno oznámil, že dve tretiny vozidiel spoločnosti, ktoré predajú na celom svete, bude mať do roku 2030 elektrickú pohonnú jednotku.

Jozef Vydra
ZDROJ: Honda Motors Europe

Komentáre k článku


Stream naživo